VVG TINKLO VALDYBOS POSĖDIS
2008 m. sausio 24 d.

 

Nuo 2004 metų rudens Lietuvoje veikė neformalus vietos veiklos grupių (VVG) tinklas. 2007m. liepos mėnesi neformalus VVG tinklas susitarė, kad reiktų šį tinklą įregistruoti – buvo išrinkti steigėjai, kurie galutinai suredagavo įstatų projektą, steigimo sutartį ir 2007 m. spalio mėnesį sušaukė

steigiamąjį susirinkimą. Susirinkime dalyvavo 34 Lietuvos VVG atstovai (23 jau turėjo visus delegavimo dokumentus), buvo patvirtinti įstatai, išrinkta VVG tinklo pirmininkė, ja tapo Joniškio VVG administratorė Rasa Birutytė, taip pat buvo išrinkta 10 asmenų valdyba (regioniniu pagrindu – atstovai iš visų Lietuvos apskričių). 

2008 m. sausio 19 d. Joniškyje įvyko pirmasis VVG tinklo valdybos posėdis. Išliko neformalaus tinklo tradicija apie visus posėdžius informuoti ne tik valdybą ar narius, taigi ir į Joniškį buvo pakviestos VVG iš visos Lietuvos.

Posėdyje dalyvavo 7 Valdybos nariai ir 11 VVG atstovai (Birštono, Mažeikių, Šiaulių, Pakruojo, Kauno, Pagėgių ir Jurbarko, Kalvarijos, Šilutės, Molėtų, Biržų, Kelmės, Šilalės, Tauragės, Ukmergės, Kupiškio, Pasvalio savivaldybių). Posėdyje buvo patvirtintas VVG tinklo valdybos darbo reglamentas bei Stojamųjų įnašų ir narių mokesčių mokėjimo tvarka. Daug diskusijų kilo svarstant Vietos plėtros strategijų, įgyvendinamų pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos krypties „LEADER metodo įgyvendinimas“ priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“, įgyvendinimo taisyklių projektą. Išsakytos pastabos ir pasiūlymai bus pateikti Žemės ūkio ministerijai, kur sausio 30d. Rinksis LEADER koordinacinė ir bendradarbiavimo grupės.

Posėdyje taip pat patvirtinta pažymėjimo, patvirtinančio narystę Vietos veiklos grupių tinkle, forma. Supažindinus su steigimo išlaidomis, nutarta jas patvirtinti tinkamomis kompensuoti.

Valdybos posėdžio metu svarstyti keturių vietos veiklos grupių prašymai priimti į Tinklo narius ir vienbalsiai nutarta šiuos prašymus patenkinti. Tad dabar VVG tinklas jau vienija 27 VVG.

Po posėdžio Joniškio rajono partnerystės VVG organizavo išvyką, kurios metu pristatė Linkaičių ir Rudiškių kaimų bendruomenių įgyvendintus projektus, finansuotus iš VVG strategijos įgyvendinimui gautų lėšų. Linkaičių bendruomenės pirmininkė Bronė Raščiauskienė parodė gražiai įrengtas ir sutvarkytas bendruomenės patalpas buvusiame vaikų darželyje, papasakojo apie bendruomenės veiklą. Rudiškių kaimo bendruomenė, taip pat jau įgyvendino projektą – buvo pakeisti bendruomenės patalpų (buvusi kolūkio valgykla) langai, durys, įrengta šildymo sistema. VVG tinklo narius maloniai priėmė bendruomenės pirmininkas Antanas Jarmalavičius, seniūnas Valentas Žibaitis, Elena Karnišauskienė ir kiti bendruomenės nariai. Toliau buvo tęsiamos diskusijos, dalijamasi patirtimi, patarimais.

Joniškio rajone yra įregistruotos 38 kaimo bendruomeninės organizacijos. Joniškio rajono partnerystės VVG pirmajam kvietimui kaimo bendruomeninės organizacijos pateikė 12 vietos projektų paraiškų. Užsitęsus strategijos keitimo klausimui, viena KB atsisakė vykdyti projektą, vienos bendruomenės projekto nepatvirtino NMA. Per antrąjį kvietimą bendruomeninės organizacijos buvo daug aktyvesnės, paraiškas pateikė 13 organizacijų - viena kaimo bendruomenė pateikė net 4 paraiškas, kelios pateikė po 2-3 paraiškas į skirtingas priemones. Savivaldybės administracija kaimo bendruomenių veiklai kasmet skiria paramą po 1000 Lt, apmokamos palūkanos už suteiktas paskolas, kurios yra labai reikalingos vykdant projektus ir jų įgyvendinimui gaunant tik avansą. Savivaldybė skiria kofinansavimo dalį, jei kaimo bendruomenė projektui įgyvendinti gauna paramą iš kitų šaltinių.

Tikimasi, kad ir ateityje išliks tradicija VVG tinklo susitikimus ir posėdžius rengti vis kitoje Lietuvos vietovėje, susipažįstant su vykdytais ar vykdomais projektais, ar kitokia gerąja kaimo plėtros patirtimi.

 

Medžiagą parengė Rasa Birutytė, VVG tinklo pirmininkė ir Egidijus Giedraitis, VVG tinklo valdybos narys