„PER TRADICIJAS Į BENDRUOMENIŠKUMĄ“
2016 m. gruodžio 22 d.

Batakių kaimo bendruomenė „Aukaja“ aktyvas, norėdamas stiprinti bendruomenės veiklą, aktyvinti bendruomeninį gyvenimą per tradicines šventes, skatinti nuoširdų, pagarbų bendravimą tarp skirtingo amžiaus kaimo gyventojų ir bendradarbiauti su kitų bendruomenių atstovais, teikė paraišką Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bendruomenės veiklos stiprinimo projektų konkursui ir gavo finansavimą projektui „Per tradicijas į bendruomeniškumą“. Jo įgyvendinimas eina į pabaigą. O nuveikta nemažai. Buvo suorganizuota išvyka į Plungės rajoną. Aplankytos Žemaičių Kalvarija, Šarnelės bendruomenė bei kitos lankytinos vietos. Pabuvojome bendruomenių centruose, pasidalinome gerąja bendruomenių veiklos patirtimi, dalyvavome diskusijoje apie ateities kaimo viziją. 

Vidurvasarį vyko tradicinis renginys – kraštiečių šventė „Batakių Oninės“ Į šią šventę susirinko kraštiečiai iš visos Lietuvos ir užsienio. Liepos 23 d. buvo skirta sportinėms varžyboms, kurias padėjo organizuoti verslininkas Virginijus Jokubauskas, o liepos 24 d. vyko Šv. Onos atlaidai, koncertai, šokių vakaras. Buvo suorganizuota mugė. Šioje šventėje patirta daug teigiamų emocijų, skatintas kraštiečių bendravimas ir bendradarbiavimas, propaguota sveika gyvensena ir sportas. Šventėje dalyvavo apie 700 žmonių.

Rudens pradžioje linksminomės vakaronėje „Tiesiame tiltus tarp kartų“. Kaimo senoliai dainavo liaudies dainas, mokė šokti senuosius lietuvių liaudies šokius. Vakaronės metu vyko rankdarbių parodos, dalyviai vaišinosi tradiciniais patiekalais. Vyriausios ir jauniausios kartos susitikimas pakėlė pagyvenusių žmonių nuotaiką, skatino jaunimą pažinti senolių išmintį, buvo mažinama atskirtis tarp kartų. O koks ruduo be Derliaus šventės! Joje dalyvavo Batakių seniūnijos ūkininkai ir kiti gyventojai, buvo surengta rudens gėrybių ir rudeninių puokščių paroda. Visi galėjo pabendrauti, parodyti, ką sugebėjo užauginti ir pagaminti ir tuo nustebinti šventės dalyvius bei svečius. Susirinkusius linksmino liaudiškos muzikos kapela.

Baigiamasis akcentas - Batakių kultūros namuose vykusi adventinė vakaronė. Jos metu miestelio aikštėje buvo įžiebta  eglutė, vyko koncertas „Kalėdų belaukiant“. Prie šventės organizavimo prisidėjo Batakių seniūnija, vidurinė mokykla ir kultūros namai. Tikslas – nuo mažens burti įvairaus amžiaus žmones į bendruomenę, socializuoti problemines šeimas, ugdyti šeimyniškumą, bendrystę ir artimo meilę. Susirinko virš 200 dalyvių.

Bendruomenės aktyvistės Zita, Virginija, Birutė ir Nijolė, jau trečiadienio rytą, rinkosi į kultūros namus ir pagamino besmegenius. Šiuo metu jie tupi po žibančia žaliaskare. Gruodžio 16 d. vyko Adventinė susikaupimo valandėlė „Po Viešpaties dangumi“. 19 val. vakaro visi batakiškiai ir aplinkinių kaimų žmonės po sunkių dienos darbų rinkosi į Batakių kultūros namus. Salė buvo pilnutėlė. Šventę pradėjo kultūros namų vedėja Vaida. Visiems susirinkusiems parapijų klebonai Audrius ir Karolis paaiškino advento prasmę, palinkėjo ramybės ir susikaupimo. Meno vadovė Ramunė su moterimis padainavo keletą kalėdinių dainų. Mokiniai, vadovaudami šaunių pedagogių Ritos ir Ingos, pasekė teatralizuotą muzikinę pasaką „Pūkuotukų istorija”. Po nuotaikingos programos visi skanduodami ėjome į kiemą įžiebti Kalėdų eglutės. Užvertę galvas tamsiame danguje stebėjome nuostabius fejerverkus, kuriuos dovanojo seniūnija ir rėmėjai. Ačiū jiems! Dar akyse tebemirgant fejerverkų vaivorykštėms sėdome prie pasninko stalo „Pasidalinkime gerumo arbata“. Ilgai bendravome, dalijomės įspūdžiais, vieni kitiems linkėjome šiltų ateinančių švenčių Šiuo metu bendruomenės vaikučius ir senjorus lanko Kalėdų Senelis su savo palyda – snieguolėmis ir nykštukais. Mažieji batakiškiai džiaugiasi saldžiomis dovanėlėmis, o senolius, ypač vienišus, net iki ašarų jaudina linksmos „kompanijos“ pasirodymas jų namuose ir bendravimo, išsipasakojimo galimybė.

 

Gerumo, jaukumo, gražaus bendravimo visiems geros valios žmonėms!

Batakių kaimo bendruomenės „Aukaja“ aktyvas 

 

Galerija