PAGRAMANČIO TEMINIS SUSITIKIMAS
2010 m. gruodžio 01 d.

   

Lapkričio 26 d. Pagramančio bendruomenės centras „Gramančia“ vykdė projektą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Nacionalinis kaimo tinklas“. Teminio susitikimo „Tautinio paveldo ir tradicinių amatų atgaivinimas, populiarinimas ir informacijos sklaida kaime“ metu buvo skleidžiama informacija apie tautinį paveldą ir tradicinius amatus Žemaitijoje, pasidalijama patirtimi su kitomis bendruomenėmis, įtraukiant kaimo gyventojus ir jaunimą į kaimo plėtros procesus.

Pagramantyje yra nemažai nagingų žmonių, kurių darbais didžiuojamasi ne tik rajone, bet ir respublikoje. Norime, kad jų kūryba, sugebėjimai ir patirtis būtų perduota jaunajai kartai, skatinami amatai, verslumas kaime. Teminio susitikimo metu buvo pristatytas kulinarinis paveldas, surengta paroda, kurioje eksponuojami namų apyvokos daiktai, medžio drožyba, audimai, siuvinėjimai ir kiti rankų darbo gaminiai. Parodoje savo darbus pristatė kaimo audėja Petronėlė Stulgienė, mezginius Irena Macijauskienė, metalo ir medžio dirbinius Antanas Stružeckas ir jaunimo atstovas medžio drožėjas Nerijus Ališauskas, kurio darbais didžiuojamasi visoje Lietuvoje.

Teminį susitikimą eilėmis pradėjo bendruomenės narė Audronė Bajorinienė, kuri pasveikino visus susirinkusius ir pristatė parodos dalyvius. Bendruomenės pirmininkas Algirdas Turčinavičius pristatė vykdomą projektą, papasakojo apie bendruomenės veiklą ir ateities planus, įteikė padėkos raštus ir dovanėles seniūnams ir parodos dalyviams. Tradiciniai amatai – svarbi šalies etnokultūros dalis ir reikšminga alternatyvi kaimo ekonominė veikla, kurioje pastaraisiais metais taip pat jaučiamas didelis pagyvėjimas. Pagramančio bendruomenės veiklos patirtis ir informacija apie verslumą, kūrybiškumą dalyvaujant kaimo plėtroje, buvo pasidalinta su kitomis Tauragės apskrities bendruomenėmis. Teminiame susitikime dalyvavo Jurbarko savivivaldybės Viešvilės seniūnijos seniūnas ir Viešvilės bendruomenės centro “Skalvija” atstovai ,  kurie pateikė gardų kulinarinį paveldą, virė žuvienę, visi dalyviai galėjo stebėti ir mokytis šio kulinarinio paveldo paslapčių, bei šio krašto tradicinius rūbus. Šilalės rajono savivaldybės Traksėdžio seniūnijos seniūnas ir bendruomenių atstovai , pristatė savo krašto tradicinius amatus ir atvežė žemaitišką kastinį su virintomis bulvėmis. Taip pat susitikime dalyvavo Mažonų seniūnijų bendruomenės, kaip visada labai išradingai save pristatė „Mažonų rytas“, padainavo dainą, pavaišino koše ir „bobutės ašaromis“, bei pristatė Klemos Fetinginies dirbtas gėles ir paveikslą iš veltinio. Lomių kaimo bendruomenė pateikė įvairų kulinarinį paveldą,  padovanojo surinktą didžiulį albumą-metraštį apie savo krašto istoriją ir visus linksmino savo kaimo kapela. Norkaičių bendruomenė „Galmena“ papasakojo apie savo krašto ir bendruomenės veiklą ir pristatė kulinarinį paveldą, keptą kiaulės galvą. Taip pat neatsiliko ir Pagramančio bendruomenė, apie kulinarinį senovinį paveldą plačiai ir vaizdžiai papasakojo Birutė Normantienė, bei pateikė patiekalą „Niekas“, kruvinį, sėmenų spirginę ir kitus senovinius kaimo valgius. Visi dalyviai vaišinosi senoviniais valgiais, kurių retai jau pasitaiko ant mūsų stalo. Kadangi šiais laikais gal būt paprasčiau maitintis parduotuvių maistu, bet ar sveikiau, tuo mes visi įsitikinime, kad vėl reikia pereiti prie senovinių tradicijų.

Svečius, visus renginio dalyvius pasveikino Tauragės vietos veiklos grupės pirmininkė Nijolė Tirevičienė, padėkojo bendruomenei už nuveiktus darbus, vykdomus projektus ir palinkėjo ateityje gerų darbų ir aktyviai dalyvauti bendruomenių veikloje. Paskutinį svarbų žodį tarė Tauragės savivaldybės meras Pranas Petrošius, kaip visada pasveikino savo kaimo žmones, svečius, padėkojo ir pasidžiaugė gerai surengtu renginiu, labai skaniais senoviniais patiekalais, parodoje eksponuojamais tradiciniais amatais, kurių tradicijas reikia saugoti ateinančioms kartoms. Įteikė knygas apie Tauragės kraštą svečiams iš Jurbarko ir Šilalės rajonų, Mažonų seniūnijos bendruomenėms.

Būtina pasikeisti gerąją patirtimi ir tautinio paveldo idėjomis su kitų bendruomenių atstovais ir saugoti gilias Žemaitiškas tradicijas. Taip vakaras tesėsi iki paryčių, šokome senovinius šokius, žaidėme, kalbėjomės, dainavome, linksminomės, kaip linksmindavosi mūsų senoliai.

Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ narė Rita Krompalcienė

 

Galerija