BESIBAIGIANTYS METAI BUVO TURININGI
2010 m. gruodžio 16 d.

Baigia sutirpti Metų žvakė. Nueinantys metai tuoj taps istorija. Stovėdami ant metų slenksčio, mąstome, kaip ir kuo gyvenome, kas pasisekė, kas neduoda ramybės.

Lomių kaimo seniūnaitija netrukus švęs vienerių metų gimtadienį. Bendruomenė pradeda skaičiuoti jau septintuosius veiklos metus. Šios dvi kaimo institucijos dirbo išvien, sutartinai. Jei seniūnaitijai labiau rūpėjo ūkinė veikla, tai bendruomenė rūpinosi išliekamąją vertę turinčiais dalykais – daugiau dėmesio skyrė projektinei veiklai, kultūros paveldo išsaugojimui. Turistus ir kaimo svečius domino prieš metus įkurtas kaimo muziejus.

Praėjusią vasarą daug kraštiečių aplankė tėviškę – buvę lomiškiai suplaukė suvažiavo į tradicinę kraštiečių šventę, kurioje buvo sušildyti maloniais vaikystės ar jaunystės prisiminimais. Svečiai pamatė, kad Lomiai – nebe užkampis, kad čia vyksta įdomus gyvenimas.

Ūkinė veikla – svarbus darbo baras. Prasidėjus žiemai smagu prisiminti pavasarinę talką „Darom – 2010“, kuri sutraukė daugiau kaip šimtą lomiškių. Buvo švariai išvalyta Šunijos pakrantė, nugenėti medžiai, iškopta buvusio darželio teritorija.

Malonu, jei gyvenvietė sutvarkyta, žydi gėlės, jei nušienautos pakelės. Savo kiemus lomiškiai gražiai puošė, o gyvenvietės pakeles, šaligatvius, bendruomenės namų teritoriją tvarkė socialines pašalpas gaunantieji lomiškiai.

Sulaukėme žiemos. Gana dažnai reikia iš peties pasidarbuoti nukasant sniegą nuo takų. Šį darbą taip pat atlieka soc. pašalpas gaunantieji žmonės. Ne pirmus metus mūsų kelius valo Lomių ūkininko Jono Valinčiaus technika.

Sėkmingas darbas, įdomi veikla priklauso nuo žmonių požiūrio, iniciatyvos.

Lomių kaimo bendruomenės valdyba rūpinosi būsimojo parko priežiūra. Lietinga ir šilta vasara sukėlė nemaža problemų. Bendruomenės žmonių sudėtomis aukomis buvo kruopščiai prižiūrima gana nemaža parko teritorija. Buvo perkamas kuras žoliapjovei bei mokamas atlyginimas pjovėjui.

Lomiai turi savo krepšinio komandą, kurią prieš eilę metų subūrė ir jai vadovauja sporto entuziastas Vaidotas Valinčius. Po sunkaus dienos darbo vyrai vyksta į treniruotes, žaidžia už bendruomenę ir pasiekia visai neblogų rezultatų.

Prabėgę metai bendruomenei ir seniūnaitijai buvo gana įsimintini. Šiais metais sulaukėme daug svečių. Lomius aplankė net keturios gausios delegacijos. Tai svečiai iš Lietuvos bendruomenių sąjungos, Lietuvos seniūnų asociacijos, Mažeikių rajono bendruomenių bei seniūnaičių delegacija. Pabuvojo ir gausus estų būrys, kurį nustebino mūsų graži gamta, Valerijos ir Giedriaus Valuntų puikiai tvarkoma sodyba, lomiškių vaišingumas, turtingas muziejus, lietuviška muzika ir liaudies dainos.

Šie metai Lomiams buvo neeiliniai ir dėlto, kad šventėme savo kraštietės Birutės Baltrušaitytės – Masionienės( 1940 – 1996) 70 – ąjį jubiliejų. Kaimo centre po bibliotekos langais iškilo stogastulpis kraštietės atminimui – literatūrinė vieta, kurią lankys į kaimą užsuksiantys turistai, svečiai, mokiniai.

Ne viskas pasisekė. Dar ne visi teisingai supranta ( o gal nesistengia suprasti!) bendruomenės idėją. Dalis žmonių į bendruomenę bei jos aktyvą žvelgia įtariai( „ matyt jie iš bendruomenės turi sau daug naudos“), nesupranta nario mokesčio reikšmės, yra pasirengę sukritikuoti, paneigti bendro darbo reikšmę.

Tačiau tokių mažėja.

Veiklių, turinčių gerų idėjų bei nuoširdžių žmonių dėka mažais žingsneliais ritamės į priekį. Esame kantrūs ir norime, kad mūsų kaimas nebūtų atsilikęs Žemaitijos užkampis, kurį aplenktų turistai.

Džiaugiamės ir didžiuojamės iš konkurso „Tikime Laive“ sulaukę Padėkos iš Ministro Pirmininko A. Kubiliaus rankų .

Lomių kaimo seniūnaitija, bendruomenės valdyba nebuvo vieniša. Visuomet su mumis Mažonų seniūnas Jonas Samoška, kuris spėja pabuvoti ir mūsų šventėse, ir padeda spręst iškilusius sunkumus.

Esame dėkingi Tauragės vvg grupės vadovei Nijolei Tirevičienei bei Rasai Rimkienei, kaimo reikalų skyriaus vadovei Ramutei Noreikienei už seminarus, mūsų kvalifikacijos kėlimą. Jautėme jų nuolatinį palaikymą, paramą, pritarimą, skatinimą.

Būkime optimistai Džiaukimės tuo, ką patys sukūrėme ir su viltimi žvelkime į ateitį. To linkime savo bendruomenės, seniūnaitijos žmonėms, to linkime visoms rajone gyvuojančioms bendruomenėms ir seniūnaitijoms.

Elena Bazinienė, bendruomenės valdybos pirmininkė

Algimantas Ramanauskas, Lomių seniūnaitijos seniūnaitis

 

Galerija