KIEMTURGIO MALONUMAI LOMIŠKIŲ NENUVYLĖ
2018 m. rugsėjo 27 d.

„Nerūstauk, vėjau, gailiai, neverk, lietau gailus, tai rudenėlio laikas – užleiskim jam takus“, -- tokiais žodžiais prasidėjo Lomių bendruomenės kiemelyje, išpuoštame žydinčiais jurginais, rudens gėrybių kiemturgis.

Renginiui pasirinkta neeilinė diena – etnologų vadinama rudens lygiadieniu, kai gamtoje susilygina diena su naktimi -  vartai į kalendorinį rudenį.

Ant stalų išrikiuotos puikavosi lomiškių rudens gėrybės bei iš jų pagaminti patiekalai. Spalvingas ir gausus stalas maloniai traukė akį. 

Didelio dėmesio sulaukė didžiausios parodos gėrybės – storašoniai įvairių spalvų ir dydžių moliūgai, bulvės, cukinijos ir kitos gėrybės. Didžiausią parodos galiūną, vertą nominacijos, išaugino ir į parodą vežimu atvežė Nijolė Norvaišienė. Didžiausias bulves išaugino Algimanto Ramanausko šeima. Čia pat ant svarstyklių vos telpanti bulvė svėrė beveik kilogramą! Dekoratyviniai moliūgai , išauginti Ingos ir Vido Stonių šeimoje, puošė rudens gėrybių stalą. Vežimėlį įvairiaspalvių cukinijų į parodą atgabeno Eugenija Juškienė. Rasos Laurinaitienės žalieji moliūgai vos tilpo vežimėlyje. Vyto ir Kristinos Laurinskų šeima atrideno milžiną moliūgą.

Parodoje buvo pristatytos ir netradicinės gėrybės. Juozas ir Julija Šveikauskai į parodą atnešė savo sode išaugintų geltonų cidonijų – citrinos giminaičių. Įdomu ir tai, kad šiandien Lomių krašto soduose sėkmingai auga ir vaisius veda graikiniai riešutmedžiai, kurie mūsų krašte pirmą kartą „apsigyveno“ XIX – ojo amžiaus pabaigoje Lomių dvaro parke. Šiandien jie auga ir puikiai vaisius veda Sauliaus ir Kristinos Čiapų, Margaritos ir Emilio Dičmonų, Julijos ir Juozo Šveikauskų soduose!

Renginio dalyvius maloniai nustebino Sandros ir Vaidoto Valinčių šeima, į parodą atvežusi išaugintų gražuolių žirnių rinkinių bei špinokų – špinatų giminaičių, vertingų žalumynų žmogaus stalui. Atsineštame šeimos krepšelyje buvo ir naudingų vaistažolių, kitų gėrybių.

Ant stalų išrikiuoti akį traukė šeimininkių kepti obuolių, moliūgų, morkų ir kt. daržovių pyragai, pagamintos gardžios mišrainės, užtepėlės, uogienės, kompotai ir kitos stalo gėrybes. Pieno ūkio šeimininkė Kristina Čiapienė šventės dalyvius vaišino iškeptu karštu varškės sūriu, sultingomis kriaušėmis, gardžiomis mišrainėmis. Gražiai parodoje derėjo Valerijos ir Giedriaus Valuntų šiltnamyje išauginti įvairių rūšių  ir spalvų pomidorai, papuošti levandomis. 

Renginio vedėja Elena Bazinienė kvietė šeimininkes pristatyti savo patiekalus. Moterys Stasė Buikienė, Nijolė Norvaišienė, Laima Žiurkuvienė, Julija Popendikienė, Kristina Čiapienė, Sandra Valinčienė ir kitos dalijosi receptais, vaišino kiemturgio dalyvius savo pagamintais patiekalais. Išspaustomis sodo gėrybių sultimis vaišino Vena Danilavičienė. Renginį paįvairino vaikų dienos centro jaunųjų šeimininkių iškepti karšti garuojantys blynai. 

Kiemturgyje skambėjo ir mergaičių ansamblio daina (vadovė Ema Pavalkytė). Dienos centro vaikai (vadovė Gintarė Vasiliauskienė) spėliojo metų orą, palankų žemės darbams. Buvo perskaitytas kaimo eiliuotojos Julijos Popendikienės naujausias eilėraštis, skirtas kiemturgio šventei.

Gana gausiai į renginį susirinkę lomiškiai dar ilgokai bendravo, skanavo, nesiskirstė, šnekučiavosi su kaimynais ar seniai matytais draugais.

Lomių k. bendruomenės informacija

Nuotraukos Nerijaus Žiurkaus

 

 

Galerija