PROJEKTĄ „MOKYKIMĖS-KURKIME-MOTYVUOKIME“ ĮGYVENDINANT
2018 m. lapkričio 28 d.

Kaimo bendruomenė „TAURŲ ŽIBURYS“ įgyvendina projektą „Mokykimės-kurkime-motyvuokime“, paruoštą pagal Vietos plėtros strategijos priemonės „Vietos projektų pareiškėjų ir vykdytojų mokymas, įgūdžių įgijimas“ finansavimo sąlygų aprašą.

Pagal Tauragės rajono vietos veiklos grupės strategiją, didžiausią dėmesį ruošiamasi skirti verslui, įskaitant socialinį ir bendruomeninį. Tikslas, kad kiekviena kaimo bendruomenė kurtų savo verslą, pati išsilaikytų, nereikėtų ją dotuoti: pati užsimokėtų už gaunamas patalpas, komunalinius mokesčius, organizuojamus socialinius - kultūrinius renginius, atsirastų smulkių verslų ir socialinių paslaugų įvairovė kaime.

Kaimo bendruomenės verslumo pavyzdžių aktyviai dairosi tarp kitų Lietuvos bendruomenių. Kaip mūsų bendruomenėms sekasi ieškoti verslo idėjų?

Matome, kad rajono bendruomenės pasiryžusios keisti gyvenamosios vietovės socialinę aplinką, tačiau stokojama lyderystės, savanorystės, bendradarbiavimo, vietos resursų panaudojimo, drąsos kurti darbo vietas. Todėl mokymai, padėsiantys apsispręsti ar nurodyti, kokia kryptimi toliau gyvens mūsų kaimo bendruomenės, kaip joms parduoti produktą, kaip bendradarbiauti tarp įvairių subjektų, yra būtini.
Š. m. spalio 6 d. kaimo bendruomenė „TAURŲ ŽIBURYS“ organizavo išvažiuojamuosius mokymus į Klaipėdos vietos veiklos grupės teritorijoje esančias kaimo bendruomenes. Mokymai truko visą dieną. Kartu su projekto partneriais Pilaitės bendruomenės centro, Pagramančio bendruomenės „Gramančia“, Dacijonų kaimo bendruomenės ir Kęsčių kaimo bendruomenės „Elbenta“ nariais pamatėme, kaip ir kokias verslumo idėjas galima įgyvendinti savo aplinkoje. Projekto dalyviai lankėsi Vėžaičių bendruomenės įkurtame moderniame konferencijų centre, kur pranešimą „Bendruomenės verslo valdymas“ pristatė „Pajūrio kraštas“ vietos veiklos grupės pirmininkė Raimonda Damulienė. Brožių kaimo bendruomenėje susipažinome su maitinimo verslo iššūkiais, darbo vietų sukūrimo ir išlaikymo problemomis. Veiviržėnų amatų centre buvo pristatyta skirtingų amatų edukacinė programa, skirtingo amžiaus žmonėms. Susitikome su „Agluonėlių sodas“ bendruomenės atstovais, projekto „Agluonėlių sodas – poilsiui ir laisvalaikiui“ įgyvendintojais. Priekulėje, vaišinantis kafija ir tradiciniais Klaipėdos pyragais, buvome supažindinti su Priekulės bendruomenės projektu socialinės ir kultūrinės veiklos srityje. Drevernoje dalyvavome edukacinėje programoje „Gintaro kelias“. Šio projekto įgyvendinimo metu sukurtos dvi darbo vietos. Išvažiuojamieji mokymai visiems patiko.
Š. m. lapkričio 6 ir 21 d. vyko mokymai „Lyderystė, savimotyvacija sau ir organizacijai“. Susipažinti su projektų ruošimu socialinio verslo srityje, kaimo bendruomenių dalyviai galėjo ir š.m. lapkričio 26 d.  pirmos dalies mokymuose „Tvarus socialinis verslas, iššūkiai, poveikis aplinkai. Savanorių įtraukimas“. Mokymų metu dalyviai įdėmiai klausė lektorės Irenos Pranckevičiūtės Blaževičės, atliko užduotis, sprendė testus, turėjo galimybių susipažinti su kitų bendruomenių projektais. Antra mokymų dalis numatyta š. m. gruodžio 4 d. 
Projektas tęsis iki 2019 m. gruodžio 1 d., kur numatyti dar ne vieni mokymai bei išvažiuojamieji mokymai į Vilkaviškio rajono vietos veiklos grupę. Tikimės, kad mokymų dalyviams padės apsispręsti dėl verslo idėjos realizavimo, bus sukurta ne viena darbo vieta, atsiras socialinių paslaugų įvairovė kaime.
Projekto vadovė Albina Urbutienė
Galerija