MŪSŲ KAIMAS - MŪSŲ NAMAI
2011 m. sausio 12 d.

Tolyn per laiką mus lydėję senieji jau užbaigė savo kelią ir atvertė naują, neprirašytą lapą, kurį užpildyti norėtųsi teisinga ranka, šviesiu protu ir mylinčia širdimi. Tačiau, pasibaigus gražiausioms metų šventėms, taip ir norisi pažvelgti į nueitą kelią, prisiminti gražiausius mūsų veiklos momentus, kurių kaimo bendruomenėje ,,Mažonų rytas”per praėjusius metus buvo išties daug, nes mūsų – mažoniškių gyvenime gražūs dalykai ima viršų.

Turbūt neįmanoma nepastebėti, kaip kasmet gražėja mūsų  kaimas: sutvarkyta bendruomenės ir kultūros namų aplinka, pasodinti gėlynai, akį traukia prie įvažiavimo į seniūniją įrengtas alpinariumas, pasodinta pušaičių alėja, eglaitėmis apsodintas apleistas žemės plotas gyvenvietės centre, vis daugiau atsiranda žydinčių gėlių ir gyventojų kiemuose. Ypač džiugu matyti besitvarkančius, kuriančius grožį daugiabučių namų gyventojus. Visa tai neatsiranda savaime. Tai – darbščių bendruomenės žmonių darbo vaisius, kurie puoselėdami  grožį įdeda ne tik fantazijos, širdies, bet ir daug  rankų darbo.  Jų triūsas įvertintas išrenkant gražiausias sodybas, kurių šeimininkai pagerbti ir paskatinti kaimo kraštiečių šventės metu.

Augantį žmonių sąmoningumą, bendruomeniškumą, norą gyventi gražesnėje, patrauklesnėje aplinkoje pastebėjome jau pavasarį, organizuojant talką ,,Darom -2010”, į kurią savanoriškai susirinko nemažas būrelis bendruomenės žmonių, kurie grėbė lapus, genėjo, sodino medžius, jaunimas triūsė pačių įrengtoje futbolo aikštėje.

Bendruomenės narių viltis pateisina ir prieš gerus metus renovuoti bendruomenės ir kultūros namai, kuriuose išties vyksta aktyvus gyvenimas. Jaukios , gražiai sutvarkytos patalpos praėjusiais metais pritraukė daugelį svečių. Čia apsilankė visos Lietuvos bendruomenių atstovai, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos delegacija, sulaukėme svečių iš Kazlų Rūdos, Mažeikių rajono Viekšnių seniūnijos, Lenkijos respublikos Punsko valsčiaus, Estijos. Bendruomenės namuose vyko nemažai ir rajoninių renginių: Tauragės r. kaimo bendruomenių projekto baigiamoji konferencija, Tauragės VVG 5-erių metų jubiliejaus renginys, rajono socialinių darbuotojų šventė, Kalėdinis padėkos vakaras Tauragės r. bendruomenėms, įvairūs mokymai.

Kaime vyksta aktyvus kultūrinis gyvenimas. Pažymėtos visos Valstybinės šventės, sėkmingai buvo suorganizuoti tradiciniai masiniai renginiai: Užgavėnių šventė, visos Mažonų seniūnijos  vaikų gynimo dienai skirtas renginys, Mažonų kaimo kraštiečių šventė, vaikų ir jaunimo sporto šventė, Mažonų seniūnijos pagyvenusių ir neįgalių žmonių šventė, Kalėdiniai renginiai, Senų metų palydų vakaras ir kt. Atgaivinamos ir senosios kaimo tradicijos: giedami Kalvarijos kalnai, buvo vykdoma edukacinė senovinių šokių mokymo programa, renginių metu pristatomas krašto kulinarinis paveldas. Visuose renginiuose sėkmingai pasirodo meno saviveiklos kolektyvai: mišrus vokalinis ansamblis, mišrus duetas, moterų, merginų ansambliai, humoro grupė ,,Lelija“, priešmokyklinės grupės vaikučiai. Meno saviveikloje dalyvauja apie 30 bendruomenės žmonių. Saviveikliniai kolektyvai nemažai koncertuoja vietos renginiuose bei išvykose. Sėkmingai pasirodyta Sekminių šventėje Tauragėje, bendruomenių sąskrydyje Karklėje, Lakštingalų slėnyje, koncertuota Pagramantyje, Norkaičiuose, Dapkiškiuose, Mažeikių r. Viekšniuose. Prieš Naujuosius metus Mažonų saviveiklininkai labdaringą programą parodė Lauksargių globos namų gyventojams.

Esant pakankamai geroms sąlygoms, bendruomenės žmonės turi galimybę išvysti ir profesionalių atlikėjų pasirodymus. Praėjusiais metais Mažonuose koncertavo dainininkai: Giulija, Paulius Stalionis, Ruslanas Kirilkinas, grupės ,,Ambrozija“,,,Vita“, pasirodė Tauragės liaudies teatras.

Kultūros namuose veikė dailininkės J.Bružienės paveikslų paroda, fotomenininkų S.Kancevyčiaus, R.Vaitkaus fotografijos darbų parodos.

Kaimo žmonėms buvo suorganizuotos išvykos į tulpių šventę Radviliškio r. Burbiškių dvare, atlaidus Raseinių r. Šiluvoje.

Bendruomenės garbę sporto srityje  aktyviai gina Mažonų jaunimas, kurie visus metus skynė pergales įvairiuose rajono bendruomenių renginiuose, o Tauragės rajono seniūnijų spartakiadoje bendrakomandinėje įskaitoje užėmė I-ą vietą. Tai didelis sporto entuziasto, atsakingo už sportą bendruomenės nario Tomo Šveikausko ir jaunimo aktyvo nuopelnas.

2010m. buvo vykdoma ir aktyvi projektinė veikla. Iš kultūros rėmimo fondo skirti 700,- Lt panaudoti kultūriniams renginiams, 2000,- Lt vertės projektas, teiktas Tauragės r. savivaldybės Bendruomenės sveikatos tarybai, buvo vykdomas visus metus. Lėšos panaudotos įvairioms sveikatingumo priemonėms ir renginiams: Mažonų priešmokyklinės grupės vaikams padalomosios medžiagos sveikos gyvensenos klausimais, priemonių judėjimo kampeliui, sveikatai nekenksmingų indų įsigijimui, Mažonų seniūnijos vaikų šventei, skirtai tarptautinei vaikų gynimo dienai, vaikų ir jaunimo sporto – sveikatos šventei, Mažonų seniūnijos pagyvenusių ir neįgalių žmonių šventei. Už lėšas, skirtas Kalėdiniams renginiams, nupirktos dovanėlės Mažonų kaimo bendruomenės ikimokyklinio amžiaus vaikučiams, įsigyta įvairių puošybos priemonių. Praėjusiais metais buvo teiktas projektas bendradarbiaujančių Nyderlandų fondui ,,Tekantis vanduo“ ir už gautą 2000,- Lt paramą įsigytos skalbimo paslaugoms reikalingos priemonės: skalbimo mašina, lygintuvas, lyginimo lenta, skalbimo priemonės. Šia paslauga galės naudotis visi bendruomenės žmonės, kuriems tai reikalinga.

Teiktas projektas ir jau paskirtas 10000,- Lt finansavimas iš Nacionalinio kaimo tinklo, skirtas jaunimo ir suaugusių poreikių tenkinimui, įgyvendinant jų kūrybines idėjas. Šis projektas bus įgyvendinamas šiais metais, lėšas panaudojant konferencijai ir renginiui.

Sakoma, kad žmonės, kurie turi svajonę, tikslą ir draugą, gali sakyti, kad yra ne tik laimingi, bet ir turtingi. Tad šiandiena, žvelgdami į nueitą kelią, lenkiame galvas prieš visus dirbančius, kuriančius ir svajojančius mūsų bendruomenėje žmones. Nuoširdus ačiū Rudžių, Mačiulių, Arlauskų, Beišių šeimoms, Klemai Fetingienei, Nijolei Martišienei, Jūratei Šveikauskaitei, Salomėjai Jokubaitienei, Mortai Norkienei, Eugenijai Kybartienei, Stefai Samoškienei, Juditai Gražinskienei ir kitiems, prie bendruomenės klestėjimo prisidedantiems, žmonėms. Tačiau didžiausias krūvis tenka bendruomenės pirmininkei Laimai Šveikauskienei, kuri su nepaprasta energija, užsidegimu, negailėdama nei laiko, nei jėgų aktyviai, sąžiningai dirba bendruomenės žmonių labui.

Sunku šiandiena būtų kaime ką nors nuveikti, neturint valdžios palaikymo, todėl džiaugiamės Tauragės rajono vadovų  požiūriu į kaimą, kultūrą, bendruomeninę veiklą. Padrąsinantį žodį visada suranda ir pagalbos ranką  reikalingu momentu ištiesia Tauragės VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė bei Rasa Rimkienė, kultūriniame gyvenime paramos sulaukiame iš Kultūros centro vadovų ir darbuotojų. Tačiau arčiausiai žmonių yra ir geriausiai visų problemas žino seniūnas Jonas Samoška. Kartais kyla klausimas: kiek šis žmogus turi jėgų, sveikatos, kantrybės visais pasirūpinti, visiems patarti, padėti, o kartais ir paraginti. Be jo visokeriopos pagalbos šiandiena vargiai turėtume tai, ką turime.

Jau greitai sukaks metai, kai seniūnijose išrinkti seniūnaičiai, kurių funkcijos žmonėms nelabai suprantamos ir šiandien. Tačiau, mūsų seniūnijoje seniūnas, seniūnaitė ir bendruomenės pirmininkė sutartinai dirbame tam, kad pakeistume kaimo veidą, padarytume jį šiuolaikišką, patogų ir patrauklų gyventi kaimo žmonėms, ypač dabar, kai pagal kaimo plėtros 2007-2013m. programą teikiant įvairius projektus, atsirado galimybė tai įgyvendinti. O ateities planų turime išties daug. Tereikia susikibti rankomis, suglausti pečius, kad pajustume, kokie stiprūs esame, kiek daug galime ir turėti didelį norą, kad pasiektume tai, kas rodos, neįmanoma.

Mažonų seniūnijos Centro seniūnaitijos seniūnaitė Birutė Kaminskienė

 

Galerija