TRIJŲ KARALIŲ KELIONĖ PO KUNIGIŠKIŲ KAIMĄ
2011 m. sausio 06 d.

Sausio 6 dieną vyko Trijų karalių eitynės ,,Šviečianti Kristaus žvaigždė“. Siekdama puoselėti senąsias krašto tradicijas, šią šventę surengė Kunigiškių kultūros namų meno vadovė Gražina Preikšaitienė. Jai talkino bendruomenės nariai ir pirmininkė Birutė Kedrovienė.

Lietuvoje nuo seno tą dieną vaikščiodavo persirengėliai- gandrai, arkliai, žydai, meškos- skelbdami saulės sugrįžimą. Atėjus krikščionybei, ši tradicija buvo sulieta su Trijų karalių švente. Persirengėlių būrį papildė karalių personažai. Pasakojama, kad Betliejuje gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė trys karaliai- Kasparas, Merkelis ir Baltazaras. Išminčiai apdovanojo jį auksu, smilkalais ir mira.

Panaši misija teko ir Kunigiškių persirengėliams. Pirmiausia buvo aplankyta Adakauskų sodyba, kurioje pirmąją Kalėdų dieną gimė kūdikėlis- jį seneliams padovanojo anūkė Indrė. Išminčiai palinkėjo pagausėjusiai šeimai sveikatos, ramybės, vilties ir tikėjimo.

Tą dieną pasak Gražinos aplankyta apie 30 sodybų. Karaliai, kaip pridera, linkėjo darnos, gausos, sveikatos ir laimės. Kasparas kiekvienuose namuose uždegė po žvakutę, kurios šviesa neša ramybę, gėrį, laimę. Merkelis namuose barstė aukso dulkes, o Baltazaras dalino mirą, sveikinimus, nes ši diena paskutinė, kada dar galima sveikinti su Naujaisiais metais. Eitynių tikslas buvo aplankyti visus kaimo senelius ir ligonius, nes jie iš savo apsnigtų kiemų nebeišlenda ir negali susitikti su žmonėmis. Visuose namuose svečiai buvo laukiami, šiltai priimti, kai kurie susijaudinę  net ašaras braukė. Žmonės džiaugėsi, kad dar neužmirštos senosios tradicijos. Net ligoniai jautėsi sveikesni. Šypsena nušvietė ir sunkiai sergančios Balkauskaitės veidą.. Eitynių pabaigoje buvo aplankyta Gaurės seniūnija, Gražinos teigimu, tai lyg ir šventės kulminacija. Seniūnui Vidmantui Skiriui ir seniūnijos darbuotojams  palinkėta daug stiprybės. Eitynės truko nuo vidurdienio iki sutemų. Tradiciškai ant kiekvienos sodybos ar įstaigos durų karaliai paliko savo inicialus +K +M +B. Kiekvienam karaliui skirtas kryželis prieš jo vardą reiškia išminčiaus šventumą. Tikėta, kad užrašius šias raides ant durų, namai bus apsaugoti nuo piktųjų dvasių.

Kristina Nevelkienė ,,Tauragiškių balsas“ 2011 01 11

 

Galerija