MŪSŲ KAIMO VASARA
2020 m. rugpjūčio 12 d.

Vos prasidėjus paskutiniam vasaros mėnesiui, rugpjūčio 3-8 dienomis, Mažonuose tradiciškai vyko vaikų vasaros poilsio stovykla, kurioje dalyvavo mažoniškiai, į gimtinę grįžę tėvynainiai. Stovyklos šūkis - „Mąstyk, atrask, bandyk“.

Stovykla prasidėjo nuo prisistatymo ir susipažinimo su naujais stovyklos draugais bei linksmos tradicinės mankštelės. Po susipažinimo visi stovyklautojai susiskirstė komandomis, išsirinko savo vadą, piešė plakatus su komandų pavadinimais ir šūkiais. Išradingi prisistatymai stebino begaline vaikų fantazija ir meniniais gabumais. Pirmą stovyklos dieną svečiavosi Tauragės AVPK bendruomenės pareigūnės, kurios įdomiai, su žaidybiniais elementais pasakojo apie policijos darbą, saugų elgesį lauke, kelyje, kieme, supažindino su policijos įranga, leido ne tik apžiūrėti, bet ir pajusti sukeliamas emocijas, sėdint policijos automobilyje. Po sočių pietų stovyklos svečias Nojus, savarankiškai užsiimantis dronų gamyba, įvairiais bandymais, pravedė teorinę paskaitą apie dronus, jų pritaikymą įvairiose gyvenimo srityse. Po teorinės dalies, išlaikius testą, visi norintys galėjo pabandyti valdyti droną, stebėti kameroje jo užfiksuotus vaizdus. Tai vaikams buvo kažkas nepaprasta, neišbandyta, nauja.

Antrą stovyklos dieną vaikučiai su tėveliais lankėsi Pamario krašte: Kintuose, Drevernos prieplaukoje, Svencelėje, Ventės rage, Rusnėje. Charizmatiškos gidės pagalba vaikai susipažino su mažosios Lietuvos istorija, Pamario krašto ypatumais, paukščių žiedavimo technika , išgirdo apie kaitavimo sportą, lankė aukščiausią Europoje tują, grožėjosi nuostabiais Kuršių Nerijos vaizdais iš apžvalgos bokštų. Tai buvo pilna nepakartojamų vaizdų ir įspūdžių diena.

Trečia stovyklos diena buvo skirta pažintinėms išvykoms. Iš ryto stovyklautojai, nešini lauknešėliais, apsilankė Sigito Klymanto gyvūnų prieglaudoje, kur susipažino su skirtingų rūšių gyvūnais, jų priežiūros ypatumais, turėjo galimybę paliesti įspūdingą triušį, ežiuką, gyvatę, driežą, pasėdėti ant arkliuko ar asiliuko nugaros. Vaikučius sužavėjo gyvūnų geradario pasiaukojimas beglobiams gyvūnams. Toliau kelionė tęsėsi Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų batalione. Čia vaikučiai pamatė muziejų kaip kariai gyveno anksčiau, galėjo palyginti su dabartinėmis jų gyvenimo sąlygomis, apžiūrėjo įvairius ginklus, aplankė šaudyklą. Išvykdami daugelis pažadėjo užaugę atvykti tarnauti savanoriais. Po pietų stovyklautojai galėjo atsikvėpti žiūrėdami tris edukacinius sferinius filmus.

Ketvirta stovyklos diena buvo gana aktyvi, skirta Pagramančio kraštui. Iš ryto, susipažinę su Pagramančio istorija, vaikai žaidė ir sportavo stadione. Apžiūrėdami zodiako ženklų parką, kiekvienas galėjo nusifotografuoti prie savo ženklo. Papietavę naujoje daugiafunkcinio centro valgykloje, keliavome į Lakštingalų slėnį. Pakeliui, rinkdami šakeles, lapelius, žiedelius, padedami bibliotekininkės Gintos Bartkienės, vaikučiai pasidarė „viešbučius“ vabaliukams. Susėdę poilsio valandėlei, kiekvienas išsilankstė ir perskaitė knygeles. Atvykęs profesionalus fotografas Vaidas Bartkus supažindino su fotografijos atsiradimo istorija, leido vaikams įamžinti savo pasirinktą objektą fotografijoje. Iš stovyklautojų nuotraukų bus paruošta parodėlė, kur kiekvienas galės pasidžiaugti savo įamžintu kadru.

Priešpaskutinę stovyklos dieną buvome pakviesti nemokamai apsilankyti Tauragės laisvalaikio centro „Fortūna“ patalpose įsikūrusioje virtualios realybės arenoje, kur vaikučiai užsidėję akinius pasinėrė į virtualios realybės žaidimus. Po pietų mus aplankė Tauragės visuomenės sveikatos biuro specialistės su tikslu priminti fizinio aktyvumo naudą vaikų sveikatai, pravedė pirmosios pagalbos suteikimo pamokėles, organizavo smagius žaidimus.

Su dideliu džiaugsmu vaikai, tėveliai, stovyklos savanoriai laukė paskutinės stovyklos dienos- kelionės į Latviją. Po ilgoko, tačiau smagaus pasisėdėjimo autobuse, pirmas sustojimas buvo Tervetės parke, kur karaliauja pasakų personažai ir gausybė miško gyventojų. Miško apsuptyje galėjome pasidžiaugti gamtos ir pasakos žaismu, papramogauti žaidimų aikštelėse. Iš Tervetės parko kelias vedė į Latvijos sostinę Rygą, kurioje didžiausias vaikų traukos centras- Rygos zoologijos sodas. Praleidę kelias valandas tarp mums pažįstamų ir nematytų egzotinių gyvūnų, aplankę miesto senamiestį, pavargę, bet pilni įspūdžių ir labai laimingi atsisveikinome su stovykla. Norisi tikėti, kad ekskursijos, edukacinės pamokos, žaidimai, įdomios veiklos, įvairios pramogos ilgai neleis vaikučiams pamiršti gražių ir prasmingų stovyklos akimirkų. Tad iki kitų metų. Vaikų vasaros poilsio stovykla buvo suorganizuota iš vaikų ir jaunimo socializacijos programos lėšų.

Bendruomenės informacija

Galerija