VVG IR KAIMO BENDRUOMENĖS PRIIMA IŠŠŪKIUS
2011 m. sausio 28 d.

Tauragės rajono vietos veiklos grupės (VVG) kvietimu š. m. sausio 27 d. į savivaldybės salę rinkosi kaimo bendruomeninių organizacijų lyderiai ir tie, kuriems rūpi gerovė kaime. Nors metai tik prasidėjo, tačiau susikaupė eilė klausimų, kuriuos VVG norėjo aptarti su kaimo lyderiais.

VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė pasidžiaugė, jog pirmo strategijos įgyvendinimo kvietimo paraiškų vertinimas eina į pabaigą, tikimasi, jog per vasario mėnesį bus priimti sprendimai apie paramos skyrimą pareiškėjams, o kovo mėnesį bus pasirašytos trišalės paramos sutartys. Šiame kvietime buvo sulaukta 15 paraiškų su 11 investicinių ir 4 veiklos projektais. Už investicinių projektų lėšas bus suremontuoti viešosios paskirties pastatai, aikštynai. Vieną stambiausių projektų pateikė Pagramančio bendruomenė, kuri iš VVG paramos prašo 690 000 Lt pastato remontui: jis bus pritaikytas daugiafunkciniams bendruomenės poreikiams. Taip pat pateikti puikūs Skaudvilės, Dacijonų, Dauglaukio „Gimtinės“ bendruomenių ir Pagramančio regioninio parko veiklos projektai.

VVG pirmininkė pasidžiaugė, kad vyksta konstruktyvus bendradarbiavimas su rajono Meru ir savivaldybės administracija, visada sulaukiama paramos sprendžiant įvairius VVG ir kaimo bendruomenių klausimus. Savivaldybė, nuimdama krūvį nuo bendruomenių, pateikė 6 investicines paraiškas pastatų remontui bei jų pritaikymui bendruomenių poreikiams.

Susirinkime buvo aptartas likusių strategijos lėšų paskirstymas: buvo nutarta padidinti lėšas priemonei „Kaimų atnaujinimas ir plėtra“, kur maksimali paramos suma būtų 250 000 Lt, „Amatų centro įkūrimui“ paliekant tik veiklos sričiai maksimalią paramą 690 000 Lt. Numatyta sumažinti lėšas veikloms, nustatant maksimalią paramos sumą 50 000 Lt. Motyvuota tuo, kad atsirado galimybė teikti supaprastintas paraiškas projektams, kurių sumos galėtų būti nuo 5000 Lt iki 25000 Lt be PVM.

Pirmininkė ragino visus kuo skubiau prisijungti prie Lietuvos kaimo tinklo, pasirenkant tinkamus komitetus. Šiemet iš Kaimo tinklo maksimalios paramos bendruomenės gali gauti iki 15000 Lt. Pernai 4 kaimo bendruomenės, prisijungusios prie šio tinklo, pateikė paraiškas ir gavo po 10000 Lt paramos. Nuo vasario 1 d. iki vasario 18 d. renkami projektiniai pasiūlymai, tad reikia suskubti.

Susitikimo metu taip pat diskutuota kitais rūpimais klausimais: kaip VVG geriau ir efektyviau pravesti bendruomenėms mokymus, kad pareiškėjai gautų maksimalią naudą, į kur reikėtų bendruomenių lyderiams nuvykti pasižvalgyti, kaip veikia kitų šalių kaimo bendruomenės, svarstytos Valstybės parmos paraiškų teikimo taisyklės.

VVG ir bendruomeninėms organizacijoms, kurios veikia pagal asociacijų įstatymą ir yra paramos gavėjai, yra iškilęs opus klausimas dėl viešųjų pirkimų vykdymo įstatymo numatyta tvarka. Keisčiausia šiame įstatyme yra tai, kad organizacijos, kurios dirba savanoriškais pagrindais ir gauna nedidelę paramą, prilygintos ministerijoms ir kitoms biudžetinėms įstaigoms, kurios turi visiškai kitus pajėgumus,  jose dirba teisininkai ir darbuotojai, užsiimantys tik viešaisiais pirkimais. Žemės ūkio ministerija paaiškino, kad tokios yra ES direktyvos ir mes turime jas vykdyti. Tačiau Lenkijai, kuri taip pat yra ES narė ir gauna paramą iki 15 000 eurų, nereikia atlikti viešųjų pirkimų, o užtenka atlikti paprasčiausią 3 tiekėjų apklausą. Buvo vieningai nutarta vasario mėnesį pasikviesti Tauragės rajono išrinktą LR Seimo narį S. Šedbarą diskusijai šiuo klausimu. Norima, kad būtų inicijuojamas viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimas.

VVG ir kaimo bendruomeninėms organizacijoms šie metai nusimato darbingi, pilni iššūkių, tačiau žmonės nusiteikę pasiekti savo užsibrėžtus tikslus.

Parengė Juozas Čepulis

 

Galerija