ANTANINĖS KĘSČIUOSE
2023 m. birželio 13 d.

Kęsčių kaimo bendruomenė „Elbenta“ įgyvendino projektą „Antaninės Kęsčiuose“, finansuojamą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos pagal 2023 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles. Projekto tikslas – telkti vietos gyventojus bendram darbui, ugdyti bendruomeniškumą ir propaguoti turiningą ir prasmingą laisvalaikį. Puoselėti kultūros paveldą garsinant krašto istoriją, sukaupti ir perduoti ateinančioms kartoms, mūsų krašto vertybes organizuojant tradicinį renginį. Bendra projekto vertė - 2500 Eur.

„Mes visi svajojame apie stebuklingą rožių sodą virš horizonto – vietoj to, kad gerėtumės rožėmis, kurios žydi už mūsų lango" - D. Karnegis. Akimirkai sustoti ir pasigėrėti vaizdu pro bendruomeniškumo langą, visus kaimo gyventojus šeštadienį kvietė jau tradicija tapusi Antaninių šventė Kęsčiuose.

Antaninės Kęsčiuose - šventė skirta visiems, t. y. visų socialinių grupių ir įvairaus amžiaus žmonėms. Jos esmėje svarbiausias akcentas yra žmonių tarpusavio bendravimas, kuris ypač skatina atvykti svetur gyvenančius kraštiečius. Suaktyvėjusi bendruomenių veikla tokias tradicines šventes praturtino įvairiapuse menine programa ir tuo dar labiau padidino šventės patrauklumą ir praturtino jos turinį. Būtent tradiciniam renginiui ir skiriamas toks vaidmuo tik programos tikslas yra nukreiptas vietos regiono etninio savitumo paryškinimui. Tokie renginiai atitinka įvairaus amžiaus žmonių poreikius. Šventės organizatoriai pramogomis stengėsi nudžiuginti tiek mažą, tiek didelį, vaikai galėjo pasimėgauti Mociškių polivarko batutais. Suaugusieji tuo tarpu buvo kviečiami įsijungti į ženkliukų gamybos ir bandelių kepimo ant laužo edukacijas, dalyvauti sūrių degustacijoje, pasiklausyti Sartininkų kapelos „Kamanos“, Vainuto folklorinio ansamblio moterų, ansamblio „Echo“ ir vietos saviveiklininkų, pasigrožėti gyvojo vaidybos meno su žirgu pristatymu. Kaip visada išrinktos šeimininkės, kurios pagamino skaniausius sūrius, tai E. Skrickienė, O. Šeferienė, L. Odovienė ir kt. Antaninės žymi šienapjūtės pradžią, tad visi Antanai buvo kviečiami pjauti pirmąją pradalgę, o vėliau buvo apdovanoti. Šventė buvo išskirtinė ir dekoracijomis, kurios skirtos paskatinti Kęsčių kaimo ir aplinkinių kaimų žmones judėti tvariau.

Bendruomenės informacija

EEE

Galerija