"Liepos kvepia medumi"
2023 m. liepos 20 d.

Š. m. birželio paskutinį sekmadienį Žygaičių kaimo bendruomenės „ŽYGAVA“ nariai įgyvendino projektą „Liepos kvepia medumi“, finansuojamą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos pagal 2023 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles. Projekto tikslas – telkti vietos gyventojus bendram darbui, ugdyti bendruomeniškumą ir propaguoti turiningą ir prasmingą laisvalaikį. Puoselėti kultūros paveldą garsinant krašto istoriją, sukaupti ir perduoti ateinančioms kartoms, mūsų krašto vertybes organizuojant tradicinį renginį. ŽŪM projektui Nr. NPKB-23-R-471 „Liepos kvepia medumi“ įgyvendinti skyrė maksimalią sumą 2500,00 eurų, papildomai iš Tauragės rajono savivaldybės bei kitų renginio rėmėjų gauta 3100,00 eurų.

 

Į kasmet Žygaičiuose organizuojamą tradicinę, taip visų laukiamą, kaimo šventę, skirtą Žygaičių bažnyčios globėjams Šv. Petrui ir Pauliui, o nuo seno vietos gyventojų vadinamą Petrinėmis, šiemet gyventojai buvo kviečiami plačiai paskleista spalvingo kvietimo afiša bei nuotaikingu filmuku vietos Facebook grupėje ,,Žygaitiškiai“. Buvo kviečiami visi čia gyvenantys ar kitur išvykę kraštiečiai, kuriems gimtinė yra brangus žemės kampelis. Laikas sukasi ratu, tad susitinkame vis tuo pačiu metu, toje pačioje vietoje ir susitelkę, džiaugdamiesi vieni kitais bei linksmindamiesi, nors laikinai, primirškime karo ir kitas negandas. Šiemet krašto tradicinis renginys įvyko birželio 25 dieną, nes derinta kartu su Žygaičių parapijos globėjų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus tituliniais atlaidais. Atvyko ir svečių, kuriems protėvių, senelių tradicijos dar gyvos, kurie iš tėvų pasakojimų mena gausius susibūrimus atlaiduose, kur susitinkama su artimaisiais, kaimynais, vaikystės draugais, giminėmis. Čia susiburia nuostabūs mūsų žmonės, išsiilgę gero žodžio, smagių potyrių - muzikos ir dainos, juoko ir šokio, o mažieji dalyviai – atrakcijų ir edukacijų.

Šventinė diena prasidėjo nuo ankstyvo ryto – 10 valandos. Devynios komandos susibėgo į sportines krepšinio 3x3 varžybas seniūnės taurei laimėti. Joms teisėjavo krepšinio teisėjas Justinas Petrauskas.

Pagrindinė šventės dalis prasidėjo pasibaigus Šv. Mišioms Žygaičių bažnyčioje. Tradicinio renginio pradžią paskelbė vedančiosios: renginių organizatorė Vaiva Nairanauskienė ir bibliotekininkė Zita Jakienė. Sveikinimo žodį tarti gausiai susirinkusiems žmonėms jos pakvietė Žygaičių seniūnijos seniūnę Liną Baziliauskienę ir Žygaičių kaimo bendruomenės „ŽYGAVA“ pirmininkę Jolantą Vaitiekienę. Renginio metu pirmiausiai pagerbtos ir apdovanotos krepšinio komandos, į sceną pakviesti nenustygstantys pirmųjų vietų laimėtojai. Iš devynių dalyvavusių komandų pirmą vietą ir seniūnės taurę laimėjo klaipėdiškių komanda „Dip work“, antros vietos medaliais apdovanota mišri komanda „Sveiki jauni“, o trečia vieta atiteko žygaitiškių komandai „Brolija“.

Svarbiausias šventės akcentas – mūsų krašto varduvininkai Petrai, Povilai, Petronelės, Paulinos. Juos sveikino Lietuvos Respublikos Seimo narė Aušrinė Norkienė, Tauragės r. sav. tarybos narė Rita Grigalienė, Žygaičių seniūnijos seniūnė Lina Baziliauskienė ir bendruomenės pirmininkė Jolanta Vaitiekienė bei Kęsčių seniūnaitijos seniūnaitis Remigijus Šiaudvytis.

Graži tradicija kasmet žygaitiškius pagerbti nominacijomis. Šiemet naujakuriais tapo Erlandas Lešinskas ir Aušra Augustytė, Inesa ir Donatas Tutliai. Naujagimių nominacija apdovanoti patys mažiausieji mūsų gyventojai – Agota Beitaitė, Jonas Rudis, Agota Kybartaitė. Nominacija „Metų iššūkis“ skirtas žygaitiškiui Edvardui Čepliauskui, kuris iššūkį profesionaliems sportininkams metė pernai Draudeniuose vykusiame Lietuvos triatlone. Nominacija „Metų ištvermė“ už ilgametį krepšinio puoselėjimą garsinant Žygaičių kraštą įteikta Raimondui Ramanauskui. Nominacijos „Metų draugystė“ - už visuomeninę veiklą ir pilietiškumo iniciatyvas įteikta medžioklės klubui „Žygaičiai“ , už pilietinį aktyvumą vietovės plėtroje įteikta Žygaičių gimnazijai, o „SOS pagalba“ už visuomeninę veiklą perduota Livijai Sudeikienei, Eugenijai Paulienei, Rūtai Žebelienei“. Nominacija „Meno gyslelė“ už inovatyvų ir tvarų žvilgsnį atiteko Šarūnei Beitaitei. Apdovanoti labai gerais pažymiais mokslo metus baigę mūsų bendruomenės moksleiviai: Vakaris Genys, Milda Beitaitė, Emilijus Bacius, Augustė Statkutė, Eglė Dragūnaitė, Emilija Miliauskytė, Ieva Dragūnaitė, Greta Baciūtė, Vestina Barkauskaitė – jie nominacijos „Ateities spinduliukai“ laureatai.

Tradicinio renginio vedančiosios susirinkusius dalyvius kvietė domėtis atvykusių amatininkų dirbiniais ir namo grįžti su suvenyrų gausa.

Tradicinio renginio šventinėje programoje ,,Liepos kvepia medumi“ dalyvavo gausus būrys atlikėjų: konkurso „Dainų dainelė“ dalyvė, puikaus balso žygaitiškė Vestina Barkauskaitė, dainingas Žygaičių moterų vokalinis ansamblis, projekto „Lietuvos balsas“ dalyvis tauragiškis Ignas Novikovas, grupės „Skambesys“ atlikėja Eglė Tamašauskė ir jos dukrytė Milantė, TKC Skaudvilės skyriaus Rasos Bartkuvienės ir Albino Ruko duetas, Lina iš kaimyninio Šilutės rajono, TKC Sartininkų liaudiškos muzikos kapela „Kamana“. Alminų šeima – tėveliai Aliona ir Aivaras, su savo atžalomis Adrijumi ir Austėja atvykę net iš Plungės, supažindino šventės dalyvius su liaudišku šokiu, rateliais. Didelio mažųjų ir suaugusiųjų dėmesio sulaukė VŠĮ Klaipėdos rajono amatų centro vykdyta edukacija – duonos kepimas ant laužo bei senovinių žaidimų pateikimas. Eksponuojama medžioklės klubo „Žygaičiai“ trofėjų paroda traukė praeivių akį, kėlė nuostabą, o jų virtas šiupinys gardumu maloniai glostė ragavusiųjų gomurį. Vaikai džiaugėsi spalvingais batutais.

Šventės programos išskirtiniais akcentais tapo garsaus lietuviškos estrados atlikėjo Edmundo Kučinsko koncertas bei vakaro grupės „Muskato“ muzikinis pasirodymas.

Nuoširdžiai dėkojame šventės rėmėjams – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijai, Tauragės rajono savivaldybei, UAB „Šaukštelis“, Sandros Bernotienės įmonei, MB „Sandros kebabai“, „Vandens pramogos Draudenių ežere“, Vitalijai ir Saulyčiui Steponaičiams, žygaitiškiams: Jolitai ir Kęstučiui Andriulaičiams, Reginai ir Alvydui Merkeliams, Gretai ir Mantui Jucikams, Audronei ir Valdui Sudeikiams, Rasai ir Egidijui Liutvinams, Daliai ir Vaclovui Aušrams, Eugenijai ir Antanui Pauliams. Taip pat dėkojame ir informaciniams rėmėjams „Tauragės žinios“ bei Tauragės r. VVG.

Tradicinio renginio organizatoriai nuoširdų AČIŪ taria visiems šventės dalyviams. Iki sekančių PETRINIŲ!

Žygaičių kaimo bendruomenės “ŽYGAVA” informacija.

Galerija