"KĄ IŠMOKSI - ANT PEČIŲ NENEŠIOSI"
2024 m. liepos 31 d.

Bendruomenė „Draudežeris“ įgyvendino projektą „Ką išmoksi – ant pečių nenešiosi“ pagal „Tauragės rajono vietos veiklos grupės 2016-2023 metų vietos plėtros strategijos“ VPS priemonę „Parama kaimo gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui, bendrų iniciatyvų rėmimui“ Nr. LEADER-9.2-SAVA-6. Įgyvendinant projektą pravestas tradicinis renginys „Lydekai paliepus – man panorėjus“ ir suorganizuota išvyka į Rumšiškes.

Birželio 29 d. 20 bendruomenės narių aplankė etnografijos muziejų Rumšiškėse, kur profesionali gidė pravedė ekskursiją po muziejų. Ekskursija prasidėjo su duona ir druska autentiškoje Aukštaičių sodyboje pagal lietuviškus papročius. Toliau kelionė tęsėsi per Dzūkų, Suvalkiečių, Žemaičių, Mažosios Lietuvos išpuoselėtas sodybas su gėlių darželiais. Teko susipažinti su Lietuvos valstiečių bei miestelėnų buitimi, darbais, tradicijomis.

Po ekskursijos, pasistiprinusi užkandinėje „Karčiama“, bendruomenė sudalyvavo šokio edukacijoje „Muzikuokime kartu“, kur grojo įvairiais muzikos instrumentais, kurie sukūrę chaosą vėliau susiliejo į šokio ritmą. Pamuzikavus ir pasišokus bendruomenė ėmėsi rimtų darbų statydami namą. Čia reikėjo pasitelkti kantrybę, atidumą, susiklausymą, bendradarbiavimą. Namo statymo edukacijoje nugalėjo triūsas ir namas buvo pastatytas. Ekskursijoje buvo galimybė per edukacijas geriau pažinti vienas kitą, puikiai praleistas laikas ir patirti nauji įspūdžiai ilgam išliks atminty.

Beveik po mėnesio, liepos 27 d., bendruomenė „Draudežeris“ susibūrė į kasmetinę tradicinę kaimo šventę „Lydekai paliepus – man panorėjus“. Čia profesionalus įgarsinimas leido kaimo kapeloms sklandžiai atlikti savo kūrinius, o vakaro renginio atlikėjas linksmino liaudį dainomis, šokiais, žaidimais ir siurprizais. Dalyviai vaišinosi tradicine žuviene, plovu, vyko amatininkų mugė, buvo galima susipažinti su vytelių pynimu, išbandyti jėgas jojant žirgais žemaitukais, susipažinti su arklių balnojimo inventoriumi. Renginyje dalyvavo daugiau nei 100 dalyvių. Graži muzika ir įdomi veikla sutraukė poilsiautojus nuo Draudenių ežero pakrantės.

Bendruomenė dėkinga Tauragės rajono VVG už skirtą finansavimą, o bendruomenės nariams už prisidėjimą ruošiant tradicinę šventę ir organizuojant išvyką į Rumšiškes.

ee

Galerija