BENDRUOMENIŲ SĄSKRYDIS - TRADICIJŲ, AMATŲ IR BENDRYSTĖS ŠVENTĖ
2024 m. rugpjūčio 22 d.

Rugpjūčio 17 d., šeštadieni, Pagramančio miestelyje vyko išskirtinis renginys – antrasis Tauragės rajono bendruomenių sąskrydis, kuris subūrė bendruomenes, ūkininkus ir amatininkus iš viso regiono. Tai ypatinga proga ne tik pabendrauti ir pasidalinti gerąja patirtimi, bet ir pasinerti į kultūrines bei sportines veiklas, kurios leido visiems dalyviams pajusti tikrąją bendruomeniškumo dvasią. Kiekviena bendruomenė bei amatininkai turėjo galimybę pristatyti savo veiklą, rankdarbius, kulinarinius paveldus ir kitas savo kūrybos išraiškas. Kiemeliai tapo mažaisiais bendruomenių kampeliais, kur buvo galima ne tik grožėtis, bet ir sužinoti daugiau apie įvairias tradicijas bei amatus.

Bendruomenių atstovai sąskrydį pradėjo eisena su vėliavų įnešimu. Sąskrydžio dalyvius pasveikino Tauragės r. VVG pirmininkė Laima Šveikauskienė ir paskelbė sąskrydį atidarytu, bei pakvietė komandas prisistatymui – kiekviena bendruomenė turėjo progą kūrybiškai prisistatyti, pasitelkiant muziką, dainas ar kitus meninius elementus. Šie prisistatymai ne tik pradžiugino žiūrovus, bet ir suteikė galimybę geriau pažinti vieniems kitus. Po prisistatymų dalyvius pasveikino renginio svečiai: Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Virginija Šetkienė, LR Seimo narys Romualdas Vaitkus, LR Seimo narės Aušrinės Norkienės padėjėja Aušra Kulikauskienė, Tauragės rajono savivaldybės tarybos nariai Kęstutis Balašaitis, Rita Grigalienė, Mindaugas Lukošaitis. Po oficialių atidarymo ceremonijų dalyviai galėjo laisvai lankytis bendruomenių ir amatininkų kiemeliuose. Tai buvo puiki proga ne tik susipažinti su įvairiomis tradicijomis, bet ir paragauti kulinarinio paveldo – nuo skanių šiupinių, sūrių iki tradicinių lietuvininkų patiekalų vofelių ir kafijos, pyragų bei kitų vietos gėrybių. Kiemeliuose buvo galima iš arti pamatyti, kaip gimsta įvairūs rankdarbiai, išgirsti amatininkų pasakojimus bei įsigyti jų kūrinių. Pasisotinę sąskrydžio dalyviai išbandė miklumą smagiose sportinėse varžytuvėse. Renginio kulminaciją pristatė Pagramančio kultūros namų folkloro ansamblis „Lylava“. Moterys atliko dainų šventei parengtą programą ir po to kartu pakvietė visus renginio dalyvius bendrai dainų šventės repertuaro dainai „Mūsų dienos kaip šventė“. Daina skambėjo visame Pagramančio miestelyje. Vakarop visi sąskrydžio dalyviai buvo pakviesti į muzikinį vakarą su profesionaliais atlikėjais, kurie savo muzika sukūrė ypatingą atmosferą. Tai buvo proga ne tik atsipalaiduoti, bet ir pabendrauti su naujais draugais, pasidalinti įspūdžiais bei šypsenomis.

Kviečiame visus nepraleisti šios nuostabios šventės kitais metais. Bendruomenių sąskrydis, tai šventė, kurioje tradicijos susitinka su šiuolaikiniais iššūkiais, o bendruomeniškumo dvasia sklido per visą renginio dieną.

Lėšas projektui įgyvendinti skyrė Žemės ūkio ministerija ir Tauragės rajono savivaldybė.

Galerija