"PAGRAMANČIO MIESTELIO ISTORIJA PER 470 METŲ"
2024 m. rugpjūčio 23 d.

Pagramančio bendruomenės centras „Gramančia“ baigė vykdyti projektą „Pagramančio miestelio istorija per 470 metų“. Projekto vienas iš prioritetų suvienyti skirtingo amžiaus asmenis per kultūrinius renginius, o miestelio jaunimą ir brandaus amžiaus žmones skatinti domėtis senaisiais amatais, kultūros paveldu, bei krašto istorija. Visa projektinė veikla atitinka VPS priemonės „Parama kaimo gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui, bendrų iniciatyvų rėmimui“ Nr. LEADER-9.2-SAVA-6. FSA 1. 6 p. „Vienyti įvairių amžiaus grupių ir socialinių grupių kaimo žmones ir organizacijas, skatinti jų bendravimą ir bendradarbiavimą, ugdyti savitarpio pagalbos įpročius ir tuo pačiu sukurti gyvenimui ir poilsiui patrauklią aplinką Tauragės rajone“.

Tradiciškai surengėme šeimų dviračių žygį. Žygyje dalyvavo net trys kartos pagramantiškių, nuo mažiausių iki senjorų, tai viena geriausių iniciatyvų skatinti aktyvų poilsį gamtoje. Dviračių žygio metu aplankyti Pagramančio regioninio parko gamtos ir kultūros paveldo objektai. Surengta kraštotyros paroda „Pagramančio krašto istorija‘. Paroda pristatyta Pagramančio kultūros namuose, po pažinties su karšto istorija, žymiais pagramantiškiais ir jų darbais, Skaudvilės liaudės teatras parodė komediją „Plikas liksi – neįtiksi“.

Pagramančio miestelio stadione vyko kraštiečių jubiliejinis renginys „Pagramančio šnekučiai“. Šventės metu amatininkai turėjo galimybę pristatyti savo veiklą, rankdarbius, kulinarinius paveldus ir kitus savo kūrybos darbus. Ūkininkai pristatė savo auginamą produkciją, gaminius. Vyko įvairios edukacinės programos, kurių metu jaunimas turėjo galimybę išmokti senovinių amatų, susipažinti su žemaičių papročiai, prisiminti krašto istoriją. Kiemeliuose buvo galima ne tik iš arti pamatyti, kaip gimsta įvairūs rankdarbiai, išgirsti amatininkų pasakojimus bei ir įsigyti jų kūrinių. Po edukacijų, mugių šurmulio, šventė tęsėsi pasakojimais apie Pagramančio kraštą ir jo žymius žmones. Sveikinimo ir padėkos žodį tarė Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ pirmininkė Raselė Stružeckienė. Pagramančio krašto pasakorė, renginio vedėja Birutė Normantienė pakvietė svečius tarti sveikinimo žodį pagramantiškiams, kraštiečiams sugrįžusiems į gimtinę, atvykusiems svečiams. Sveikinimo žodį tarė LR Seimo narys Romualdas Vaitkus, Tauragės r. savivaldybės mero pavaduotoja Andžela Jakienė, Mažonų seniūnijos seniūnas Egidijus Jurgilas, Klaipėdos rajono Dovilų seniūnijos seniūnė Nijolė Ilginienė, Tauragės rajono savivaldybės tarybos nariai Pranas Petrošius, Mindaugas Lukošaitis.

Po sveikinimų prasidėjo muzikinis vakaras su profesionaliais atlikėjais, kurie savo muzika sukūrė ypatingą atmosferą. Tai buvo proga ne tik atsipalaiduoti, bet ir pabendrauti su sugrįžusiais kraštiečiais, pasidalinti įspūdžiais, idėjomis ir ateities planais. Lėšas projektui įgyvendinti skyrė Tauragės r. VVG ir Tauragės rajono savivaldybė.

Galerija