MOKOMASIS VIZITAS Į ONUŠKĮ
2024 m. rugpjūčio 31 d.

Bendruomenė „Draudežeris“ įgyvendino projektą „Mokomasis vizitas į Onuškį“, finansuojamą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos pagal 2023 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles. Projekto tikslas - telkti vietos gyventojus bendram darbui, ugdyti bendruomeniškumą ir propaguoti turiningą ir prasmingą laisvalaikį, organizuojant mokomąjį vizitą. Bendra projekto vertė – 2740 Eur.

2024-08-25 bendruomenės nariams atvykus į Trakus, amatų centre pasitiko edukatorės, kurios suskirstė kolektyvą į 2 grupes ir mokė tautinio paveldo subtilybių. Vieni dalyvavo karaimiškų kibinų gaminimo edukacijoje, kiti gamino totorių „PYROG“ šimtalapį ir „vakbališ“, mažą pyragėlį su mėsa ir bulvėmis. Vykstant edukacijai buvo supažindinta su karaimų ir totorių istorijos momentais, jų atsiradimu Lietuvoje.

 

O kaipgi atsidūręs Trakų mieste neaplankysi Trakų pilies. Iš istorinių paveikslų supratome, kad Trakų pilis vis dar kyla iš savo griuvėsių, kad „paplautas akmuo“ Trakų apsamanojusios pilies jau sutvirtintas, samanos nuvalytos, o turistų gausa kaip skruzdėlių greitkelis juda pirmyn ir atgal. Skaniai papietavus „Senojoje kibininėje” 4 laiveliais buvome nuplukdyti Galvės ežeru iki Užutrakio dvaro. Jį aplankę pasukome į Onuškio pusę.

Onuškis šiemet paskelbtas 2024 metų mažąja kultūros sostine. Bendruomenę „Draudežeris“pasitiko Onuškio bendruomenės pirmininkė Liuda Korsanovienė ir pakvietė aplankyti miestelio širdį – Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnytėlę. Suskambėjus varpams nesupratome kas atsitiko, o varpai skambėjo mūsų atvykimo garbei, jų skambesys skverbėsi iki sielos gelmių. Bažnyčios klebonas Algimantas Gaidukevičius paragino užeiti vidun. Šventovė sužavėjo savo paprastumu išorėje, kai žalia veja ėjome iki bažnytėlės laiptų ir savo nepaprastumu viduje gigantiškomis kolonomis abipus pagrindinio tako. Klebonas pasveikino atvykusius, prisistatė, o D. Malinausko pagr. Mokyklos pavaduotoja Stasė Masiulionienė papasakojo apie parapijos gyvenimą. Estafetę perėmė Juozas Kieras, kuris pravedė per paveikslų alėją, akmenimis grįstą aikštę kartu su Trakų viešosios bibliotekos Onuškio padalinio vyr. bibliotekininke Inga Gackiene. Bibliotekoje puikavosi paroda “Šviesuoliai“. J. Kieras pasidalino savo asmenine gyvenimo istorija apie kelią sveikatos link per sportą. Nuo 47 metų iki dabar, per 30 metų, parodos trofėjai liudijo apie žmogaus pasiryžimą dalyvauti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio triatlono varžybose. Tokie pavyzdžiai įkvepia ir liudija, kad sportuoti niekada ne vėlu.

Gaila, kad negalėjome ilgiau pasilikti ir paviešėti su tokia šilta ir darnia bendruomene, kai kultūra, biblioteka, bendruomenė, parapija, žmonės apsijungę siekia miestelio garsinimo, išlikimo, jį myli ir saugo. Bendruomenės namuose mūsų viešnagei buvo skrupulingai pasiruošta, įteiktos dovanos nuo klebono, bendruomenės, bibliotekos. Atsivežėme tiek nedaug, viešnagė tokia trumpa, o mūsų išvykimo laikas spaudė grįžti namo.

Dėkojame Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijai už paramą, Onuškio bendruomenei už šiltą, jaukų, dosnų priėmimą, bičiulystę. Tikėkimės, kad ateity mūsų keliai dar susieis.

Galerija