PO ZARASUS
2024 m. rugsėjo 24 d.

Kaimo bendruomenė “Galmena“ įgyvendino projektą – mokomąjį vizitą „Po Zarasus“, finansuojamą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos pagal 2023 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles. Projekto tikslas - stiprinti bendruomenės narių sutelktumą ir tarpusavio pasitikėjimą, ugdyti bendruomeniškumą ir propaguoti turiningą ir prasmingą laisvalaikį. Bendra projekto vertė - 2755 Eur.

Rugsėjo 14 d. įgyvendinta sena bendruomenės narių svajonė – 2 dienų pažintis su Zarasais. Iškalbingo gido dėka susipažinta su Zarasų istorija, išgirsta neišgalvota Marytės Melninkaitės istorija, Zarasų ežero dugne gulinčios sovietinės skulptūros istorija, aplankyti svarbiausi Zarasų objektai. Zarasų apžvalgos tiltu perėjo kiekvienas kelionės dalyvis ir pasidžiaugė gražiais ežerų vaizdais bei neišdildomais pojūčiais lengvai siūbuojant tiltui. Aplankyta atnaujinta Viešoji Zarasų biblioteka, kuri nustebino savo dydžiu, bei įkurta poilsio erdve trečiame aukšte, nuo kurios matosi graži panorama bei pirmasis Lietuvoje padarytas atviras lauko baseinas. Nuo bibliotekos stogo puikiai matėsi išsidėstę du ežerai: iš vienos pusės Zarasas ežeras, kurio plotas užima apie 330 ha, iš kitos pusės – Zarasaitis, kuris gerokai mažesnis - apie 61 ha. Aplankyta Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapija, kuri nustebino įėjusi visus ne bažnyčios grožio ir Mergelės Marijos paveikslu, bet įkurta erdve patiems mažiausiems.

Tikriausiai retas iki šios ekskursijos susimastėme, koks iš tiesų svarbus buvo Zarasų miestas tarpukario ir karo metu, kaip tranzitinis miestelis, kuris jungė ne tik logistinius taškus, bet ir kultūras, kadangi Zarasuose gyveno nemažai Žydų. Šiuo metu tai taip pat svarbus kurortinis miestas turintis savo istoriją, išskirtinį gamtovaizdį ir jo reljefą, garsėjantis ežerų gausa. Vakaras praleistas visiems dalyvaujant vakaronėje prie laužo, klausantis Antalieptės bendruomenės kolektyvo aukštaičių sutartinių ir mokantis jų tradicinių šokių. Išvykoje dalyvavę mielai pasidalino Žemaičių sutartinėmis. Patirtis neišdildoma palyginant aukštaičių ir žemaičių sutartines, kalbėjimo manierą bei šokių subtilybes. Buvo smagu pasidžiaugti bendruomenių užsimezgusia bendryste. Pakvietėme Antalieptės bendruomenę apsilankyti Žemaitijoje, trumpai supažindinome su savo Norkaičių etnokultūros centro teikiamomis naudomis. Neišdildoma patirtis naktį praleidžiant ir miegant Antalieptės vienuolyne.

Išaušus rugsėjo 15 dienai apsidžiaugėme, kad visi miegojo puikiai ir nieko neaplankė vaiduokliai. Aušra Bukienė, Antalieptės muziejininkė, supažindino su Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo parapija ir Basųjų Karmelitų vienuolyno istorija, juos siejančius ir išskirtinius aspektus. Pasidžiaugėme galėdami aplankyti, paliesti kiekvieną bažnyčios ir vienuolyno kampelį. Antalieptės miestelis nustebino teikiantis tiek edukacijų ir turintis kuo išsiskirti. Atsinaujinęs, bet savo autentiką ir tvyrančią mistiką išlaikęs vienuolynas nustebino savo universalumu. Jis yra ir meno galerija, ir viešbutis, ir kavinė, ir istorinis objektas, ir bendruomenes jungianti vieta, ir edukacijas teikianti vieta. Ekskursijos dalyviai džiaugėsi galėdami išragauti Antalieptės ruošiamus tradicinius valgius, palyginti aukštaičių tradicinius skonius ir poskonius. Antalieptė, iš dalies dėl savo pavadinimo garsi liepteliais, kurių ji turi 7. Galime pasidžiaugti 2 lieptelius aplankę: matematikų lieptelį bei beždžionių. Taip pat aplankėme pirmąją ir didžiausią Pabaltyje Antalieptės kalnų tipo hidroelektrinę. Aplankytas, gražiai restauruotas Antalieptės vandens malūnas, tačiau gaila, kad jis šiuo metu į vidų neįsileidžia ir edukacijų nevykdo. Edukacijoms pasibaigus ir vykstant namo visi buvo maloniai išvargę, pilnomis galvomis pamatytų vaizdų, išgirstų faktų, naujomis idėjomis. Visi artimiau susipažino su aukštaičių Zarasų, Antalieptės istorija, tradicijomis, o taip pat bendruomenės nariai geriau pažino vienas kitą, padėjo vienas kitam kelionės metu.

Esame dėkingi Žemės ūkio ministerijai už tokias suteiktas galimybes, kurios kuria prisiminimus ir didina bendruomeniškumą, padeda užmegzti ryšius su tolimesnėmis bendruomenėmis bei tuo pačiu skleidžia žinomumą apie mūsų bendruomenę.

Galerija