XV SKAUDVILĖS MIESTO ŠVENTĖ IR PENKIOLIKTASIS BENDRUOMENĖS „SKAUDVILĖS KRAŠTAS“ VEIKLOS GIMTADIENIS
2023 m. rugsėjo 25 d.

Rugsėjo 14-15 dienomis bendruomenė „Skaudvilės kraštas“, kaip ir kasmet nuo 2010-ųjų metų, kartu su partneriais- Skaudvilės seniūnija, Skaudvilės kultūros namais, biblioteka, muziejumi, A.Čepausko galerija, Skaudvilės gimnazija, Tauragės rajono „Karšuvos“ mokykla, Trepų kaimo bendruomene, Adakavo bendruomene ir Adakavo socialinių paslaugų namais, Vaidilų bendruomene ir pilsūdiškiais, Kelmės rajono Žalpių bendruomene, Lazdijų rajono Gegutės kaimo bendruomene, Tauragės visuomenės sveikatos biuru, SAJE, TAJE ir kitais - suorganizavo dviejų dienų XV Skaudvilės miesto šventę - mugę ir penkioliktąjį bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ veiklos gimtadienį.

Bendruomenė „Skaudvilės kraštas“ teikė paraišką gauti paramą pagal Tauragės rajono vietos veiklos grupės patvirtintą 2016-2023 m. vietos plėtros strategiją. Paraiška buvo įvertinta teigiamai ir projektui (Nr. TAUR-LEADER-6B-JKS-30-15-2023/42VS-PV-23-1-05156-PR001), įgyvendinti buvo skirtas finansavimas iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšų. Organizuojant šią šventę buvo įtraukta didžioji dalis bendruomenės narių, skatinamas bendruomeniškumas, verslumas, siekiama, kad kuo daugiau bendruomenės narių užsiimtų aktyvia sportine ir kultūrine veikla, amatais ir verslu, siekiama didinti pasididžiavimą bendruomenės veikla ir savo krašto tradicijomis.

Pirmoji šventės diena buvo skiriama aktyviam užimtumui, vyko įvairios sporto varžybos: krepšinis, paplūdimio tinklinis, stalo tenisas, futbolas, šachmatai, smiginis, diskgolfas, plūdinės meškerės žvejyba. Šventės lankytojams buvo pasiūlyta ir kitokio pobūdžio veiklų: klasikinės muzikos koncertas, parodų ir muziejų lankymas, pramogos šeimai, vaikams ir jaunimui, pramoginiai ir mėgėjų meno kolektyvų koncertai. Abi dienas vyko Renaldo Malycho lauko fotografijų paroda „Tauragės (sub)kultūros, 1990“ ir Kauno tapytojų grupės „Mėlynasis menas“ tapybos pleneras „Skaudvilės takais“, kurį suorganizavo A.Čepausko dailės galerijos vadybininkė Lina Mačiulė. Dalyvauti plenere buvo kviečiami visi, norintys drobėje įamžinti Skaudvilės kraštovaizdį, darbai sekmadienį eksponuojami Skaudvilės centre prie bažnyčios, o po šventės persikėlė į A. Čepausko galeriją.

Evangelikų liuteronų bažnyčioje nuskambėjo koncertas „Dangus Tau dovanojo aukštį“, dalyvavo operos solistė Sandra Lebrikaitė ir pianistas Justas Čeponis. Prie Skaudvilės kultūros namų, pušyne, (Žemaitės g.12) buvo atidengtas menininko Jono Jankausko sukurtas Atminimo ženklas kraštiečiui tautosakininkui, folkloristui ir sutartinių tyrinėtojui Zenonui Slaviūnui, kankliavo TKC Skaudvilės skyriaus vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Inkstiliuks“ kanklininkai (vadovė Rasa Bartkuvienė), sutartines dainavo TKC Skaudvilės ir Batakių skyrių meno vadovės Birutė Liūnienė, Rūta Linkienė ir Rasa Bartkuvienė, skudučiavo ir liaudies dainą sudainavo Skaudvilės gimnazijos choras (mokytoja Birutė Liūnienė). Skaudvilės krašto muziejuje veikė Kilnojamoji Lietuvos švietimo muziejaus paroda „Jie kūrė Lietuvą“, buvo galima lankyti A. Čepausko dailės galeriją.

Vaikų žaidimų erdvėje Turgaus aikštėje važinėjo pramoginis elektrinis traukinukas, buvo žaidžiami lauko žaidimai, vyko interaktyvios veiklos su SAJE ir TAJE jaunimo darbuotojomis Milda Gerule, Jurgita Vencaite ir Evelina Preimoniene, jaunimo klubu „Feniksas“ (vadovė Karolina Meilytė) ir „Robotikos akademija“, vaikai linksminosi atrakcionų parke.

Šeštadienio vakaro pramoginę dalį sportininkų apdovanojimais pradėjo bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ pirmininkas Vidas Bičkus, prasidėjo ir šventinė loterija. Dalyvavo: TKC Skaudvilės skyriaus vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Inkstiliuks“ (vadovai Rasa Bartkuvienė ir Vytautas Krencius), TKC Skaudvilės skyriaus liaudiškos muzikos kapelai „Dobilas“ (vadovas Albinas Rukas), skaudviliškė solistė Evelina Baranauskaitė, (vad. Lolita Nausėdienė), Eglė Radžiūtė (Nemakščiai), RRKC Nemakščių kolektyvai - solistė Eglė Radžiūtė (vadovė Lina Andrulienė) ir šokių grupė „Smiltė” (vadovė Živilė Lembutienė), veikė „360 laipsnių asmenukių videoplatforma”, koncertavo atlikėjai Vytautas Šiškauskas, Ruslanas Kirilkinas, Nombeko, Augustė, grupė „Rokas ir Laurynas“.

Antroji diena- rugsėjo 15-oji (sekmadienis) - buvo skirta Skaudvilės, unikalaus miestelio, nuo XIX a. garsėjančio didžiuliais jomarkais ir turgumis, istorinio - kulinarinio paveldo ir šiandienos gyvenimo aktualijų atskleidimui. Prie Šv. Kryžiaus bažnyčios vyko Skaudvilės gimnazijos moksleivių pleneras „Menų zomatas“ (mokytoja Rasutė Kaminskienė), upyniškio menininko Justo Viliušio medžio drožinių paroda - edukacija, Kauno tapytojų grupės „Mėlynasis menas“ tapybos plenero „Skaudvilės takais“ dalyvių darbų paroda. Vaikus linksmino Burbulų Dėdė, jie važinėjo pramoginiu elektriniu traukinuku, jodinėjo poniais, dalyvavo veidukų piešimo ir balionų pūtimo edukacijose su linksmaisiais personažais, kuriuos įkūnijo Giedrė Barakauskienė, TKC Taurų skyriaus organizatorė, ir Vaiva Nairanauskienė, TKC Taurų skyriaus organizatorė. Taip pat buvo laikomos Šv. Mišios už Skaudvilės kraštą ir jo žmones - vyko Šv. Kryžiaus Išaukštinimo atlaidai Skaudvilės Šv. Kryžiaus bažnyčioje.

Į teatralizuotą Skaudvilės turgų - mugę atvyko ūkininkai, amatininkai, tautodailininkai, liaudies meistrai, prekybininkai, įstaigos, bendruomenės iš Skaudvilės seniūnijos, Tauragės, Šilalės, Kelmės, Lazdijų, Šakių ir kitų rajonų produktų pristatymui, edukacijoms ir prekybai, buvo išryškintos ir akcentuotos gražiausios bendruomenės penkiolikos metų akimirkos ir veiklos. Teatralizuotas bendruomenių, organizacijų ir įstaigų turgus - kulinarinė gatvė „Jiesti nuoriesi- nesideriesi“. Veikė šakočio, duonos ir kiaušinienės kepimo, šiupinio, žuvienės ir Skaudvilės kleckų „Im i met“ virimo edukacijos, medaus produktų pristatymas. Kepykla „Rugelis“ iš Šakių demonstravo šakočių kepimą, Vaidilų bendruomenė, TKC Pilsūdų skyrius ir pilsūdiškiai su Violeta Razminiene ir Dalia Petkevičiene teatralizuotai pristatė duonos kepimo edukaciją, TKC Kęsčių skyriaus mėgėjų teatras (rež. Remigijus Šiaudvytis) ir Kelmės rajono Žalpių bendruomenė (pirmininkė Alina Žalandauskienė) kepė kiaušinienę, Adakavo bendruomenė (pirmininkė Ilona Šaliutė) kartu su Adakavo socialinių paslaugų namų atstovėmis, Danute ir Petru Lembučiais mokė virti šiupinį ir visus linksmino, šmaikščiosios „Janė ir Pranė” iš Gegutės kaimo bendruomenės (Lazdijų r.) parodė žuvienės virimo edukaciją, TKC Skaudvilės skyriaus teatras „Atodanga” (režisierė Zita Jurevičienė) vykdė Skaudvilės kleckų „Im i met“ virimo edukaciją, Trepų kaimo bendruomenė (pirmininkė Jolanta Skrodenienė) kartu su Aurelija Lėveriene ir jos šeima pristatė medaus produktus ir kitas gėrybes. Kulinarinėje gatvėje taip pat veikė „Dvaro arbatinė”, kurios pyragus ir kitus skanėstus pristatė Inga Nagaitienė, Skaudvilės krašto muziejaus muziejininkė ir Žydrė Macienė, Skaudvilės miesto bibliotekos vedėja, Skaudvilės gimnazijos bendruomenė (direktorius Nerijus Jocys) vaišino kugeliu ir kitais gardžiais naminiais patiekalais, Tauragės r. „Karšuvos” mokyklos bendruomenė (direktorius Rolandas Beišys) nustebino patiekalų iš obuolių skoniu ir įvairove. Taip pat veikė Tauragės r. sav. visuomenės sveikatos biuro palapinė (vadovė Daiva Genienė), „gyvieji paveikslai” su VDC „Draugystės ratas” (vadovės Violeta Verpečinskienė ir Monika Vasiliauskienė).

Sekmadienio šventė baigėsi svečių sveikinimais, padėkomis, tapybos plenero „Skaudvilės takais“ pristatymu ir loterija. Sveikino Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas, Skaudvilės seniūnas Gediminas Dinapas, bendruomenės „Skaudvilės kraštas” pirmininkas Vidas Bičkus ir kiti svečiai. Koncertavo Tytuvėnų krašto bendruomenės kapela „Svaja“ (vadovas Regimantas Zenauskas), TKC Žygaičių skyriaus šokių kolektyvas „Ringė“ (vadovė Rima Liorančienė), Natkiškių kultūros namų kapelai„ Vaivorykštė“ (vadovas Valdas Armonas). Taip pat koncertavo atlikėjai Marius ir Irūna. Šventės fotografas- Arnoldas Vydmantas. Dalyvius maitino UAB „Arsem“. Šventės scenos saugumu rūpinosi „Rimsauga“. Scenos dekoracijas kūrė Justinas Viliušis, Jonas Jankauskas, Vitalija Gudavičienė, Lina Mačiulė, Zita Jurevičienė, Darius Liūnas. Loteriją platino Inga Nagaitienė, Žydrė Macienė, Vitalija Gudavičienė ir Darius Liūnas.

Organizatoriai - bendruomenė „Skaudvilės kraštas“, Skaudvilės seniūnija ir Tauragės KC Skaudvilės skyrius - dėkoja pagrindiniam rėmėjui, Tauragės rajono savivaldybei, ir visiems kitiems rėmėjams, taip pat dėkoja partneriams, renginių dalyviams ir žiūrovams, Skaudvilės seniūnijos darbuotojams, scenos įgarsintojams ir apšvietėjams, ugniagesiams, policijai ir visiems, padėjusiems sukurti XV Skaudvilės miesto šventę- mugę.