LOMIUOSE – ĮGYVENDINTO LIETUVOS KAIMO TINKLO PROJEKTO PABAIGTUVĖS!
2011 m. vasario 17 d.

Grojant kaimo kapelai, į bendruomenės kultūros namus rinkosi vietos gyventojai ir svečiai. Atvyko rajono meras P. Petrošius ir jo pavaduotojas S. Statkus, kultūros centro direktorius V. Bartušis su metodininkėmis, vietos veiklos grupės pirmininkė Nijolė Tirevičienė, Mažonų seniūnas Jonas Samoška,  kaimyninių bendruomenių atstovai.

Po Nepriklausomybės dienai skirto minėjimo, kurį surengė kaimo mokyklos jaunieji kraštotyrininkai, kalba pakrypo apie bendruomenės veiklą.

Bendruomenės pirmininkė Elena Bazinienė  apibendrino įgyvendintą Lietuvos kaimo tinklo projektą „Lomių krašto kultūros paveldas, jo plėtra“.

Ekrane prabėgo kruopščiai užfiksuotos veiklos akimirkos. O darbai išties prasmingi, turintys išliekamąją vertę.

Paminėta kraštietės, iš Lomių kilusios rašytojos B. Baltrušaitytės 70 – mečio sukaktis. Prie bendruomenės namų iškilo kraštietės atminimui ąžuolinis stogastulpis. Kaimo muziejus buvo papildytas naujais eksponatais. Surengta ilgalaikė foto paroda „Lomių krašto kultūros paveldas: žmonės, statiniai, įvykiai“. Iš paveikslų žvelgia nusipelniusių, darbščių ir išmintingų lomiškių veidai. Užfiksuoti svarbūs kaimo įvykiai, įamžinti kultūros paveldo statiniai.

Rajono fotografai tiesiai į renginį atvežė spaustuvės dažais kvepiančius atvirukų rinkinius „Laiko nugludinti Lomiai“, kuriuose taip pat užfiksuotas kaimo kultūros paveldas.

Mokytojos Elena Bazinienė ir Lolita Užkurienė prasitarė apie spaudai parengtą „Lomių krašto enciklopediją“, kurioje sudėta visa kaimo istorija su žmonių veidais, įvykiais, vietovardžiais, statiniais. Tai unikalus darbas. Sudarytojos įsitikinusios, kad jų keleto metų triūsas netolimoje ateityje turėtų virsti knyga.

Ypač šiltai Lomių kaimo bendruomenės veiklą įvertino rajono meras Pranas Petrošius. Dažnai lankydamasis Lomiuose, meras pastebėjo lomiškių pagarbą ir dėmesį savojo krašto praeičiai, žmonėms. Jis linkėjo lomiškiams ir toliau tęsti prasmingus darbus, nes istorija neturi ribų. Ją kuria čia gyvenantys darbštūs žmonės, verti dėmesio.

Aktyviausieji projekto dalyviai buvo apdovanoti padėkomis ir kraštiečio - Garbės advokato Jono Kairevičiaus - atvežtomis knygomis.

Kaimyninių Mažonų ir Pagramančio bendruomenių svečiai šventę paįvairino dainomis, tarmiškais pasakojimais ir nuoširdžiai sveikino lomiškius su įgyvendinto projekto pabaigtuvėmis.

Šventė baigėsi Lomių senojo kulinarinio paveldo degustavimu. Kaimo šeimininkės pabaigtuvių stalui iškepė gardžios duonelės, pagamino šiupinių, mišrainių, giros, saldžių patiekalų.

Įgyvendintas Lietuvos kaimo tinklo projektas „Lomių krašto kultūros paveldas, jo plėtra“ Lomių bendruomenei labai naudingas. Kaimo žmogus pasijuto įvertintas, pagerbtas, reikalingas. Šviesesnėmis akimis jis žvelgs į rytdieną, aktyviau jungsis į bendruomenės veiklą. Užfiksuota išliekamąją vertę turinti kaimo istorija, glaudžiai susijusi su šio krašto kultūros paveldu.

Elena Bazinienė

Nuotraukos Lolitos Užkurienės, Romualdo Vaitkaus

Galerija