Batakių kaimo bendruomenė „Aukaja“ įgyvendino projektą „Mokomasis vizitas į Klaipėdos kraštą“ finansuojamą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos pagal 2023 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisyklių III veiklos sritį - renginių organizavimas. Projekto tikslas – telkti vietos gyventojus bendram darbui, ugdyt bendruomeniškumą ir propaguoti turiningą ir prasmingą laisvalaikį, organizuojant mokomąjį vizitą. Bendra projekto vertė – 3300,00 Eur. Tauragės rajono savivaldybės administracija prie projekto įgyvendinimo prisidėjo 330,00 Eur.
Mokomasis vizitas į Klaipėdos kraštą leido bendruomenės nariams tiesiogiai susipažinti su gerąja kitų bendruomenių patirtimi, įgyti naujų idėjų ir įkvėpimo vietos iniciatyvoms. Vizito metu dalyviai išbandė įvairias edukacines veiklas:
• „Žuvies kelias“– pažintinė programa, supažindinusi su žvejybos tradicijomis ir istorija.
• „Dreverna. Prūsiškos istorijos“ su gide Lina – pasakojimai apie krašto praeitį ir kultūrą.
• 15 metrų aukščio Drevernos apžvalgos bokštas, iš kurio atsiveria Kuršių marių, Mirusios kopos ir apylinkių vaizdai.
• Vėtrungių skverelis, pažintis su laivadirbyste ir senosiomis žvejybos tradicijomis.
• Plaukimas senoviniu buriniu laivu reisine „Dreverna“ po Kuršių marias.
Vizito dalyviai taip pat susipažino su Drevernos bendruomenės įgyvendinamais projektais ir veiklomis. Po pažintinės dalies ragavo tradicinių Mažosios Lietuvos patiekalų: lydekos maltinukų, kafijos (cikorijų gėrimo su grietinėle) bei gliumzinio pyrago su varške. Kelionė tęsėsi į Svencelę, dar vadinamą lietuviškąja Venecija, kur dirbtinai formuojamos salos ir statomi modernūs namai ant vandens kanalų. Taip pat bendruomenės nariai lankėsi „MEMEL Wine“ vyninėje, kur susipažino su vietinio vyndario vyno gaminimo tradicijomis ir ragavo šešių rūšių vynus.
Vizito pabaigoje laukė unikali patirtis – Vikingų laikotarpio patiekalų demonstracija ir degustacija. Edukacijos metu pristatyta IX–XII a. virtuvė, naudoti produktai bei gaminimo būdai, ragauta duonos su kanapiniu sviestu. Dalyviai sužinojo apie piliakalnių zooarcheologinius ir bioarcheologinius radinius bei kitus istorinius atradimus, susijusius su maisto kultūra.
Šis projektas ne tik praturtino bendruomenės narių žinias, bet ir sustiprino jų tarpusavio ryšius, paskatino dalintis idėjomis bei kurti naujas iniciatyvas savo krašte.