PRISTATYTA BENDROJI ŽEMĖS ŪKIO POLITIKA
2011 m. vasario 25 d.

Tauragės Europos informacijos centras – Europe Direct (EIC-ED) ir Tauragės r. vietos veiklos grupė (VVG) š.m. vasario 23 dieną organizavo seminarą Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių savivaldybės kaimo bendruomenių nariams „Bendroji žemės ūkio politika po 2013 m.“ Pranešimą skaitė Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė.

Šio renginio tikslas buvo supažindinti kaimo bendruomenių narius su bendra žemės ūkio politikos reforma, priemones reikalingas  ateities bendrai žemės ūkio politikai tobulinti, Europos Komisijos planuojamus pokyčius šiuo klausimu.

Lektorė kalbėjo apie Europos žemės ūkio fondą kaimo plėtrai, kuris numato paramą naujiems  ūkininkams ir jų ūkių modernizavimui,  finansuoja ūkio ekonomikos plėtimą. Be to teikia pagalbą profesiniam mokymui, stažuotėm, konsultavimo paslaugom. Numato pagalbą miškams ir agro miškininkystei remti. Anot lektorės parama teikiama siekiant stiprinti kaimo paslaugas ir infrastruktūrą, kas labai aktualu ir mūsų rajono bendruomenių socialiniam gyvybingumui.

Klausytojai buvo supažindinti su Europos Komisijos paskelbtu komunikatu „Dėl 2014-2020 metų žemės ūkio ir kaimo plėtros politikos“, kuriuo numatyti svarbiausi strateginiai tikslai, apimantys Europos piliečių aprūpinimą maisto produktais.

Žmonėms svarbu išsaugoti tvarų maisto gamybos pajėgumą, užtikrinti piliečių aprūpinimą maistu ateityje  ir prisidėti prie visame pasaulyje didėjančios maisto paklausos tenkinimo. Tai yra ilgalaikis Europos Sąjungos tikslas, kuriam pasiekti būtina tvirta bendra politika. Tačiau komunikate nepaminėtas kai kurie svarbūs aspektai. Vienas iš jų - sėkmingai įgyvendinama LEADER programa.

Kalbant apie klimato kaitą svarbu didinti atsinaujinančių išteklių energijos gamybą, prisidėti mažinant šiltnamio efektą.

Buvo apžvelgtas ir tiesioginių išmokų klausimas. Ateityje numatyta, kad tiesioginės išmokos ūkininkams galėtų būti skiriamos pagal Europos Parlamento pasiūlytą koncepciją. Svarbu, kad išmokos skatintų kaimo vietovių gyvybingumą ir biurokratizmo mažinimą.

Aktyvios bendruomenės turi atkreipti dėmesį į tai, kad kaimo žmonėm vis dar trūksta gebėjimo diegti naujoves, nepakanka kvalifikuotos darbo jėgos, sunku surasti tarptautines rinkas, bloga kaimo demografinė padėtis.

Atsižvelgiant į tai lektorė paragino bendruomenes kurti strateginius planus ateičiai, tam, kad galėtų sėkmingai gyvuoti ir gerinti gyvenimo kokybę.

Po to Europos vartotojų centro ES teisės specialistas Saulius Linkevičius kalbėjo apie vartotojų centro pagrindinius tikslus, apimančius pagalbą vartotojams skundų ir ginčų klausimais. Supažindino su skundų nagrinėjimo procedūra ir statistika. Minėjo pagrindines problemas su kuriomis susiduria vartotojai perkantys prekes ar paslaugas internetu.

Klausytojams buvo naudinga sužinoti savo kaip pirkėjų teises ir kur rasti nemokamą pagalbą.

Parengė Juozas Čepulis

 

Galerija