SU ŠV. KAZIUKU Į LOMIUS PARGURGĖJO PAVASARIS!
2011 m. kovo 08 d.

Pavasariškai išdabintoje Lomių pagrindinėje mokykloje šurmuliavo  nekasdieniška šventė – Kaziuko mugė.

Pasibaigus pamokoms, mokyklos koridorius virto įvairiaspalvės  mugės aikšte. Liejantis liaudiškai muzikai, skrybėlėti pardavėjai ir pardavėjos ant stalų uoliai krovė iš krepšių savo pagamintas prekes, dėliojo kainas ir nekantriai žvalgėsi  pirkėjų.

Šventės vedantieji – mokinių tarybos nariai – šmaikščiai supažindino žiūrovus su senomis mugės tradicijomis, susijusiomis su Vilniuje gyvenusiu šv. Kazimieru.

Neilgai trukus įsisiūbavo mugė.

Čia trūko tik paukščių pieno!.. Už gerą ir prieinamą kainą pirkėjai galėjo nusipirkti riestainį ar įmantrių sausainių, kvapnios keptos duonos, raudonšonių obuolių, papuošalų, mezginių, lankstinių iš popieriaus ar plastilino, pintą krepšelį, lentelių duonai pjaustyti, gražų inkilėlį ar gintaru papuoštą vazelę... Pirkėjai dairėsi ir stebėjosi pardavinėtojų išradingumu. Prekybą gyvino plakatai: “Nėr ko žiopsoti – reikia pirkti ir vartoti!”, „Pirkit, mainykit, savęs nevaržykit!“.

Koridoriaus gale penktos klasės mokiniai įruošė jaukius arbatos namus, kurioje atėjusieji galėjo paskanauti kvapnia arbata, pasišnekučiuoti, aptarti nusipirktas prekes.

Mokytoja Alina maišė tešlą ir čia pat kepė gardžius vaflius, kurie tarp mokinių ir mokytojų turėjo puikų pasisekimą. Visa mokykla kvepėjo parduodamais pyragais, kvapnių arbatų rūšių aromatu.

Kokia mugė be būrėjų!.. Net dviejuose salonuose įsikūrusios dešimtos ir aštuntos klasės būrėjos tikrų tikriausiomis Taro kortomis bei magija pageidaujantiems pranašavo  ateitį. Kai kurie vyresniųjų klasių  mokiniai  norėjo sužinoti, kaip baigs mokslo metus, ar neliks toje pačioje klasėje antrus metus.

Nors sėkminga prekyba ėjo į pabaigą, tačiau niekas neskubėjo namo. Vieni dalijosi įspūdžiais, kiti skanavo nusipirktus skanėstus, treti skaičiavo mugėje uždirbtą pelną.

Buvo smagu, nes šv. Kaziuko mugės šurmulys skelbė: į Lomius sugrįžta taip lauktas pavasaris!..

 

Almina Mockutė, Lomių pagrindinės mokyklos jaunoji žurnalistė

L. Užkurienės nuotraukose – Kaziuko mugės šurmulys.

 

Galerija