IŠ LOMIŲ IŠVARYTA ŽIEMA!..
2011 m. kovo 09 d.

Šiltą Užgavėnių popietę lomiškiai suskubo rinktis į bendruomenės namų kiemelį, kur šeimininkės ant įkaitusios Užgavėnių krosnies kepė blynus ir krovė į lėkštes, laukė atvykstančių persirengėlių. Šalia karštų blynų kaimo moterys sunešė gardžių uogienių – kad metai būtų saldūs ir geri.

Tuoj nuo mokyklos pusės atlingavo didelis, margas ir triukšmingas persirengėlių būrys. Atvažiavo arkliu kinkytas vežimas, kurio vadžias tvirtai laikė Vilmantas Laurinavičius - kad vaikai galėtų pasivažinėti, kad linai gerai derėtų.

Iš tolo buvo matyti didele krūtine madingai aprengta Morė, kuri laukė negailestingo nuosprendžio. Čia pat atsiprašinėdama už šalčius ir sukeltus nepatogumus sukinėjosi baltoji žiemužė, kurią vaidino Irena Vencelienė.

Vieni persirengėliai stojo į ratelį, varė iš kiemo žiemą, kiti vaišinosi storais ir apvaliais kaip saulutė blynais. Jais kvepėjo visas kaimas.

Įvyko tradicinė Kanapinio ir Lašininio kova. Šiuos vaidmenis atliko dešimtokai Vilmantas Šileris ir Laimonas Trakšelis. Grumtynės baigėsi Kanapinio pergale, kuri skelbė prasidedantį pavasarį. O ir pati Užgavėnių gamta buvo tikrai pavasariška.

Pasilinksminę ir suvalgę blynus, šventės dalyviai rateliu apstojo Morę. Seniūnaičiui Algiui Ramanauskui įžiebus laužą, Morė paskendo liepsnose – degė per žiemą lomiškių susikaupęs blogis ir apniukusi nuotaika.

Po pietų „žydukai“ ir „čigonai“ siautė po kaimą, lankė gyventojus linkėdami gero oro, prašydami saldainių (blynų jau buvo prisiragavę!).

Užgavėnių šventę vedė kultūrinio darbo organizatorė Nijolė Norvaišienė. Šventės pabaigoje ji dėkojo rėmėjams, bendruomenės moterims už pagalbą surengiant šventę.

Diana Stonytė, Lomių pagrindinės mokyklos jaunoji žurnalistė

Nuotrauka Lolitos Užkurienės

Galerija