ŽIEMA, ŽIEMA, LAUK IŠ KIEMO!
2011 m. kovo 11 d.

Antradienį aukštupiškiai turėjo puikią progą susibėgti draugėn, nes reikalas nusimatė rimtas - su trenksmu iškrapštyti užsibuvusią žiemą!

Užgavėnės – sena šventė, žinoma visose Europos šalyse. Jos paskirtis – išvyti žiemą, paskatinti greičiau ateiti pavasarį. Į lietuvių tradicinius Užgavėnių papročius įsipynę labai seni tikėjimai, susiję su žemės žadinimu naujam gyvybės ciklui. Šia švente džiaugiasi tiek vyresnės kartos aukštupiškiai, tiek jaunimas. Linksmas persirengėlių vaikštynių šurmulys kaimelyje prasidėjo jau rytą. Smagiai klegėdami, susėdę į papuoštą gurguolę, linksminant šauniam muzikantui Vaclovui Šiuperiui, pajuda Aukštupių kaimo gatvėmis. Aplankyti visi kiemai, neužmirštas nė vienas. Šaukliai kvietė gyventojus rinktis į Aukštupių parduotuvės kiemelį, padėti išvaryti žiemą bei drauge pasilinksminti.

Šauniausi iš šauniausiųjų persirengėliai D. Mozūrienė ir J. Abromas kvietė visus šėlti, ūžti, šokti prie Užgavėnių laužo. O kad trypti ir šokti jėgų nepritrūktų visi susirinkusieji buvo vaišinami šiupiniu.

Susirinkus gausiam būriui gyventojų, seniūnaitis J. Rimkus padėkojo už aktyvų dalyvavimą, kvietė vaišintis susineštais skanėstais, sotintis geriausių kaimo šeimininkių R. Abromienės, V. Paulauskienės bei J. Mikaitienės pagamintu gardžiu šiupiniu, bei sušilti skanaujant karštą vyną.

Sudeginti žiemos pamėklę Morę ir žiemą išvaryti susirenka kaukėtos būtybės. Kai visų kaukėtų džiaugsmui ant laužo čirškėdama supleška Morė ir į padangę šauna žiemos pabaigą pranašaujančios spalvotos ugnys, džaigiamės besibaigiančiais šaltos žiemos rūpesčiais, artėjančiu pavasariu, pasibičiuliavimu vienas su kitu.

Ir vėl valgome, vaišinamės, nes žinome, kad tik šiandien per Užgavėnes leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, o jau kitą dieną prasideda Gavėnia, trunkanti iki Velykų (Kristaus prisikėlimo). Šiuo laikotarpiu skatinama pasninkauti, nevalgyti mėsos, gedėti iki Kristaus prisikėlimo šventės.

Organizatoriai nuoširdžiai dėkojo visiems rėmusiems ir prisidėjusiems prie šios gražios šventės, bei visiems dalyvavusiems.

Už šiupinio mėsytę dėkojame: V. ir S. Steponaičiams, A. ir J. Dragūnams nepagailėjusiems pusė jaučio, už „pernykščius“ raugintus kopūstus - R. Šimkūnienei, V. Mockienei, N. Andrijauskienei, už kalną nuskustų bulvių – E. Rimkienei ir D. Laucienei.

Už sukrautą laužą dėkui tariame: A. Mozūrui, J. Rimkui, J. Abromui, o už nuostabiai gražią ir labai moterišką Morę – R. Abromienei bei D. Paulauskienei.

Džiugu, kad šaunūs bendruomenės vyrai nepamiršo Moters dienos proga tulpės žiedeliu pasveikinti visas kaimo moteris ir merginas.

Parengė Dijana Mozūrienė ir Reda Toleikienė

Galerija