JAUNIMO KOVO 11-OSIOS MINĖJIME NEBUVO.
2011 m. kovo 17 d.

Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti kunigiškiečiai buvo kviečiami kovo 10 dienos pavakarę. Apie Nepriklausomybės akto reikšmę Lietuvai ir jos žmonėms pranešimą skaitė Gražina Preikšaitienė.

Lietuviai buvo pirmieji pamėginę ištrūkti iš Sovietų Sąjungos gniaužtų. Todėl skaudžiai pajuto sovietų armijos rūstybę, bet tai dar labiau sutelkė tautą, ištverti atsiradusius sunkumus. Buvo didelė viltis gyventi laisvai, europietiškai. Pagyvenusiems žmonėms tai gera prisiminti, todėl jie čia salėje, nepraradę patriotiškumo Lietuvai, nežiūrint 50 metų sovietinio auklėjimo.

Po 150 carinės Rusijos valdymo metų atkurtos tarpukario Lietuvos vadovai nepalyginamai sunkesnėmis sąlygomis rūpinosi tautos švietimu ir patriotiniu auklėjimu. Savanoriams kovotojams buvo dalijama carinių dvarininkų valdyta žemė. Kaimuose įrengiamos pradinės mokyklos. Atidaromos mokytojų seminarijos tame tarpe ir Tauragėje. Per laisvės dvidešimtmetį daugeliui tarpukario Lietuvos žmonių pakako pradinio išsilavinimo, kad taptų dainuojančiais Lietuvos patriotais, karštai mylinčiais savo žemę ir Tėvynę.

Šiuolaikinį mūsų jaunimą jau 20 metų auklėja laisvos Lietuvos dar vis kuriama ir reformuojama tautinė mokykla. Deja jaunimo Nepriklausomybės atgavimo renginiai nedomina. Nors kaime pamažu tėvų sodybas perima vaikai, bet jų šventėje nebuvo. Mums pagyvenusiems ir senjorams suprantamas jaunimo abejingumas. Sovietų laikais visiems jaunuoliams baigusiems, bet kokią mokymo įstaigą, ar net jos nebaigusiam, buvo pasiūlomas darbas pagal jo išsilavinimą. Bent jau pirmaisiais savarankiško darbo metais jaunimas nepatirdavo streso. Bedarbiams niekas pašalpos nemokėjo, jie buvo įtariami kaip potencialūs nusikaltėliai.

Jeigu mes dabar atsidurtume jaunimo vietoje, mūsų patriotizmas sušlubuotų, kai įsigijimas specialybės nemažai kainuoja, o vėliau nėra darbo, kai darbdavys moka minimumą, kurio nepakanka būtiniausioms reikmėms, kai išvykimas užsienin reikalauja nemažų lėšų, be to tavęs ten niekas nelaukia...

Savo patriotizmą ir meilę Lietuvai parodė ir vakaro svečiai Lauksargių senelių namų moterų vokalinis ansamblis vadovaujamas Neringos Matevičienės. Skambėjo patriotinės ir lietuvių liaudies dainos. Savo kūrybos eiles  apie Lietuvą skaitė viena iš ansamblio dainininkių Ona Butkevičienė. Poetei ir ne vienai iš mūsų svečių dar teko pasėdėti anos legendinės Lietuvos pradinės mokyklos suole. Be to kunigiškiečiams buvo malonu matyti Lauksargių ansamblyje dainuojančią ir mūsų kraštietę,  buvusią ilgametę Kunigiškių kultūros namų dainininkę, Valentiną Žagelienę. Kunigiškių bendruomenės pirmininkė Birutė padėkojus už koncertą, pakvietė visus pabendrauti prie kuklaus šventiško stalo.

Jonas Dikšaitis

 

Galerija