PADĖKA IR PAGARBA MAMYTEI, MOČIUTEI
2011 m. gegužės 02 d.

Visai nesvarbu, kiek tau metų – penkeri ar penkiasdešimt – tau reikalinga mama, jos šiltas ir paguodžiantis žvilgsnis, akių šviesa...

Savaitgalio pavakarę į Lomių kaimo bendruomenės kultūros namus rinkosi mamytės, močiutės, vaikai į tradicinį vietos saviveiklininkų koncertą, skirtą Motinos dienai.

Nuoširdžius žodžius, skambią dainą savo mylimiausioms skyrė kultūros namų vaikų etnografinio ansamblio dalyviai. Šis vaikų kolektyvas, vadovaujamas kultūros darbuotojų Ramunės Kinderienės ir Nijolės Norvaišienės – aktyvus ir jau žinomas  rajoninių bei respublikinių renginių dalyvis. Jaunoji šio kolektyvo skaitovė Gabrielė Aputytė gimtąja žemaičių dūnininkų tarme skaitė savo pačios sukurtą padavimą „Kaip atsirado Lomiai“. Džiugu, kad šio ansamblio nariai, paskatinti vadovės Ramunės, pamėgo liaudišką instrumentą kankles ir kiekvieną pasirodymą kruopščiai kankliuoja vis daugiau šio vaikų kolektyvo narių. Koncerto metu pirmą kartą lietuvių liaudies dainas kanklėmis skambino sesutės Evelina ir Diana Masiulytės, pradžiuginusios ne tik renginyje dalyvavusią mergaičių mamytę. Vaikų pasirodymas mamytėms, močiutėms buvo pilnas nesumeluoto nuoširdumo, padėkos ir meilės.

Moterų ansamblį „Agluona“ sudaro Lomių kaimo bendruomenės  mamytės ir močiutės. Dainuodamos naujai išmoktas dainas, moterys prisiminė savo vaikystę, savo brangias mamas, kurių didžioji dalis jau iškeliavusios į Amžinybę. Savo ruožtu vadovė Nijolė Norvaišienė padėkojo ansamblio moterims, kurios po dienos darbų atmetusios savo šeimyninius rūpesčius skuba į repeticijas, dalyvauja renginiuose.

Šiųmetinis šventinis koncertas įgavo naujų spalvų. Renginio organizatorės mamoms ir močiutėms skyrė nominacijas. Padėkos ir sveikinimo sulaukė  jauniausia mamytė ir jauniausia močiutė, daugiausia vaikų auginanti mama, močiutė ir mama – gyvenimo išminties besisemiančios iš grožinės literatūros (t.y. aktyviausios skaitytojos), močiutė, besidžiaugianti gausiausiu vaikaičių pulkeliu, kūrybiškiausia bendruomenės šeimininkė ir kt.

Visoms, mylimoms ir mylinčioms, buvo skirtos skambios ir nuoširdžios  dainos, padėkos žodis, gėlės žiedelis. Beje, šis pavasaris nesuspėjo šiai šventei pražydinti kaimo darželiuose tiek gyvų gėlių, kiek reikėjo šventės dalyvėms. Meno vadovės Ramunės sumanumo ir išradingumo dėka kiekviena mama ir močiutė iš koncerto išėjo nešina gražia, skoningai sukurta gėlyte.

 Šventinio renginio pabaigoje jautrų padėkos žodį mamoms, močiutėms ir kaimo saviveiklininkams skyrė kaimo bendruomenės pirmininkė Elena Bazinienė.

Mylimiausiųjų veidai švytėjo džiaugsmu. Mamytės tyliai džiaugėsi, kad jų triūsas matomas, vertinamas.

Sekmadienį Lomių kaimo bažnyčioje mamos bei močiutės buvo pagerbtos šv. Mišių auka, kurioje dalyvavo ne tik vietos gyventojai, bet ir čia kažkada gyvenusieji, dirbusieji, kurių mamos amžinajam poilsiui atgulusios Lomių kaimo kapinėse.

Elena Litvinienė, kaimo bibliotekininkė

Autorės nuotraukoje: Lomių kaimo saviveiklininkai, surengę koncertą savo mamytėms, močiutėms

 

Galerija