BATAKIAI
2011 m. gegužės 27 d.

BATAKIAI – vienas iš seniausių Žemaitijos miestelių. Buvęs Batakių valsčiaus centras, kuris priklausė Tauragės apskričiai. Gyveno daug gyventojų, žmonės turėjo savo ūkelius ir ūkininkavo.

Batakių miestelis nuo senų laikų apdovanotas gražiu gamtovaizdžiu. Pietiniame Batakių miestelio pakraštyje Ančios ir Ūkio santakoje yra piliakalnis, vietinių gyventojų vadinama Pilaite. Yra manoma, kad čia stovėjusi Aukaimio pilis, kurią ne kartą puolė kryžiuočiai. Tačiau miestelis išliko ir buvo labai svarbus, vyko didelis judėjimas, kadangi pro miestelį ėjo kelias, kuriuo buvo galima nuvykti į Tilžę, Rygą...

Batakiuose buvo dvaras, medinė Romos katalikų Batakių Šv. Onos bažnyčia, šalia varpinė, klebonija. Čia vykdavo labai dideli Šv. Onos atlaidai.

Buvo ir karčiama, malūnas, vaistinė.

1970 metais batakiškiai turėjo didelį nuostolį, sudegė miestelį garsinusi gražuolė bažnyčia. 1989 m. prie likusios varpinės pristatytas naujas bažnyčios pastatas.

Šalia Batakių miestelio Gerviečių kaime yra Evangelikų Liuteronų bažnyčia, minima nuo 1885 m.

Yra Mažintų kaimo kapinės, jose laidojami evangelikai. Yra nemažos katalikų kapinės. Senos žydų kapinės.

Batakiuose gyveno daug žydų, todėl XIX a. pradžioje įkurtos žydų kapinės ir buvo laidojama iki 1941 – metų.

Buvo ir yra mokykla, mokyklos metraštyje užfiksuota 50 abiturientų laidų.

Miestelis turėjo ir turi kultūros namus, biblioteką, seniūniją, bendruomenę. Kultūros namai veikia nuo 1954 m. Vietiniai biblioteką prisimena nuo 1949 m. tais metais bibliotekininke dirbo Ona Jurgaitytė, šiuo metu gyvena Skaudvilėje. 1981m. sudegus Batakių apylinkės pastatui, kuriame buvo kultūros namai, buvo perkelti į Eidintus (Batakių geležinkelio stotį) kadangi ten buvo laisvos patalpos. 1991 m. Batakių miestelyje atvėrė duris didelis, gražus pastatas kuriame naujai įsikūrė apylinkė, kultūros namai, biblioteka, medicinos punktas, paštas, taupomoji kasa.

Ema Pavalkytė , 8 klasės mokinė.

Batakių miestelio bibliotekos, jaunųjų bibliotekininkių būrelio narė.

 

Galerija