ĮSIMINTINA IŠVYKA
2011 m. birželio 20 d.

Vasara - kelionių metas. Susipažinti su kitais kraštais, pasidalinti gerąja patirtimi susiruošė ir tauragiškiai. Bendruomenių atstovai, VVG nariai, darbuotojai ir kiti su LEADER įgyvendinimo programom susiję asmenys, birželio 11 dienos ankstų rytą išvykom į pažintinę – dalykinę kelionę. Kelias driekėsi per Lenkiją, Čekiją, Austriją.

Neužmirštamas pirmas susitikimas su Viena. Tai prabangos, elegancijos ir romantikos miestas. Aplankyta Šv. Stepono katedra, Hofburgo rūmai, Vienos Štrauso valsų sodas ir kiti žymiausi objektai. Nemažiau nustebino ir Melko miestas. Pabuvota vieninteliame Austrijos veikiančiame Benediktinų vienuolyne, kurio bibliotekoje saugoma daugiau nei 130 000 vertingų leidinių. Be to ekskursijos dalyviai turėjo galimybę keltuvu pasikelti į Zweifelhorn viršūnę ir pasigėrėti nepakartojamais kalnų vaizdais. Apsilankius UNESKO globojamame vienoje seniausių Austrijos gyvenviečių – Hallstate sužinojome apie seniausius druskų kasyklų laikus, pamatėme jaukų, savito grožio miestelį.

Ketvirtą kelionės dieną turėjome įdomų dalykinį susitikimą su Flachgau – Nord regiono pirmininko pavaduotoja Claudia Schonegger. Išklausėme VVG veiklos ir strategijos pristatymą ir aplankėme objektus finansuotus LEADER programų. Tai, Oberdolfas „Tyli naktis“,  Nusdorfo geologinis – pažintinis takas, trijų šimtų metų senumo tipiškos architektūros ūkininko sodybos rekonstrukcija ir pritaikymas vietos bendruomenės poreikiams.

Dalykinė programa tęsėsi ir Čekijoje. Išklausėme VVG projekto vadovės Zuzanos Guthovos pranešimo apie VVG veiklą. Visus dalyvius sujaudino apsilankymas neįgaliųjų užimtumo centre. Čia, žmonės turintys įvairias negalias užsiima veikla, pagal savo sugebėjimus. LEADER finansavimo dėka turi įsirengę tris mokymo studijas: dailės, keramikos ir tekstilės. Čia jie ne tik lavinasi, bet ir daro įvairius meninius darbus, kuriuos parduoda savo parduotuvėlėje. Šis centras pastoviai dalyvauja įvairiuose projektuose, nes nori ir toliau plėsti savo veiklą. Centro darbuotojai yra savanoriai.

Čekijos miesteliai garsėja savo žaviais ir unikaliais senamiesčiais. Vieną tokį miestelį Českij Krumlov, saugomą UNESKO aplankėme ir mes. Labai gaila, bet tai buvo paskutinis mūsų aplankytas objektas. Gerai nusiteikę ekskursijos dalyviai padėkojo Tauragės rajono VVG pirmininkei ir kelionės organizatorei Nijolei Tirevičienei už puikiai organizuotą, įdomią, linksmą, ir naudingą kelionę. Visi nutarė, kad tokias keliones reikėtų organizuoti dažniau.

Parengė Juozas Čepulis

 

Galerija