SUNGAILIŠKIAI ATŠVENTĖ 450-ĄJĮ JUBILIEJŲ
2011 m. birželio 21 d.

Praėjusį savaitgalį Sungailiškių, aplinkinių kaimelių gyventojai, svečiai, kurių gyvenimas susijęs su šiuo kraštu, gausiai rinkosi į vidurvasario žaluma pasipuošusį buvusios pradinės mokyklos, dabar tapusios neseniai įsikūrusios kaimo bendruomenės namais, kiemelį švęsti kaimo 450-ies metų jubiliejų.

Šio kaimelio pavadinimas kilęs nuo Songailos dvaro vardo, kuris rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas 1561 m. Dabar šiame kaime gyvena virš 200 žmonių.

Svarbiausiu šventės akcentu tapo stogastulpio, įamžinančio kaimelio jubiliejų, atidengimas. Šio nuostabaus meno kūrinio, simbolizuojančio kaimo žmonių darbštumą , susiklausymą autorius – Darius Jakaitis. Po nuoširdžių jaunųjų Sungailiškių kaimo gyventojų posmų ir melodijų stogastulpį pašventino renginio svečias – Šilalės parapijos klebonas ir dekanas kan. dr. Algis Genutis. Šis stogastulpis – Mažonų seniūnijos jubiliejinė dovana Sungailiškių kaimo bendruomenės žmonėms.

Šventės metu susirinkusiems dar kartą buvo priminta apipinta legendomis kaimelio istorija, pateikta Mažonų bibliotekininkės Klemos Fetingienės surinkta, iliustruota nuotraukomis, plati istorinė medžiaga apie kaimelį, buvusį dvarą, mokyklą.

,,Ne aukšti kalnai, ne žali slėniai ar sraunios upės lemia krašto grožį, o paprasti žmonės, kilniais darbais gražinantys ir garsinantys savo tėviškę.“- tokiais žodžiais savo bendruomenės žmones pristatė bendruomenės pirmininkas Romualdas Mickus. Nuoširdžiai dėkodamas visiems už pagalbą organizuojant šventę, už išskirtinius nuopelnus bendruomenei įteikė padėkas Birutei Bartušienei, Kristinai Gaurylienei, Ingridai ir Vytautui Bendikams, Ritai ir Vytautui Mockams. Beje, Vytautas Mockus sukūrė ir padovanojo bendruomenei akmeninę bendruomenės namų iškabą.

Seniūno padėka įteikta ir stogastulpio autoriui Dariui Jakaičiui.

Prisiminimo dovanėlės už pagalbą organizuojant šventę įteiktos Mažonų seniūnui Jonui Samoškai ir kultūrinių renginių organizatorei Birutei Kaminskienei. Renginio metu buvo pagerbta vyriausia kaimelio gyventoja Antanina Paulikienė ir jauniausia – Paulina Dabulskytė.

Na, o šitokią šventę kaipgi galima nešokti arba nedainuoti? To tikrai netrūko. Gerą nuotaiką, skambią dainą, šmaikštų žodį gausiai susirinkusiems dovanojo Pagramančio, Norkaičių ir Mažonų kultūros namų saviveiklininkai.

Po oficialios dalies visi kraštiečiai renginio vedėjos Remigijos Rudienės  buvo pakviesti prie bendro stalo pabendrauti, pasidalinti prisiminimais, džiaugsmais ir rūpesčiais su, galbūt, kelis dešimtmečius nematytu draugu, kaimynu ar giminaičiu, kurių širdyse ši vietovė yra tapusi gražiausiu ir mieliausiu žemės kampeliu, į kurį vis norisi sugrįžti.

Tuo metu bendruomenės ,,šeimininkės“ sukosi lyg vijurkai, vaišindamos karšta koše, gira, sūriu ir kitais gardumynais.

Skambant ,,Giminių dainai“, jubiliejaus, o kartu ir pirmą naujai įsikūrusios bendruomenės šventę vainikavo seniūno Jono Samoškos dovanotų fejerverkų liepsnos, įspūdingai nušvietusios Sungailiškių dangų.

Tauragės KC Mažonų filialo kultūrinių renginių organizatorė Birutė Kaminskienė

 

Galerija