NEVALIA TRUMPIAUSIĄ METŲ NAKTĮ NUOBODŽIAUTI!..
2011 m. birželio 27 d.

Visą dieną drengęs šaltokas  lietus į vakarą rimo, gamta nusigiedrijo, ir Lomių kaimo bendruomenės žmonės rinkosi į numatytą Joninių šventės vakarą.

Gerokai prieš savaitę sukrautas Joninių laužas lomiškiams sakyte sakė, kad čia ruošiamasi  smagiam vasariškam pasibuvimui -  Joninių šventei, kuri Lomiuose vyksta kiekvienais metais. Kaimo gyventojai verslininkai Jūratė ir Kęstutis Ambrozai bendruomenei padovanojo didoką palapinę, jei kartais užkluptų lietus. Bendruomenės nariai Juozas ir Angelė Jurkauskai, Asta Midvikienė bei Romas ir Virginija Jurgaičiai pasistengė, kad šventėje nepritrūktų prizų.

Papuoštame bendruomenės kultūros namų kieme šventę pradėjo vaikų folklorinio ansamblio „Vyturėlis“ kanklininkės ir dainininkės, pasidabinusios vasaros žolynų vainikais. Moterų ansamblis „Agluona“ šventę paįvairino dainomis. Renginio vedėjos Nijolė Norvaišienė ir Ramunė Kinderienė priminė senuosius Joninių papročius, būrimus, kvietė su gera nuotaika praleisti trumpiausią metų naktį. Buvo priminta, kad burtai veikia tik Joninių naktį! Suradusieji paparčio žiedą virsią aiškiaregiais, būsią laimingi.

Prieš renginį pynusios vainikus moterys svarstė, ar jų užteks visiems Lomių Jonams ir Janinoms (net 16 jų gyvena Lomiuose!) . Tačiau jų nebuvo tiek, kiek tikėtasi. Vasaros žolynų vainikais buvo padabinti šventėje dalyvavę Jonai, Jonukai, Rasos, Raselės ir net Jonų žmonos...

Šventės vedėjos pristatė ir vaišino susirinkusiuosius stebuklinga ir kvapnia Joninių devynių žolelių arbata, išvirta laikantis senųjų tradicijų, dalijo skoningai parengtus lankstinukus su Lomių pievose augančių žolynų gydomųjų savybių aprašymu, nuotraukomis, arbatos virimo receptais.

Joninių dalyviai skanavo kaimo seniūnaičio Algimanto Ramanausko šeimos suslėgtu Joninių sūriu.

Sveikinimo žodį, paįvairintą Joninių burtais, tarė bendruomenės pirmininkė Elena Bazinienė.

Vakarėjant buvo uždegtas didžiulis Joninių laužas, apšvietęs šventės kiemą, traukiantis vaikus ir suaugusius.

Visokios linksmybės džiugino Joninių šventės dalyvius. Vyrai entuziastingai traukė virvę, kilnojo svarsčius, lenkė rankas. Jaunimas kruopščiai ieškojo paparčio žiedo ir jį surado, vyresnieji susitikę šnekučiavosi, spėliojo šios vasaros orą.

Renginio organizatoriai prizais apdovanojo aktyviausius, sportiškiausius, stipriausius, sumaniausius šventės dalyvius.

Joninių šventės linksmybės tęsėsi visą naktį. Jaunimas sėmėsi jėgų ir sveikatos šokinėdami per laužą, šoko, linksminosi – juk nevalia trumpiausią metų naktį sėdėti namuose ir nieko neveikti!

Elena Liutvinienė, Lomių kaimo bibliotekininkė

 

Galerija