BIRŽELIO RASOS
2011 m. birželio 30 d.

Birželio 24 dienos vakarą prie Kunigiškių kultūros namų vartų visus ateinančius svečius pasitiko neįprastais senoviniais rūbais pasipuošusios vaidilutės, pasiūlydamos nusiplauti rankas į jų surinktą rasos lašelių vandenį. Padvelkė žila senove, kai šilta ilgiausia vasaros diena su trumpiausia naktimi džiaugdavosi mūsų protėviai, ąžuolų paunksnėje dainuodavo, iš žydinčių pievų gėlių pindavo vainikus ir šokdavo apie degančius laužus. Tai Rasos šventė turinti gilią prasmę ir senas tradicijas, kurias žavios vaidilutės mums ir priminė.

Šios senovinės šventės organizatoriai, keletą iš gilios senovės atneštų akcentų paprastai vainikų ar šiaudinių skrybėlių pavidalu mėgina perkelti ant Rasų ir Jonų galvų. Norėtųsi paklausti: Ko čia dėti Jonai? Nagi todėl, kad šventas Jonas Krikštytojas krikščionybėje labai svarbi asmenybė ir Jo vardas minimas  ilgiausią metų dieną. Krikščioniškos vertybės atneštos į Lietuvą jau taip pat tolimoje senovėje tą dieną pavertė Joninėmis. Dvi prasmingos šventės susiliejo į vieną.

Kunigiškiuose Jono vardas ypatingai gerbiamas jau nuo tų laikų kai šio mažo kaimelio devyniuose sodybose gyvenę 10 Jonų praeito amžiaus pradžioje  pastatė koplytstulpį šv, Jonui pagerbti. Sovietmečiu jau kitos kartos Jonai sugebėjo griūvantį paminklą atstatyti.

Pagerbti XXI-mojo amžiaus Kunigiškių Jonus vakaro vedėja apsupta vaidilučių pakvietė skambiu ketureiliu:

Jums parinkau ilgiausią dieną

Kas šaukiatės Jonų vardais,

Į pradalges sudėjau šieną,

Sodybas nubarsčiau žiedais

Simboliška, kad kaip ir senovėje ji pakvietė 10 Jonų, o pirmiausia pagerbė vienuoliktąjį Joną Macnorių, kurį dar Jonuku privalu vadinti, Jam pirmajam uždėta šiaudinė skrybėlė su ąžuolo šakele stiprybės simboliu, kaip pareiga perduoti tradiciją jo kartos Jonams. Be Jonų dar Kunigiškiuose atrastos dvi Rasos ir dvi Janninos. Tarp svečių atvykusių į mūsų kaimo šventę vaidilutės atrado dar porą Jonų vyrų-ąžuolų. Muzikinę dalį režisavusi Rasa iš Lauksargių kultūros namų taip pat buvo pagerbta. Visi šventėje dalyvavę buvo pavaišinti kugeliu, alumi. Ir čia nebuvo apsieita be vaidilučių pagalbos.

Šventę parėmė, verslininkai, ūkininkai, paprasti kaimelio žmonės, visų neišvardinsi. Tai jų dėka šventė pavyko. Ačiū visiem atvykusiems.

Parengė: Jonas Dikšaitis

Nuotraukos: Linos Jonušaitienės

Galerija