„TAUTIŠKA GIESMĖ“ ANT PAGRAMANČIO PILIAKALNIO
2011 m. liepos 26 d.

Liepos 6 – ąją švenčiame pirmojo suvienytos Lietuvos valstybės valdovo, kunigaikščio Mindaugo vainikavimo karaliumi šventę – Valstybės dieną. Tai diena kada prisiminame pirmąjį ir vienintelį Lietuvos karalių Mindaugą – asmenybę, pranokusią savo epochą politine strategija, mentalitetu, dvasine jėga.

Liepos 6 dieną lygiai 21 val. (Lietuvos laiku) iš lūpų į lūpas, iš šalies į šalį keliauja Tautiška giesmė – unikali mūsų tautos tradicija, kuri jau trečius metus apjungia lietuvių bendruomenes ne tik gimtojoje šalyje, bet ir visame pasaulyje. Šie metai Lietuvai ypatingi. Mūsų šalis po 72 metų pertraukos vėl tapo visos Europos krepšinio namais. Tai neeilinis įvykis, kuris mums primena, kiek daug mums duoda krepšinis, kuris garsina mūsų šalies vardą, vienija lietuvius ir stiprina mūsų dvasią. Todėl šiemet buvome kviečiama sugiedoti Tautišką giesmę ir už Lietuvą, ir už Lietuvos krepšinį.

Pagramantyje jau trečią metą paminėta valstybės ir jos įkūrėjo Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena. Pagramančio vaizdingiausiame kampelyje ant piliakalnio devintą valandą vakare, plazdant Lietuvos vėliavai skambėjo „Tautiška giesmė“. Mokytoja senjora Irena Malinauskienė skaitė ištraukas apie karūnavimą iš J. Marcinkevičiaus dramos „Mindaugas“. Pagramančio bendruomenės pirmininkas Algirdas Turčinavičius padėkojo visiems susirinkusiems, pakvietė kasmet rinktis ant piliakalnio, švęsti šią šventę nuoširdžiai ir skelbti pasauliui apie savo valstybę. Dar ilgai nuo piliakalnio sklido lietuviškos dainos.

Rita Krompalcienė Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ narė

 

Galerija