BENDRUOMENĖS “SKAUDVILĖS KRAŠTAS“ VIEŠNAGĖ LENKIJOJE
2011 m. rugpjūčio 08 d.

Dar pernai per vykusį Skaudvilės miesto 250 metų jubiliejų užsimezgė graži draugystė tarp bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ narių ir kraštiečio, gerb. Lietuvos Respublikos Konsulo Lenkijoje Liudviko Milašiaus.

Šeštadienį, liepos 30 d., bendruomenė gerb. konsulo kvietimu lankėsi Lenkijoje. Pirmiausia buvo aplankytas Augustovo miestas. Iš nedidelio uosto, buvome plukdomi garsiuoju Augustovo kanalu (1824-1839). Jo ilgis 101,2 km, iš kurių 80 km driekiasi Lenkijos teritorijoje. Kanalas turi 18 šliuzų, iš jų 14 Lenkijoje. Vandens telkinys viliojo įspūdingomis pakrantėmis, švariu, vietomis net skaidriu vandeniu, gamtos įvairove, turistų bei poilsiautojų gausa. Po kelias valandas trukusio pasiplaukiojimo, mūsų grupę pasitikęs konsulas aprodė Vigrių vienuolyną, kuris architektūros stiliumi ir senove dvelkiančia didybe priminė lietuviškąjį Pažaislį. Vėliau, įsikūrę Lietuvių namuose, bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ nariai aplankė Domininkonų mugę bei Seinuose gyvenusio ir mirusio lietuvio poeto Seinų vyskupo Antano Baranausko paminklą. Kiek neįprastai atrodantys lietuviški užrašai, lietuviškai kalbantys administracijos darbuotojai, Domininkonų mugėje sutikta lietuvių amatininkų grupė iš Vilniaus sukūrė įspūdį, kad bendros istorinės Lietuvos ir Lenkijos šaknys vis dar gyvuoja. Po pažintinės kelionės, bendruomenė buvo pakviesta į Lietuvos Respublikos Konsulatą. Priėmęs savo darbo kabinete, konsulas daugiau nei valandą su kraštiečiais diskutavo apie Lenkijos ir Lietuvos kaimyninius santykius, priminė glaudžią šalių istoriją, garsius žmones, atsakinėjo į skaudviliškių klausimus. Susitikimo pabaigoje bendruomenės pirmininkė Daiva Bakšienė, Skaudvilės seniūnas Virginijus Budvytis ir seniūnaitis Vidas Bičkus padėkojo konsului už šiltą ir malonų priėmimą bei įteikė Liudvikui Milašiui foto albumą apie Skaudvilę, pakvietė konsulą neužmiršti Skaudvilės, kur jis visada laukiamas. Vakare konsulas pakvietė į kaimo turizmo sodybą „Czarna Buchta“, maždaug 17 km nuo Seinų, kur svečius pasitikęs šeimininkas, vaišino gausiais, tik lenkų virtuvei būdingais patiekalais bei paties pagaminta „meduvka“. Norintys galėjo pasikaitinti garų pirtyje, suręstoje miško bei švaraus ežero pakrantės prieglobstyje pagal senas tradicijas. Sodybos šeimininko ir konsulo iniciatyva visą vakarą skambėjo lietuvių ir lenkų liaudies dainos.

Sekmadienio rytą, papusryčiavę ir atsisveikinę su konsulu bei Seinais skaudviliškiai pasuko į Punsko lietuvio Petro Lukoševičiaus, Šilainės kaime 7,5 ha plote kuriamą senųjų Prūsų Jotvingių sodybą. Nors gyvenvietė dar statoma, akys jau galėjo pasigrožėti neįprastais vaizdais: originaliais mediniais nameliais, medine pilimi, akmenimis klotu baseinu, ramybe dvelkiančiu aukuru, prūsų ir jotvingių pilkapiais ir kt. Susidarė įspūdis, jog laikas čia atsuktas ne vienu šimtmečiu atgal, kur tebegyvena senovės baltų gentys, supamos civilizacijos neliestos gamtos.

Bendruomenė „Skaudvilės kraštas“ dėkoja Tauragės rajono savivaldybės merui Pranui Petrošiui bei administracijai už finansinę paramą šios kelionės organizavimui.

Bendruomenė „Skaudvilės kraštas“

 

Galerija