SEKTINA AIRIJOS BENDRUOMENĖS VEIKLA
2009 m. lapkričio 22 d.

Lapkričio 17 d. Tauragės rajono vietos veiklos grupė, kartu su Tauragės Europos informacijos centru – Europe Direct, organizavo seminarą „LEADER programa Europos Sąjungoje“.

Seminaro tikslas buvo supažindinti kaimo bendruomenių narius su LEADER programų projektų įgyvendinimu Airijos Mayo grafystės, Kiltimagh bendruomenėje, išanalizuoti gerąją patirtį ir pritaikyti savo veikloje. Gausiai susirinkusiems Tauragės rajono kaimo bendruomenių nariams buvo pristatyta lektorė Guoda Burokienė, Lietuvos bendruomenių sąjungos asociacijos pirmininkė, atstovaujanti Lietuvos bendruomenes ES.

Seminaro dalyviai atidžiai išklausė paskaitos apie vienos airių bendruomenės veiklą prieš ir po projekto LEADER įgyvendinimo. Kiltimagh bendruomenėje sudarė apie 1000 gyventojų.  Jauni žmonės ją palikdavo, todėl bendruomenė sparčiai seno. Iškilo  klausimas - išlikti, ar išnykti? Bendruomenė apsisprendė ir nuosekliai  žengė išlikimo link.  Šiandieną čia  gyvenimas ženkliai pasikeitęs į gerąją pusę, svarbiausiai - sumažėjo jaunimo emigracija.  Sutvarkyti senieji pastatai, atnaujinta gatvių  infrastruktūra, atsigavo smulkus verslas, įsikūrė vaikų užimtumo centras ir kt. Visų bendruomenės narių pastangomis gyvenvietė tapo jaukesnė ir patrauklesnė. Bendruomenė dabar vykdo grandiozinius projektus, kurių gali pavydėti net verslo struktūros. Kiltimaght bendruomenės pavyzdys rodo, jog jeigu kažko siekia didžioji dauguma bendruomenės narių ir aiškiai apibrėžti tikslai bei nuosekliai jų siekiama viskas yra įmanoma.

Klausytojų tarpe kilo diskusijos, kaip tokią naudingą patirtį perkelti ir į  Tauragės kaimo  bendruomenes.

Po to Tauragės VVG vadovė Nijolė Tirevičienė aptarė bendruomenių nuveiktus darbus, pasiūlė naujų idėjų, ragino rašyti projektus įsisavinant ES fondų skiriamas lėšas.

Svečias iš Tauragės Kredito Unijos Vytautas Navickas supažindino su pagrindiniais asociacijos veiklos principais, finansinėmis paslaugomis, paaiškino apie naudą bendruomenėms pasirašant bendras sutartis.

Parengė Juozas Čepulis

Galerija