IŠVYKA PAS KOLEGAS Į LENKIJĄ DĖL BENDRADARBIAVIMO PROJEKTO
2011 m. spalio 01 d.

Š.m. rugsėjo 22 -24 dienomis trys Tauragės r. VVG nariai dalyvavo dalykiniame susitikime su Mozovijos vaivadijos Ciechanovo Socialinės savipagalbos - Vietos veiklos grupe. Susitikimo tikslas buvo aptarti bendradarbiavimo tarp partnerių veiklas, galimybes ir atsakomybės pasiskirstymą tarptautiniame projekte.

Pirmą dieną savo būstinėje Ciechanove mus sutiko asociacijos Socialinės savipagalbos – Vietos veiklos grupės valdybos nariai ir  pirmininkas Jaroslaw Stefanskiego. Mums buvo aprodyta organizacijos būstinė ir surengta trumpa ekskursija po Ciechanovo miestą. Po pietų keliavome į Ldzbarką, kur ir vyko pagrindinis mūsų kelionės tikslo aptarimas. Pakeliui į Lidzbarką mes aplankėme Strzegovo savivaldybę, kurioje mus pasitiko miesto meras ir papasakojo apie savivaldybės vykdomus projektus. Turėjome galimybę susipažinti su 4 000 000 zlotų vertės projektu: sutvarkytu kompleksu pastatų ir erdvių pritaikant juos bendruomenės reikmėms prie Wkry upelio, kur kažkada stovėjo malūnas. Lidzbarke buvome pakviesti oficialios vakarienės su vietos valdžios atstovais, t.y. meru bei darbuotojais, atsakingais už kultūrą, švietimą ir turizmą. Lenkijos savivaldybės yra nedidelės, merai yra tiesiogiai renkami, ten nėra bendruomeninių organizacijų. Kadangi merai yra  renkami tiesiogiai, jie turi visa siela atsiduoti savo bendruomenei, kad pateisintų rinkėjų lūkesčius. Merai renkami 4 metų kadencijai. Lidzbarko meras išrinktas trečiai kadencijai.

Antra vizito diena prasidėjo nuo diskusijos su vietos veiklos grupe ir jos partneriais apie galimą tarptautinį projektą. Buvo ieškoma bendrų sąsajų tarp lenkų ir mūsų kultūros, turizmo gamtosaugos srityje. Atsižvelginat į tai, kad per visą kolegų lenkų VVG grupės teritoriją teka upė Wkry ir šalia yra gamtos saugomų teritorijų, o Tauragės VVG teritorijoje teka upė Jūra ir yra regioninis parkas, buvo diskutuojama, ar nebūtų tikslinga upes imti kaip atskaitos tašką turistiniams maršrutams, sudarant jiems galimybę susipažinti su vietos kultūra, gamta ir paveldu. Diskusijos metu buvo nuspręsta, kad mūsų kolegos lenkai bus projekto koordinatoriai, o mes partneriai. Buvo nuspręsta, kad visi projekto dalyviai iki spalio 30 d. pateiks mintis apie savo indėlius ir pareigas projekte. Pasirašėme ketinimų protokolą.  Po pietų Lizdbarko meras mums parodė savo valdas, pristatė vykdomus ir įvykdytus projektus, aplankėme agroturizmo sodybą.

Trečią vizito dieną aplankėme Lidzbarko gamtos saugomą teritoriją ir po pietų išvykome namo.

Parengė Juozas Čepulis

 

Galerija