DACIJONŲ KAIMO BENDRUOMENĖ SUSIPAŽĮSTA SU ŽEMAITIJOS REGIONO KAIMO BENDRUOMENĖMIS
2011 m. spalio 20 d.

 

Dacijonų kaimo bendruomenė pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Nacionalinis kaimo tinklas“ pradėjo įgyvendinti projektą „Pasidalinkime, pažinkime ir pagerinkime gyvenimo kokybę savo kaime“ . Projektu siekiama įgyti gerosios patirties, informuoti Dacijonų, Grineidžių, Baltramiejiškių ir kitų aplinkinių kaimų gyventojus apie galimybes gerinti gyvenimo kokybę kaimiškoje vietovėje, aktyvinti jaunimą ir gilinti žinias kaimo plėtros srityje, susipažinti su Lietuvos Telšių ir Skuodo rajonų  bei  Vokietijos benduomenių patirtimi.

Susipažinti su Žemaitijos regiono bendruomenėmis 50 bendruomenės gyventojų išsiruošėme ankstyvą spalio 15 dienos rytą. Keliaudami į Telšius pirmiausiai aplankėme Bijotų kaimo bendruomenę. Bendruomenės pirmininkė Loreta Petrošienė supažindino su savo bendruomenės veikla, kuri veikia ne taip senai - 3 metus. Bijotų bendruomenės aktyvas kultūros centre mus pasitiko su kava, arbata ir gardžiais užkandžiais . Buvome šiltai sutikti ir supažindinti su D.Poškos muziejumi ir Šilalės rajono savivaldybės  Europos Sąjungos paramos lėšomis įgyvendintais projektais Bijotų kaime  „Bijotų dvaro-Baublių komplekso pritaikymas turizmo reikmėms“ bei „Bijotų senosios mokyklos modernizavimas gerinant bendruomeninę infrastruktūrą ir gerinant gyvenamosios aplinkos kokybę“.
Keliaudami į Nevarėnų bendruomenės centrą „Ratas“ aplankėme Varnių miestelį, septynių kalvų miestą Telšius, paragavome žemaitiško kastinio, kleckų ir giros. Nevarėnų miestelyje, kuris yra seniūnijos ir seniūnaitijos centras, mus pasitiko Nevarėnų bendruomenės centro „Ratas“ pirmininkas Albinas Šmukšta ir aktyvas. Pakvietęs visus į naujus bendruomenės namus, P. Albinas Šmukšta pristatė miestelį, bendruomenės aktyvą, papasakojo miestelio pavadinimo atsiradimo istoriją. Nevarėnų bendruomenė yra viena iš aktyviausiai veikiančių Telšių rajone. Bendruomenės iniciatyva įrengta pirtis, Lietuvos tūkstantmečio proga miestelyje pastatytas akmeninis tiltas per upelį. Gėrėjomės šio miestelio išlaikyta senovine architektūra, bažnyčia. Buvome sužavėti jų kultūrine veikla. Nevarėnų bendruomenėje įsitikinome, kad bendradarbiavimas tarp institucijų – seniūnijos, mokyklos, kultūros centro bei parapijos gali atnešti svarius rezultatus vietovės bendruomenės gyvenime, įrengiant patalpas bei bendros kultūrinės veiklos organizavime.
Toliau kelionę tęsėme į Skuodo raj. Mosėdžio  miestelį. Keliavome kalvuotomis vietovėmis, gėrėjomės nuostabiu rudeniniu peizažu. Mosėdyje mus pasitiko Mosėdžio seniūnijos kaimų bendruomenės pirmininkė Bronė Laureckienė, bendruomenės aktyvas, Mosėdžio seniūnijos seniūnas Augenijus Zabitis. P.B. Laureckienė aktyvi visuomenės veikėja Mosėdyje. Ji Seimo nario J. Stanevičiaus padėjėja, Rajono Tarybos narė, kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja, Skuodo VVG valdybos narė. Pirmininkė pristatė aktyvą, jo organizuojamą veiklą. Mosėdžio seniūnijos bendruomenė gyvuojanti jau dešimtmetį.  Bendruomenė įgyvendina projektus jaunimui, skirtus narkomanijos, alkoholizmo ir nusikalstamumo prevencijai, profesijos pasirinkimui. Bendruomenės taryba organizuoja akcijas padėti neįgaliesiems, socialiai remtiniems asmenims, našlaičiams, susirinkimuose svarstomi asocialūs asmenys. Bendruomenė  konkurso “Tikime laisve” laureatė nominacijoje “Už tautinės savimonės puoselėjimą“. Bendruomenės pirmininkė palydėjo mus į Mosėdžio akmenų muziejų, supažindino su Vaclovo Into, Mosėdžio akmenų muziejaus įkūrėjo, sodyba, kur įgyvendintas Skuodo VVG vietos projektas „Akmenų muziejaus įkūrėjo V. Into sodo atnaujinimas“. Projekto metu atkurta pažeista ir nykstanti augmenija, išvalyti trys užakę tvenkiniai, įrengtas kelio privažiavimas į sodybą, atnaujinti esami ir įrengti nauji apžvalgos takeliai, aptverta sodyba akmenine ir medine tvoromis, sutvarkyta V. Into kapavietė.
Susipažinę su trijų bendruomenių veikla,  jų patirtimi, užmezgę partnerystės ryšius, patyrę drauge gerų įspūdžių, pažinę labiau savo kraštą su gera nuotaika grįžome į savo namus.

Pirmininkė Andžela Jakienė
 
Galerija