PIRMASIS SPINDULYS MAŽONUOSE
2009 m. gruodžio 04 d.

Praėjusį savaitgalį mažoniškius pradžiugino neeilinis įvykis- po maždaug metus trukusios renovacijos atidarytas, naujam gyvenimui prikeltas, kaimo kultūrinis židinys- bendruomenės ir kultūros namai.

Į dažais dar kvepiančią, šviesią, jaukią kultūros namų salę gausiai rinkosi svečiai, bendruomenės nariai. Šventę pradėjęs kaimo metraštininkas supažindino su šio pastato istorija, jame veikusiomis įstaigomis, pabrėždamas, kad šiuose namuose, kurie pastatyti 1963 m. visais laikais buvo svarbiausios švietimo ir kultūros įstaigos- mokykla, biblioteka, kultūros namai, o ši data į kaimo metraštį bus įrašyta kaip istorinė- bendruomenės namų įkurtuvių data.

 
Perkirpti simbolinės juostelės buvo pakviesti Tauragės r. savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus, Mažonų seniūnas Jonas Samoška, kaimo bendruomenės ,,Mažonų rytas“ pirmininkė Nijolė Paulikienė. Patalpas pašventino Pagramančio parapijos klebonas Vladislovas Juškys, linkėdamas čia rinktis tik su kilniais tikslais ir gerais ketinimais. 
 
Po to  visi susirinkę buvo pakviesti peržengti neatpažįstamai pasikeitusių patalpų slenkstį, apžiūrėti, įvertinti, įsitikinti, kad iš tiesų turime  kuo didžiuotis ir džiaugtis. Įeinantys simboliškai buvo sutinkami su duona, druska, taure vyno.
 
Apžiūrėjus patalpas,visus, sugrįžusius į salę ,smuiko melodija sutiko Gabrielė Olendraitė.
 
Kaimo žmonės jau beveik  nebesitikėjo kada nors vėl turėti savo jaukius, šiltus, gražius namus. Viltis sužibo pradėjus  kaimo bendruomenėms teikti  paramą pagal projektinį finansavimą, kada supratome, kad ir mes patys galime keisti kaimo likimą. Tad 2007-2008 m. LRŽŪ ministerijai buvo teikti du projektai ir gautas 50 000 Lt finansavimas. Tai suteikė galimybę pradėti didžiulius darbus - panaudos pagrindu suteiktų bendruomenei patalpų remontą. Kita pastato dalis  priklauso Mažonų seniūnijai, todėl lygiagrečiai buvo pradėti remontuoti ir kultūros namai. Bendruomenės gautos lėšos -  tik nedidelė dalis viso pastato renovacijos darbuose, tačiau Mažonų seniūno Jono Samoškos sumanumo, šeimininkiško požiūrio, didžiulių pastangų dėka visgi pavyko pasiekti bendrą  tikslą. 
 
Pasveikinti mažoniškių įkurtuvių proga atvyko daug garbingų svečių: Tauragės r. savivaldybės meras Robertas Piečia, mero pavaduotojas Pranas Petrošius, administracijos direktorius Algirdas Mosėjus, Tauragės r. savivaldybės biudžetinės įstaigos Kultūros centro vedėjas Petras Jokubauskas, Tauragės VVG pirmininkė  Nijolė Tirevičienė, buvęs seimo narys Vaclovas Karbauskis, kaimo bendruomenių atstovai, kultūros darbuotojai, vietos verslininkai, kurie negailėjo ne tik gerų žodžių, bet ir praktiškų dovanų.
 
Namai neskleis šilumos, jei jų sienų savo širdimi ir rankomis nesušildys prie jų dirbantys žmonės, todėl buvo pagerbti daugiausia pastangų įdėję darbininkai.  Padėkos, prisiminimo dovanėlės įteiktos Mažonų seniūnijos komunalinio ūkio inžinieriui Jonui Beišiui, Broniui Rudžiui, Remigijui Žiurkui  ir daugeliui kitų, prie pastato dirbusių žmonių.
 
Ypač daug šiltų padėkos žodžių  buvo išsakyta Mažonų seniūnui Jonui Samoškai, nes , turbūt, nedaug rastume žmonių, kurie tokiu nelengvu visiems metu išdrįstų imtis atsakomybės tokiems darbams.
Prisiminimo dovanėlės su seniūnijos ir bendruomenės atributika įteiktos finansiniams rėmėjams- Tauragės r. savivaldybės atstovams, kurie skyrė šiek tiek lėšų būtiniausio inventoriaus įsigijimui, Kultūros centro vedėjui, parėmusiam šį renginį, Tauragės VVG pirmininkei Nijolei Tirevičienei, padėjusiai ruošiant projektus, bendruomenių atstovams.
 
Kita šventės dalis buvo skirta mažoniškių atliekamai muzikai, dainai , šokiui, šmaikščiam žodžiui. Pirmieji savo dainelėmis  ir dovanėlėmis visus pakerėjo patys mažiausieji bendruomenės nariai. Juos keitė jaunimas, įvairūs suaugusių kolektyvai. Šiltai sutikti kaimo saviveiklininkai įrodė, kad šiame kultūros židinyje tikrai virs gyvenimas, kad nebus pamirštos šio krašto tradicijos,  papročiai.
 
Esame labai dėkingi Lomių kultūros namų kaimo kapelai  ir jų vadovui Almutui Šileriui ,  talkinusiems savo smagia, liaudiška muzika.
 
Po nuotaikingo saviveiklininkų pasirodymo visi buvo pakviesti prie bendro stalo pasivaišinti, pabendrauti, pasvajoti apie ateitį.
 
Kaimo bendruomenę džiugino ne tik atnaujintas pastatas, šildė ir pats bendrumo jausmas, susiklausymas, nuoširdi pagalba. Juk mūsų jėga – vienybėje.
 
Džiaugsmu spindinčios kaimo žmonių akys tarytum bylojo, kad šie namai bus pilni gyvenimo, meilės visiems, kurie aplink mus, kad šie namai bus mažas mūsų dangus.
 
 

Parengė Birutė Kaminskienė Tauragės KC Mažonų filialo kult. renginių organizatorė

Galerija