„ŠALTA ŽIEMA, ŠALIN VAROM!“
2012 m. vasario 23 d.

Užgavėnės – tai įspūdingiausia žiemos šventė, artėjančio pavasario pranašas. Per Užgavėnes reikia išvaryti žiemą, nors ji šiemet pavėluota, bet šalta ir žvarbi. Tačiau oras nesutrukdė linksmintis, krėsti išdaigas. Jau nuo ryto važnyčiotojas su pilna brika persirengėlių važinėjo po kaimą gydė, linksmino gyventojus ir kvietė į šventę.

Kas su kaukėmis, kas be jų rinkosi prie Pagramančio kultūros namų, o pasigirdus akordeono garsams prasidėjo linksmybės. Žvarbią dieną šventinę nuotaiką stiprino ir susirinkusiųjų akis džiugino persirengėliai: žydai, elgetos, čigonai, raganos, velniai, daktarai, Lašininis, Kanapinis ir kiti. Aktyviausi persirengėliai ir šventės linksmintojai Pagramančio pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai ragino šokti, mokė dainų ir žaidimų. Vyko varžybos, čiuožimas slidėmis, kova su maišais, virvės traukimas.

Pagal senovines tradicijas Morę sudeginamome ant laužo kartu su visomis žiemos negandomis, sunaikindami visą blogį ir tikėdamiesi gražaus pavasario, gerų metų. Šiek tiek sušalę, apsnigę sugūžėjome į kultūros namus. Toliau skambėjo daina, trankus šokis, žaidimai, o Užgavėnių bobutė nešina krepšelį vaišino gardžiais blynais. Varžybų nugalėtojams, gražiausios, baisiausios ir spalvingiausios kaukės persirengėliams įteikėme dovanėles, kurias įsteigė Pagramančio regioninio parko direkcija. Padėkojome vaikučiams, mokytojams, bendruomenės nariams už jų išradingumą, aktyvumą ir pakvietėme kitą metą dar gausiau ir triukšmingiau pasitikti pavasarį.

Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ narė Rita Krompalcienė

 

Galerija