LOMIŠKIAI IŠ SAVO KIEMO VARĖ ŽIEMĄ!
2012 m. vasario 23 d.

Linksmas užgavėnių šurmulys kvietė Lomių kaimo bendruomenės vaikus ir suaugusius į tradicinę kaimo šventę prie kultūros namų. Bendruomenės vyrai atitempė tradicinę krosnį, sumontuotą Remigijaus ir Juozo Užkurų skirtai užgavėnių blynų kepimui. Visas kaimas pakvipo kepamais blynais, nes jie visai kitokio skonio nei kepti virtuvėje ant dujinės viryklės! Šeimininkės Regina Gvildienė ir Julija Popendikienė stengėsi, kad blynai būtų apvalūs, panašūs į pavasario saulutę ir vos spėjo suktis, nes ragautojų nusitęsė ilga eilutė, visi norėjo kuo greičiau pajusti burnoje lauke kepamų blynų skonį.

Į šventę sugužėjo devynios galybės persirengėlių – vaikų ir suaugusiųjų. Ratelyje sukosi didelės ir mažos raganaitės, o aukštai iškėlusi galvą kinkavo išdidi gervė, šokinėjo veidus išsipaišę velniukai , sukosi margaspalviais sijonais čigonės. Šventės centre savo eilės laukė išraiškinga boba Morė – per žiemą susikaupusių blogybių simbolis.

Į šventės vietą arkliuku kinkytomis rogėmis įsuko kaimo gyventojas Evaldas Jankus, pasiruošęs vaikus ir suaugusius pavažinėti senovinėmis rogėmis. Tai buvo didelis džiaugsmas vaikams, kurie kitomis dienomis nebeturi progos pasivažinėti tokiomis  rogėmis, nes kaime arkliai jau beveik tapo retenybe! Rogės suko ratus po kaimą apsnūdėliams ( jei buvo tokių!) įspėti, kad kaime švenčiamos užgavėnės, kad šeimininkės ruoštųsi persirengėlių priėmimui.

Skambėjo muzika, ratelyje sukosi užgavėnių personažai. Visiems buvo linksma. O siaučianti žiema šėlo, pyko, į akis bėrė sniegą nujausdama savo pabaigą.

Šventės vedėja Nijolė Norvaišienė pakvietė žūtbūtinei kovai Lašininį ir Kanapinį. Lašininis aikštingai gyrėsi savo jėga, stiprybe. Visiems plojant, greitai buvo pripažinta Kanapinio pergalė.

Atsisveikindama su lomiškiais, baltoji Žiema (vaidino Irena Vencelienė) dėkojo kaimo žmonėms už kantrybę, toleranciją ir palydėta šūksmų „Žiema žiema, lauk iš kiemo“, sėdo į roges ir išvyko. Pasirodė jaunutis Pavasarėlis, skrybėlę apsikaišęs pavasariniais pumpurėliais. Gražiai pasisveikinęs, pranešė, kad jis stoja žiemužės vietoje ir netrukus rikiuos visus artėjančio pavasario darbus.

Šventės dalyviai rateliu apjuosė Morę, ir seniūnaitis Algimantas įžiebė ugnį, kuri kartu su More sudegino Lomiuose per žiemą suvešėjusias blogybes.

Šventės šurmulys pasklido po lomiškių namus. Persirengėliai vaikai būreliais lankė namus, linkėjo gero pavasario, sveikatos. Namų šeimininkai persirengėliams negailėjo saldainių ir kitų gardumynų.

Šventė buvo smagi, sutelkta – lomiškiai išvarė žiemą!

Elena Liutvinienė, kaimo bibliotekininkė

Nuotrauka Lolitos Užkurienės

 

Galerija