PASKUTINĖS LAŠININIO VAIŠĖS DACIJONUOSE
2012 m. vasario 23 d.

   

Dacijonų kaimo bendruomenėje vasario 19 dieną, sekmadienį, tradiciškai buvo švenčiama Užgavėnių šventė „Paskutinės Lašininio vaišės“. Šventė finansuojama pagal „Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategijos“ įgyvendinamą projektą „Tradicijų ir papročių puoselėjimas Dacijonų kaimo bendruomenėje“. Renginį vedė  Pagėgių kultūros centro folkloro ansamlio "Kamana" vadovė Aksavera Mikšienė, padėjo organizuoti seniūnaitė Nijolė Statkienė.

Užgavėnės buvo švenčiamos pagal senovės tradicijas. Renginys prasidėjo, kai į šventės vietą atvyko pagrindiniai „linksmintojai“  Pagėgių kultūros centro folkloro ansamlio "Kamana" muzikantai ir jų vadovė Aksavera Mikšienė. Visus susirinkusius prie Užgavėnių laužo šokti, dainuoti ir žaisti kvietė persirengėliai. Triukšmingoje šventėje buvo galima išvysti velnių, gervių, nuotakų, šmėklų, čigonų, žydų ir kitokių personažų.

Dacijonų kaimo bendruomenės nariai šventės dalyvius ir svečius vaišino lauko virtuvėje gaminama gardžia koše, žolelių arbata, lašinukais ir, žinoma, čia vietoje kepamais įvairiais blynais.

Po valandos žaidimų ir dainų įvyko žiemos ir pavasario kovą simbolizuojanti Lašininio ir Kanapinio dvikova, uždegtas didžiulis laužas, ant kurio buvo paaukota žiemos simboliu esanti Morė. Susirinkę bendruomenės gyventojai savo šokiais ir dainomis, tikimės, išvijo žiemą. Nors daug snigo, laisvalaikio leidimas drauge visus sušildė, dalyvavimas tradiciniuose apeigose - praturtino.

Dacijonų kaimo bendruomenės informacija

 

Galerija