LOMIŠKIAI ŠVENTĖ IR ATIDARĖ KRAŠTIEČIO FOTO PARODĄ
2012 m. kovo 12 d.

Kaimo bendruomenės nariai gausiai susirinko paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo  dienos. Darniai skambėjo nuoširdžiai  visų traukiama Tautiška giesmė, kurią vedė vaikų etnografinio ansamblio jaunosios kanklininkės bei moterų ansamblis, vadovaujamas meno vadovės Ramunės Kinderienės. Gražia tradicija Lomiuose tampa  kasmet šiame renginyje pasveikinti  kaimo gyventojus, gimusius Kovo 11 – ąją. O tokių net keturi: senutė Ida Vidrienė, kaimo audėja Marijona Kairevičienė, studentas Artūras Vencelis bei penktokėlis Alvinas Krasauskis.

Po gražių ir nuoširdžių sveikinimo žodžių savo šaliai bei kaimo žmonėms, jaunųjų Lomių atlikėjų pasirodymo, lomiškiams buvo pristatytas  iš Tauragės kilęs gydytojas tautodailininkas Vytautas Bikneris ir jo įdomi foto paroda „Metų laikai“. Gydytojas – tauragiškis, 1959 m. baigęs pirmąją vidurinę mokyklą. Vėliau studijavo Kauno medicinos universitete. Jis - Molėtų centrinės ligoninės gydytojas, nosies, ausų, gerklės ligų specialistas. Be to, praktikuoja homeopatiją, homotoksikologiją, reflektologiją. Kaip medicinos specialistas yra plačiai žinomas Lietuvoje. Brandžiame amžiuje atsiskleidė gydytojo polinkis į meną. Žinomi jo tapybos, skulptūros darbai. Jo darbų fotografijos buvo eksponuotos daugelyje parodų Lietuvoje, Vokietijoje, Baltarusijoje, Latvijoje ir kitose šalyse. Kai kurie darbai ten ir pasiliko.
V. Bikneris propaguoja sveiką gyvenseną. Gydytojas ir jo veikla ne kartą buvo pristatyta visuomenei Lietuvos televizijos laidose.
Lomių bendruomenės kultūros namus papuošusioje foto parodoje – net dvidešimt keturiuose lakštuose – stogastulpių nuotraukos, kuriose meniškai užfiksuoti paties autoriaus sukurtos ąžuolinės skulptūros.
Gydytojas gyvena prie pat Molėtų dunksančiame Lėlių kaime. Savo rankomis sutvarkė gyvenamąją vietą (buvusio seno malūno teritoriją), ir laisvu nuo darbo laiku kūrė ir pastatė ąžuolinių skulptūrų ansamblį.
Įkalnėje sustatytos skulptūros (parodoje buvo demonstruojamos ekrane) iš tolo gerai matomos. Netoli teka upeliukai Siesartis ir Gomena. Matyti sustoję tarytum žirklėmis nukirpti vešlūs miško gojeliai, įkalnėn kylantis keliukas. Aplink ori ramybė, atrodo, niekur kitur tokios nepajausi, nepamatysi. Šioje panoramoje ir išsirikiavusios skulptūros, budinčios ir saugančios šios išvaizdžios vietovės ramybę.
Visi šie gydytojo - tautodailininko ąžuoliniai kūriniai - tipinė liaudies skulptūra, bet kartu šie meno kūriniai ir kitokie. Autoriaus rankose medis prabyla aptakiomis tarsi draperija krintančiomis klostėmis.
Netoli dvylikos mėnesių į tolį žvelgia skulptūra „Kovok!“ su išraiškingu veidu, susikaupusi... gal maldai. Skulptūros „Sveiki!” ypatinga plastika. Beje, visi autoriaus darbai pasižymi plastiškumu.
Pasiteiravus , iš kur kilo poreikis prisliesti prie medžio, autorius atsako, kad šis troškimas jame tūnojęs ilgai, nuo vidurinės laikų, kai po pamokų skubėdavęs pas Tauragėje gyvenusį ir kūrusį liaudies meistrą Antaną Bagdoną. Pirmieji įgūdžiai ir susiformavę bendraujant su tautodailininku, kuriant mažus darbelius. A. Bagdonas numatęs jaunuolio viduje būsimą pomėgį, kuris ir atsiskleidė jau brandžiame amžiuje.
Gydytojas Vytautas Bikneris tvirtai įsitikinęs, kad medis, prisilietimas prie jo gydo žmogų. Tuo pats šventai tiki ir mato, kaip jo sodybą gausiai lanko žmonės, susiranda savo gimimo mėnesio medį, apsikabina, medituoja ir savyje atpažįsta gimstančius gerus pojūčius. Trumpu tekstu pristatydamas parodą, autorius kreipiasi į lankytojus savo kūrybos eilėmis:

Jie savo šiluma veikia juk Tave,
Jauti Tu tai, bet nesuvoki,
Energiją jie siunčia Tau –
Tai tikrai.
Suvirpa raumenėlis,
Kūno ta dalis,
Kurią pasiekia spindulys,
Užprogramuotas šioj skulptūroj...

Daug gražių žodžių lomiškiams bei parodos autoriui išsakė renginyje dalyvavęs Tauragės rajono meras Pranas Petrošius, Mažonų seniūnas Jonas Samoška. Ypač maloniai šventės dalyvius nuteikė kraštiečio, kilusio iš Mišeikių kaimo, Jono Kairevičiaus - garbės advokato - pasisakymas atidarant parodą. Beje, abu kraštiečiai – buvę klasės draugai, vienoje klasėje mokęsi su iš Lomių kilusia poete Birute Baltrušaityte.
Parodą lomiškiai galės lankyti visą mėnesį. Vėliau ji iškeliaus į autoriaus jaunystės miestą Tauragę.

Elena Bazinienė

Nuotrauka Lolitos Užkurienės

Galerija