NAUJIEJI KUNIGIŠKIŲ STOGAI
2012 m. kovo 14 d.

Mūsų sostinė didžiuojasi savo senaisiais čerpių stogais. Vilniaus bokštų konkurso daina ,,Senieji Vilniaus stogai“ skambanti Lietuvoje jau keletą dešimtmečių, vis primena garbingą miesto istoriją. Ne viename Lietuvos miestelyje dar atrasime istorinių rausvųjų čerpinių stogų. Senieji šiaudiniai kaimiškųjų trobų stogai tikriausia išsaugoti tik Rumšiškių buities muziejuje.

Europos Sąjungos pagalbos dėka Tauragė gražėja, visuomeniniai pastatai puošiasi naujais stogais. Parama pasiekia ir kaimo bendruomenes. Ypatingai džiugu, kad jau atnaujinti Kunigiškių bendruomenės kultūros namai, pasipuošė nauju stogu.

Sovietinio laikmečio sodybų pastatų šiferiniai stogai tai istorija, kuriuos nutarta atsikratyti, nes ištirta, kad šiferis turi žmonių sveikatai kenksmingo asbesto. Jį pjaustant ar jam dūžtant sklindančios dulkės patekusios į plaučius gali sukeli sunkius susirgimus. Visa tai matyt tiesa, bet kai mūsų valdžia mokslininkų išvadas naudoja politiniai reklamai pasidaro nemalonu. Jau keletą metų mūsų vyriausybė, vis prakalba apie galimybę pasinaudojant Europos Sąjungos pagalba pakeisti šiferinius stogus. Atrodytų, kad tik bereikia juos suskaičiuoti ir statybinėms firmoms atsiras darbų, atgis statybinių medžiagų prekyba ir mūsų stogai sušvytės įvairių spalvų šiuolaikinėmis stogų dangomis. Spauda skelbia, kad ir mūsų rajone inventorizuojami asbestiniai stogai. Tuo pačiu rašoma, kad 2010metais savivaldybės teritorijoje asbestinių stogų kiekis apskaičiuotas net tonomis- 2 milijonai. Tai neaišku, kodėl dabar gyventojai raginami savivaldybės Architektūros skyrių informuoti apie turimus asbestinius stogus? Lyg ir rodomas dėmesys gyventojams ir rūpinamasi jų sveikata. Kunigiškių kaimelyje visi stogai dengti šiferiu kolūkinės santvarkos laikais. Žmonės nebetiki valdžios pažadais ir kečia savo amžių atitarnavusius stogus ne todėl, kad jie gali pakenkti sveikatai, bet kad jie atitarnavę savo amžių reikalauja remonto. Sąlygos prie kurių dabar žadama kompensuoti dalį stogo dangos kainos gyventojų netenkina. Pretendentams keliama daug reikalavimų, gąsdina skubūs uždengimo terminai, nes dėlto padidės įrengimo kaštai, todėl Kunigiškiuose gyventojai patys neskubėdami, dažnas savo ir giminaičių jėgomis kečia pasenusius stogus. Jau pakeista 20 procentų gyvenamųjų namų stogų. Gaila kad valdžia iki šiol nesirūpino nemokamu seno šiferio priėmimu į sąvartynus. Todėl dalis senos stogų dangos buvo parduodama, atsidurdavo ant sandėlių, malkinių ar ūkinių pastatų. Kita dalis laužas buvo panaudojama keliukų, privažiavimų remontui, atsidurdavo pakrūmėse ar miškuose. Todėl ekologinė situacija dėl to dar pablogėjo.

Pirmasis naujas skardinis stogas Kunigiškiuose papuošė Danutės Stonienės gyvenamąjį namą praeito šimtmečio pabaigoje, tuomet kainavęs šeimininkei didelius pinigus. Kunigiškiečiai gėrisi atgyjančia buvusia Zitos Berneckienės sodyba. Tačiau sodybos kur būtų pakeisti ir ūkinių pastatų stogai Kunigiškių bendruomenės teritorijoje kol kas nėra, išskyrus priemiestinį Stragutės kaimą kur kyla naujos statybos. Artimiausia mums Irtmonų nauja sodyba pasipuošusi naujais stogais Aneliškės kaime. Jei vyriausybė tik deklaravimais skatins gyventojus iki kenksmingo šiferio pakeitimo ekologiška stogų danga visiems stogams, dar ilgas kelias.

Jonas Dikšaitis

Galerija