BENDRUOMENĖS BUVO KVIEČIAMOS STEIGTI SOCIALINIUS PASLAUGŲ CENTRUS
2010 m. vasario 12 d.

Vasario 11 d. į savivaldybės salę rinkosi Tauragės ir Šilalės rajonų bei Pagėgių savivaldybės kaimo bendruomenių nariai. Tauragės r. VVG ir Tauragės Europos informacijos centras - Europe Direct  organizavo seminarą  „Kaimo žmonių motyvavimas ir mobilizavimas bendram darbui: kaimo socialinių centrų steigimas ir jų išlaikymas (Europos ir Lietuvos geroji patirtis)“. Seminarą vedė Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė.

Sveikinimo žodį tarė Tauragės rajono meras Pranas Petrošius. Jis paragino bendruomenių narius aktyviau dalyvauti bendruomenių veikloje, rašyti projektus ir vieningai spręsti iškilusias problemas. Guoda Burokienė supažindino su kaimo žmonių motyvavimo ir mobilizavimo metodika bei patirtimi šioje srityje. Analizavo multifunkcinių socialinių centrų paskirtį kaimo vietovėse, jų būtinumą, veiklą ir galimus pajamų gavimo būdus jų išlaikymui. 

Kalbėdama apie socialines paslaugas kaime lektorė pasiūlė atlikti nuodugnias vietines rinkos analizes poreikių išaiškinimui bei kiekvienai bendruomenei pasirinkti jai labiausiai priimtiną variantą. Pranešėja pateikė keleto sėkmingai gyvuojančių socialinių centrų Lietuvoje ir ES šalyse pavyzdžių, tokių kaip:  kepykla, transporto paslaugos, svečių namai, vaikų užimtumo centrai ir kt.  Vietos paslaugų teikimas yra naujas išbandymas kaimo bendruomenėms, natūralus postūmis kaimo plėtrai, kuriant naujas darbo vietas, sutelkiant ir vienijant bendruomenę. 

Seminaro pabaigoje VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė pritarė Guodai Burokienei dėl socialinių paslaugų centrų steigimo. Norint šią idėją  įgyvendinti, būtina  rašyti projektus fondams dėl finansavimo. Taip pat ji aptarė einamuosius reikalus: dokumentų ir apskaitų tvarkymą, sutarčių sudarymą, strategijos įgyvendinimo paruošiamuosius darbus. Visi sutarė dėl bendrų VVG ir bendruomenių susitikimų vietose.

Tauragės Europos informacijos centras - Europe Direct vadovė Isvalda Aleknienė pakvietė bendruomenių narius aktyviai įsijungti į šiemet visoje Europoje paskelbtus kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metus.

Parengė: Juozas Čepulis

Galerija