DIDŽIAUSIAS MAŽONIŠKIŲ MARGUTIS
2012 m. balandižio 16 d.

Iškart po Velykų, saulėtą balandžio 11 d. popietę tėveliai su vaikučiais, mažoniškiai su pavasariškai džiugia nuotaika rinkosi į Mažonų kultūros namus švęsti Velykų šventės.

Pirmiausia visus susirinkusius dainelėmis, eilėraštukais, šokiais, žaidimais pradžiugino Pagramančio pagr. mokyklos Mažonų skyriaus Pagalbos vaikui grupės vaikučiai ir jų mokytoja Regina Beišienė. Šventė tapo dar smagesnė su margučių ir dovanėlių krepšeliu pasirodžius Velykų bobutei (Laimai Šveikauskienei). Paklausinėjusi apie Velykų papročius, užminusi mįslių, Velykė kiekvienam vaikučiui įteikė po velykinį margutį. Prisiminti margučių prasmę, spalvų reikšmę, tradicijas buvo kviečiami ir suaugę šventės dalyviai. Išdalinus dovanėles ir margučius, prasidėjo daugiausia emocijų ir džiaugsmo sukėlusios margučių ridenimo varžybos. Su gražiausia pavasario švente visus susirinkusius sveikino Mažonų seniūnas Jonas Samoška.

Kultūros namų sienas puošė Pagalbos vaikui grupės vaikučių velykinių piešinėlių parodėlė. Akį traukė bibliotekininkės Klemos Fetingienės nuostabiais karpiniais puoštas Velykų medis.

Daugelį susirinkusių nustebino tų pačių vaikučių su Taikos vėliavos simboliu piešti piešinėliai. Ši parodėlė buvo skirta pasaulinei Kultūros dienai, kuri nuo 2006 m. Lietuvoje įtraukta į minimų dienų sąrašą ir minima balandžio 15-ą dieną. Su šios dienos atsiradimo istorija, prasme, reikšme visuomenei supažindino kultūrinių renginių organizatorė Birutė Kaminskienė.

Pajutę prisikėlimo džiaugsmą, paliesti gėrio spindulių dar ilgai mažoniškiai linksmai šnekučiavosi, vaišinosi arbata, saldumynais prie įvairiaspalviais margučiais ir velykine simbolika papuoštų stalų.

Renginį su bendruomenės ir mokyklėlės pagalba organizavo Mažonų kultūros namai, finansiškai parėmė Tauragės Kultūros centras.

Visą velykinį laikotarpį ne tik mažoniškius, bet ir pro šalį važiuojančius stebino ir džiugino įspūdingo dydžio margučiais papuoštas kultūros namų kiemelis. Idėja pagaminti ypatingo dydžio margutį kilo Mažonų seniūnui Jonui Samoškai. Su seniūnijos ir bendruomenės ,,Mažonų rytas“ pagalba ją įgyvendino auksinių rankų meistras Bronius Rudys, jo žmona Onutė bei dukra Jolanta. Ornamentų raštus kūrė ir kiaušinius- milžinus marginti padėjo gabioji bibliotekininkė Klema Fetingienė. Galbūt, per kitas Velykas margučių – milžinų alėja puoš ne tik Palangą, bet ir Mažonus.

 Mažonų filialo kultūrinių renginių organizatorė Birutė Kaminskienė

Galerija