ATASKAITINIS VISUOTINIS SUSIRINKIMAS IR ATVELYKIO ŠVENTĖ DACIJONUOSE
2012 m. balandižio 17 d.

   

Dacijonų kaimo bendruomenė toliau įgyvendina projektą „Tradicijų ir papročių puoselėjimas Dacijonų kaimo bendruomenėje“. Organizuotas trečias renginių ciklo „Nuo Advento iki Advento“ renginys „Džiaugsmingos Velykos“. Balandžio 13 dieną visi Dacijonų, Grineidžių, Baltramiejiškių ir kitų aplinkinių kaimų gyventojai buvo laukiami margučių ridenimo šventėje, kuri finansuojama pagal „Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategiją“. Šventėje maloniai sutiko dalyvauti Tauragės vietos veiklos grupės pirmininkė Nijolė Tirevičienė.

Nešini margučiais, velykinėmis puokštėmis, pyragais bendruomenės gyventojai pirmą kartą rinkosi drauge švęsti Velykas. Ypač džiugino tai, kad šventėje kartu su savo mažamečiais vaikais galėjo dalyvauti užsienyje dirbantys ir atostogauti sugrįžę aktyvūs gyventojai, kurie pildė prašymus ir pageidavo tapti Dacijonų kaimo bendruomenės nariais. Visus susirinkusius pasitiko jaukiai sukurta šventės aplinka. Prie jos sukūrimo savanorišku darbu prisidėjo bendruomenės aktyvas. Bendruomenės tarybos narė Nijolė Statkienė pasirūpino Velykų medžiu ir pavasariškomis puokštelėmis, Ona Butkienė pačių gamintomis gražiomis žvakidėmis, gražų akcentą suteikė edukacinių mokymų metu kaimo moterų pagamintos velykinės dekoracijos.

Renginio pradžioje bendruomenės pirmininkė Andžela Jakienė pateikė bendruomenės 2011 metų veiklos ataskaitą, planuojamas veiklas 2012 - aisiais, bibliotekininkė Regina Jurgilienė pristatė metraštį, kuriame atsispindi 5 metų bendruomenės veiklos istorija ir akimirkos, gyventojai supažindinti su seniūnaičių rezultatais. Aktyviuose rinkimuose Dacijonų seniūnaičiu išrinktas Andrius Kerinas. Po oficialios įžangos prasidėjo pati šventė, kurią papuošė Jurbarko kultūros centro folkloro ansamblis „Imsrė“ (vad. Birutė Bartkutė). Velykos ir Atvelykio šventė turi gilias tradicijas. Susirinkusieji buvo supažindinti su kai kuriomis iš jų, turėjo atsakyti į klausimus, susijusius su Velykomis bei margučiais. Teisingai atsakę, buvo apdovanoti gražiais šiaudiniais suvenyrais. Skambėjo sutartinės, apeiginės dainos. Ansamblio vadovė Birutė pasakojo apie Velykinius papročius, supažindino su tautine simbolika, su dainos skambesiu, tradicijomis. Folkloro grupė „Imsrė“ iš Jurbarko nustebino ne tik autentiškais rūbais, bet ir mokėjimu į žaidimus įtraukti žiūrovus, ypač mažamečius. Vaikučiai stengėsi toliausiai nuridenti savo kiaušinį, minti mįsles, žaisti žaidimus, šokti.  Įvyko pati tikriausia vaikų Velykėlių šventė. Sutartinės, žaidimai sužavėjo šventės dalyvius, o renginio pabaigoje ansamblio dalyvėms jau pritarė visa salė. Nors pagrindinis šventės dėmesys buvo skirtas vaikams, į žaidimus įsijungė ir suaugusieji. Bendruomenės tarybos narė Vida Januševičienė įtraukė į žaidimus likusius šventės dalyvius. Linksmai organizuoti kiaušinio nešimo šakute, kamuoliukų mėtymo į kibirus žaidimai. Visiems buvo smagu ir linksma, gera pailsėti nuo kasdienių darbų ir rūpesčių, prisiminti tradicijas ir papročius.

Dacijonų kaimo bendruomenės informacija

Galerija