KAIP ADAKAVIŠKIAI UŽGAVĖNES ŠVENTĖ
2010 m. vasario 17 d.

Vakar, vasario 16, nuo pat ryto Adakave buvo neramu: visi dairėsi, iš kurios pusės persirengėlių sulauks. Kepė blynų, barškino kapeikas. Ne viename name šeimininkai patys persirengę Užgavėnių personažais pasitiki svečius.

Pirmieji pabiro velniukai, raganos, bei kiti persirengėliai iš Adakavo pagrindinės mokyklos. Vieni grojo dūdelėmis, kiti deklamavo eilėraščius, treti traukė čigono dainą. Visi įdomiai apsirengę, kaukėti. Ir kaip tokių nepavaišinsi. Direktoriaus pavaduotoja Danutė Valuckienė, sako, net smulkiųjų pritrūko, tiek tų Užgavėnių persirengėlių jos namus aplankė.

Nedaug tetrukę pasirodė ir vyresnieji Užgavėnių veikėjai. Jie važinėjo šiuolaikine transporto priemone – mašina. Vežimas, sakė, neatlaikęs jų svorio, todėl tekę palikti pusny. Čigonė šeimininkių rankose laimės ir ilgo gyvenimo linijas braižė, kiti grūdais apibėrė, gero derliaus žadėdami...

Po velnio, giltinės, čigonės ir kitomis kaukėmis slėpėsi Adakavo kultūrinio darbo organizatorius Petras Bartkėnas, bibliotekininkė Regina Vingienė, Adakavo pagrindinės mokyklos muzikos mokytoja ir Adakavo pensionato meno vadovė Asta Šlepavičienė, adakaviškiai Saulius Vingis ir Edvardas Gasinskas.

Visi įsileido į savo namus persirengėlius, kuo turėjo, tuo vaišino. Ir ne tik todėl, kad kokių eibių nepridarytų, bet ir jau įkyrėjusią žiemą iš kiemo išvarytų. Kaip jiems pasisekė, greit pamatysime.

Nuotraukos Petro Bartkėno

Galerija