DACIJONŲ KAIMO BENDRUOMENĖS PATIRTIS VOKIETIJOJE
2012 m. gegužės 29 d.

   

Dacijonų kaimo bendruomenė įgyvendindama projektą „Pasidalinkime, pažinkime ir pagerinkime gyvenimo kokybę savo kaime“, finansuojamą Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos srities „Nacionalinis kaimo tinklas“ lėšomis, susipažino su  Vokietijos bendruomenių veikla.

Praėjusią savaitę 10 aktyviausių bendruomenės atstovų dalyvavo 2 teminiuose susitikimuose Vokietijoje. Kvietimą dalyvauti susitikimuose atsiuntė Rosenbach kaimo ir Pauso bendruomenės. Vokietijoje bendruomenės narius pasitiko Rosenbach bendruomenės meras Achim Schulz, turizmo informacijos centro vadovė Heike Loffler. Visi susitikimo dalyviai buvo pakviesti į malūne įsikūrusią kavinę, kur buvo išsamiai papasakota apie bendruomenių veiklą ir įgyvendintus projektus. Kalbėta apie žemės ūkio veiklą, bendruomenės narių aktyvumo ir iniciatyvų skatinimą, apie teikiamas paslaugas, kurios užtikrina papildomų pajamų gavimą. Susitikimuose dalyvavo Pausa bendruomenės atstovė Monika Gebhard, Leader asociacijos VogtLandZukunft vadovė Daniela Günthe, žemės ūkio ir miškininkystės specialistai, dviejų bendruomenių seniūnaičiai, spaudos atstovas.
Po dalykinio susitikimo organizuota kelionė po Rosenbach ir Pausa regiono kaimus. Apžvalgos metu Dacijonų kaimo bendruomenės atstovai supažindinti su  Saksonijos kaimo plėtros 2007 – 2013 m. programos finansuojamais projektais. Pristatytas 15 malūnų apjungiantis projektas „Vogtland malūnų rajonas“, apžiūrėtas sutvarkytas tvenkinys, Leubnitz rūmai su baltąja sale ir parku, apžiūrėta įrengta vaikų žaidimo aikštelė, fontanas papuoštas vietos menininko metalo gaminiais, išgrįstos aikštės ir kt. Susitikimo pabaigoje meras Achim Schultz palydėjo visus į požemius Syrau miestelyje, kur žavėtasi stalaktitų įvairove, krištolo skaidrumo ežerais ir nuostabiu lazerių šou.
Susitikimų metu aptartos tolimesnės bendradarbiavimo perspektyvos, įgyta gerosios patirties, pagilintos žinios kaimo plėtros srityje. Kelionė į Vokietiją buvo ne tik Dacijonų kaimo bendruomenės aktyvistų skatinimas, bet ir naujų planų, idėjų aptarimas.
Į susitikimus vykta  vaizdingomis Drezdeno apylinkėmis, palei didingomis pilimis pakrantėje garsėjančią Elbės upę. Dacijoniškius sužavėjo Vokietijos Saksonijos žemės vadinamos „Saksonijos Šveicarija“ – tai uolos, išraižytos gilių tarpeklių, besitęsiančios lygumos, įvairios reljefo formos. Pakeliui aplankyti Pillnitz rūmai, Kionigšteino tvirtovė, Bastei kabančios uolos, skardžiai ir arkos. Susipažinta su Saksonijos žemių sostine Drezdenu.
Patirties sklaida tarp skirtingose vietovėse veikiančių organizacijų leido plačiau pažvelgti į savo turimus resursus ir galimybes pritaikyti įgytą patirtį savo gyvenamojoje vietovėje.

Dacijonų kaimo bendruomenės informacija
Galerija