SVEČIUOSE ZARASŲ SAVIVALDYBĖS VVG
2012 m. birželio 11 d.

   

Ankstų birželio 1 d. rytą Tauragės rajono vietos veiklos grupės (VVG) potencialūs vietos projektų teikėjai išvykome į Zarasus. Šios kelionės tikslas buvo pasidalinti patirtimi, pasimokyti, parsivežti idėjų projektinei veiklai, pasidomėti, kaip sekasi įgyvendinti LEADER metodą kolegoms Zarasų savivaldybės VVG.

Zarasuose mus pasitiko VVG pirmininkas Arvydas Veikšra, kuris mielai sutiko dvi dienas mums būti „gidu“ ir aprodyti įgyvendintus, įgyvendinamus ir planuojamus įgyvendinti ne tik VVG administruojamus projektus pagal LEADER priemonę, bet ir savivaldybės ar kitų institucijų įgyvendinamus projektus, remiamus iš įvairių fondų. Pažintis su Zarasų kraštu prasidėjo nuo Dusetų miestelio, kur mus pasitiko miestelio projektų siela - Dusetų sporto klubo „Ainiai“ pirmininkas Vytautas Čypas. Su didžiule meile ir pasididžiavimu Vytautas pasakojo apie Dusetų miestelio įgyvendintus projektus ir planus ateičiai. Iš tiesų Dusetiškiai turi kuo pasidžiaugti, įgyvendinta eilė projektų, jų vykdomi renginiai pritraukia tūkstantines minias žmonių. Svarbiausia, pasak Vytauto, yra tai, kad visos organizacijos, esančios Dusetose dirba ranka rankon, stengiasi, kad jų kraštas gražėtų ir būtų gera jame gyventi. Dusetos gali didžiuotis ir tuo, kad turi puikią galeriją, kurioje nuolat veikia profesionalių menininkų parodos, taip pat yra modernus Sartų regioninio parko lankytojų centras, kuriame naujų technologijų pagalba gali gauti vaizdinę informaciją apie šio parko biologinę įvairovę.

Pakeliui į bendruomenę „Šlynikos vandens malūnas“ aplankėme Antazavės bendruomenės projektą, planuojamus Imbrako kaimo bendruomenės ir parapijos projektus, nusilenkėm Stelmužės ąžuolui. Šlynikos kaime mus sutiko bendruomenės „Šlynikos vandens malūnas“ pirmininkė Regina Veselienė. Pažintis su bendruomenės veikla prasidėjo nuo veikiančio 17 a. medinio malūno. Vėliau pirmininkė pristatė mums bendruomenės tikslus, vykdomus projektus, tradicinius renginius, į kuriuos susirenka net iki poros tūkstančių žmonių. Bendruomenė kryptingai eina savo keliu: propaguoja sveiką gyvenimo būdą, vykdo edukacines programas „Duonos kelias“ ir „Lino kelias“, parduoda ekologiškus grūdus, miltus, duoną. Bendruomenė yra įdarbinusi netgi 6 žmonės, nes susidomėjimas edukacinėmis programomis yra didžiulis. Mums čia buvo labai įdomu ir vietoje suplanuotų 40 minučių užtrukome 3 valandas, turėjome daug klausimų apie bendruomeninį verslumą ir edukacines programas.

Su puikia nuotaika keliavom nakvynės vieton, kaimo turizmo sodybon Didžiadvario kaime „Pasartėlė“. Čia prie vakarienės stalo dalinomės įspūdžiais, patirtimi, diskutavome su Zarasų savivaldybės vietos veiklos grupės atstovais apie strategijos įgyvendinimo ypatumus.

Antroji diena prasidėjo nuo pažinties su Zarasų miestu ir savivaldybės ES lėšų pagalba įgyvendintu projektu - 1,4 km ilgio apžvalgos ratu ir pakrantės rekreaciniu taku. Vėliau mums pristatė Salakuose vykdomus projektus pagal LEADER programą. Būnant šiame krašte, šiukštu negalima neaplankyti krašto šviesuolės, mokytojos Vidos Žilinskienės „Jūrų muziejaus“, kuriame sukaupta 3500 eksponatų iš viso pasaulio. Nepaisant garbaus mokytojos amžiaus, ji su didele meile, energija ir šmaikštumu pasakojo apie savo eksponatus. Ji teigia, jog turint tikslą ir norą, labai daug galima nuveikti ir, kad visada atsiras norinčių ir galinčių tau padėti.

Kita mus sužavėjusi savo energija ir tikru bendruomeniškumu buvo mažytė Vajasiškio bendruomenė, kur gyvena tik 22 žmonės, bet jų užmojai gigantiški, žingsnis po žingsnio įgyvendinami puikūs projektai, jų renginiuose dalyvauja šimtai žmonių. Čia mes pamatėme retesnį Lietuvoje bendruomeniškumo atvejį, kai žmonės puoselėja bendruomeninio gyvenimo tradicijas ir papročius, saugoja kultūrinį paveldą ir krašto tapatumą, kur kraštiečiai dosniai aukoja bendruomenei ne tik piniginėmis lėšomis, bet ir pastatais, žeme ir visaip kitaip prisideda prie bendruomenės užsibrėžtų uždavinių įgyvendinimo.

Iš pažinties su Zarasų savivaldybės VVG pareiškėjų vykdomais projektais ir bendruomenine veikla mes parsivežėme daug idėjų ir pamąstymų savo veiklos vystymui. Esame dėkingi Zarasų savivaldybės VVG pirmininkui Arvydui Veikšrai už nuoširdumą, puikų priėmimą, išsamų įgyvendinamos strategijos pristatymą, projektų apžvalgą ir asmeninio laiko paaukojimą.

Tauragės r. VVG informacija

Galerija