BIRŽELIO 14 – ĄJĄ APLANKYTI LOMIŲ KAIMO TREMTINIŲ KAPAI
2012 m. birželio 18 d.

Tremtis - nepamirštamas mūsų šalies istorijos puslapis. Jaunoji karta apie tremtį žino iš senolių pasakojimų, istorijos, literatūros vadovėlių, savojo kaimo istorijos.

Kasmet birželio 14 – ąją, Gedulo ir Vilries dieną, Lomių pagrindinės mokyklos jaunieji kraštotyrininkai lanko tremtinių kapus, pagerbia žuvusius tremtyje, prisimena sugrįžusius iš priverstinės tremties ir atgulusius savo tėviškės kapinėse.

Lomių krašto senieji gyventojai prisimena mokytoją Joną Kūrą, iš Lomių su šeima išvežtą 1941 metų birželio 14 – osios ankstyvą rytą. Į sunkvežimį buvo įsodinta visa mokytojo šeima – žmona Mortelė ir kūdikiai vaikai.

Ankstyvą 1949 metų kovo savaitę prieš pat šv. Velykas gyvuliniuose vagonuose buvo susodintos ir šaltoje Sibiro žemėje atsidūrė gausios Lomių krašto ūkininkų šeimos. Tai J. A. Kazlauskų, J. M. Rimkų, Vaišvilų, Balčyčių, Linkevičių, Jokūbaičių, Rimkevičių, Juškevičių, Dautarų ir kt.

Šiandien Lomių kapinėse amžinajam poilsiui atgulusios daugelio šių tremtinių šeimos. Prie jų kapų kasmet Birželio 14 – ąją sustojame. Uždegame žvakutes, kapus papuošiame trispalvėmis vėliavėlėmis.

Lomių kaimo bendruomenės vaikai žino savo gimtinės istoriją. Apie tai pasakoja ir kaimo muziejaus ekspozicija.

Jaunoji kraštotyrininkė Laima Jončaitė

 

Galerija