LOMIUOSE ĮGYVENDINTO PROJEKTO PABAIGTUVĖS SUTAPO SU KRAŠTIEČIŲ ŠVENTE
2012 m. liepos 10 d.

   

Savaitgalį visi keliai vedė į tėviškę Lomius. Čia įvyko ketvirtoji iš šio krašto kilusių žmonių šventė. Šis renginys – tai įgyvendinto projekto „Tradicijų bei kartų bendradarbiavimo puoselėjimas Lomių kaime“ Nr. LEADER – 11 – TAURAGĖ – 02 – 005 pabaigtuvės.

Šventės programoje buvo numatyta prieš kelerius metus bendruomenės įsteigto muziejaus lankymo valanda, tuo pat metu vaikai ir jaunimas (25 dalyviai) dalyvavo šventiniame bėgime, skirtame Valstybės dienos garbei. Įdomu tai, kad bėgime trijose amžiaus grupėse sėkmingai dalyvavo 3 – 73 metų bėgikai, kurie visi buvo apdovanoti vertingais prizais – taurėmis ir medaliais.
Bendruomenės namų kiemelyje svečius pasitiko griežianti Lomių kaimo kapela.
Šventės pradžia buvo skirta susikaupimui, mus palikusiųjų pagarbai – tylos minutei. Ekrane pamažu slinko išėjusių į amžinybę lomiškių bei kraštiečių vardai, pavardės...
Atvyko ir nemažai kviestų svečių, kurie vėliau sveikino, bendruomenės pirmininkei Elenai Bazinienei teikė lauktuves. Tai Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Darius Petrošius, Kaimo reikalų skyriaus vedėja Ramutė Noreikienė, Tauragės vvg pirmininkė Nijolė Tirevičienė, kaimyninių bendruomenių atstovai.
Bendruomenės pirmininkė Elena Bazinienė (ji ir įgyvendinto projekto autorė) kraštiečiams bei lomiškiams pristatė trumpą ir konkrečią įgyvendinto projekto ataskaitą. O padaryta išties daug. Domėtasi senuoju krašto kulinariniu paveldu, užrašyti ir apiforminti senieji močiučių atmintyje išsaugoti receptai, suruošta jų paroda. Atnaujintas kaimo muziejus. Tačiau pats reikšmingiausias įgyvendinto projekto „vaisius“ – pastatytas dokumentinis filmas „Prie gaivaus tėviškės šaltinio“. Scenarijaus autorė Elena Bazinienė, režisierius ir operatorius Valdas Šarakvasas. Filme įamžinti dar gyvų žmonių pasakojimai apie kaimo praeitį, tremtį, kultūrą, švietimą. Filmo herojų pasakojimai iliustruoti nuotraukomis. Žiūrovai liko sužavėti filmo medžiaga, įamžinta kaimo istorija.
Šventės organizatoriai buvo paruošę ir perskaitė KREIPIMĄSI į kraštiečius. Jautrus tekstas kvietė susitelkti po pasaulį ir Lietuvą išsibarsčiusius lomiškius, garsinti tėviškę gerais darbais.
Buvo pristatytas gausus šio krašto senasis kulinarinis paveldas. Lomiškiai svečius visuomet vaišina savo krašto patiekalu CIMICU – daržovių šiupiniu, kurį ragauja ir džiaugiasi jo skoniu visi apsilankę Lomiuose.. Netrūko ir žemaitiško kugelio, kastinio su karštomis neluptomis bulvėmis, pagal įvairius receptus suslėgtais sūriais, namuose keptais pyragais. Buvo pristatytas kiekvienas patiekalas. Pageidaujantiems buvo išdalinti patiekalų ruošimo receptai.
Nors ir gąsdino pasipilantis vasaros lietus, pagrūmojo  perkūnija, tačiau šventinė nuotaika buvo gera.
Šventės dalyvius linksmino Lauksargių bei lomiškių bendruomenės saviveiklininkai, rajono bandonininkų VELNIO TUZINAS griežikai.
Žmonės, nuoširdžiai sutikti tėviškėje, ilgai nesiskirstė, linksminosi, kalbėjosi su seniai sutiktais buvusiais kaimynais, klasės draugais.
Šventė suartino bendruomenės narius, nes dirbo daug žmonių, visi stengėsi. Projekto įgyvendinimo procesas dar kartą patvirtino nerašytą taisyklę, kad vienas lauke – ne karys. Tačiau bendram tikslui sutelkti žmonės gali labai daug padaryti.
Lomių kraštiečių šventės rėmėjai – Tauragės radijas, UAB Molupis ir KO, rajono laikraštis „Tauragiškių balsas“ bei gausus būrys bendruomenės žmonių. Visiems jiems šventės pabaigoje buvo padėkota.

Lolita Užkurienė, Lomių kaimo bendruomenės aktyvo narė

 

Galerija